Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Rouw- en verliesverwerking bij een burn-out

U staat er misschien niet meteen bij stil , maar  het krijgen van een burn-out is ook een stukje rouwverwerking. U bent ergens onderweg uw eigen ik, uw eigen identiteit verloren. En nu zit u thuis. Er is bij u een burn-out  vastgesteld. Hoe en waar bent u uzelf verloren?

Burn-out: wat is dat?

Het hebben van een burn-out is erg confronterend. U herkent uzelf niet meer. U was altijd enorm actief. U kon heel veel aan, anderen steunden op u. En nu? Nu is alles anders. U voelt zich constant moe. Zelfs al bij het opstaan. Vroeg naar bed gaan, genoeg rust nemen:  het helpt allemaal niet. Ook emotioneel gezien voelt u zich uitgeput. U kunt weinig hebben van uw omgeving en ook uw concentratievermogen heeft een enorm korte spanningsboog. U voelt zich helemaal leeg. Allemaal kenmerken van een burn-out. Eigenlijk sluipt een burn-out in uw leven. U gaat maar door met uw drukke werkzaamheden, uw drukke gezin of uw drukke sociale leven. In het begin laadt u na een goede nachtrust wel weer op, maar na verloop van tijd lukt dit steeds minder goed. U begint aan uw reserves. Tot deze reserves ook helemaal uitgeput raken en uw lichaam STOP zegt. Dat is dus een burn-out. Een burn-out is het gevolg van langdurige stressklachten. U geeft deze klachten te weinig aandacht door toch maar steeds door te gaan. Hierdoor nemen de lichamelijke en psychische klachten steeds verder toe, totdat  het lichaam het op geeft en u uiteindelijk een burn-out krijgt.

Burnout

 • Burnout en stressBurn-out: een groeiend probleem.

  Op 16 november 2015  publiceerde CBS/TNO hun burn-out cijfers over 2014. Uit deze cijfers blijkt dat 14% van de werknemers  in 2014 geconfronteerd werd met een burn-out. Dat betekent dat maar liefst 1 op de 7 werknemers hier mee te maken krijgt. Een schrikbarend hoog aantal. Als je kijkt naar leeftijdscategorieën dan zie je dat de burn-out het meest voorkomt in de leeftijd van 25 tot 65 jaar. De leeftijdscategorieën 15-25 jaar en 65-75 jaar zitten ver onder het gemiddelde. Dit komt vooral omdat stress dan geen-of niet meer- een grote rol speelt in het leven.

  In 2015 valt vooral op dat er veel burn out klachten zijn bij vrouwelijke managers. In Nederland zijn er zo’n 350.000 mensen werkzaam als manager. Juist in deze beroepsgroep ligt het burn out percentage hoger dan in andere beroepsgroepen. Opvallend is het grote verschil tussen vrouwelijke en mannelijke managers. Maar liefst 14% van de vrouwelijke managers ervaart aan het eind van de dag extreme vermoeidheid tegen 10 % van hun mannelijke collega’s. Als reden wordt vaak gegeven dat de werkdruk als hoog wordt ervaren en ook dat het veel vergt om de hele dag met mensen te werken.( bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden CBS/TNO)

 • Burn-out: alleen werk gerelateerd?

  Er wordt vaak gedacht dat een burn-out uitsluitend werk gerelateerd is. Dat is wel vaak het geval, maar een burn-out kan ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld spanning in het gezin, financiële zorgen of door ziekte. U probeert krampachtig alle ballen in de lucht te houden en dat levert heel veel stress op. Ook een privé situatie kan u helemaal leegzuigen en  ook daardoor kunt u dus een burn-out krijgen.

 • Burn-out : hoe nu verder?

  En dan zit u thuis. Moe, leeg, uitgeput, lusteloos. Vaak ook nog enorm emotioneel. Het liefst blijft u de hele dag in bed of een beetje zappen op de bank. Maar dat brengt u niet verder. Een burn out verdwijnt niet zo maar. Ook niet door een tijdje rust te nemen. Als u geen maatregelen neemt om de omstandigheden te veranderen dan zit u zo weer thuis. Ik kan u verder helpen. In een coaching traject ga ik met u kijken naar U. Hoe steekt u als mens in elkaar? Hoe bent u in deze situatie terechtgekomen en hoe vind u de weg terug? Is de huidige weg nog wel de juiste weg voor u of is dit een moment om een ander pad te kiezen? Allemaal vragen die in het traject aan de orde komen. En belangrijker: om u weer in beweging te krijgen. De oplossing ligt in uzelf!

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.