Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Gereserveerd of terughoudend overkomen

Komt u gereserveerd of terughoudend over? Of zeggen mensen dat u vrij gesloten overkomt en dat ze moeilijk hoogte van u kunnen krijgen? Klopt het dat u het moeilijk vindt om uw gevoel te laten zien of uw gevoelens te uiten?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gedragskenmerken

Gereserveerd en terughoudendIemand die gereserveerd is, laat vaak het volgende gedrag zien:

 • Toont niet snel zijn/haar gevoel of emotie
 • Laat niet gauw merken wat hij/zij van u denkt
 • Zal zijn mening niet snel geven
 • Komt afstandelijk en koel over
 • Is weinig toeschietelijk of spontaan
 • Komt afwachtend over
 • Is ingetogen

Typeringen van anderen

Mensen zijn snel met hun oordeel. Misschien doet u dat wel eens pijn. Ze gebruiken soms harde woorden waarmee ze uw gedrag typeren. Woorden als: stijfjes of stroef. Of ze vinden dat u saai bent of saai overkomt. Hopelijk trekt u zich daar niet teveel van aan. Vaak zeggen mensen dat omdat ze moeite hebben om u precies te plaatsen. Ze kunnen geen hoogte van u krijgen en drukken dat uit in woorden als: ‘je weet nooit goed wat je aan hem/haar hebt’.

Wat is er aan de hand?

Weet u wat er aan de hand is of hoe het komt dat u terughoudend overkomt? Wanneer u dat zelf begrijpt, bent u al een stuk verder. We gaan proberen om wat oorzaken te vinden:

 • Is uw kernkwaliteit: nuchter en ingetogen of no-nonsens? In dat geval zit u in uw valkuil en gebruikt u uw kernkwaliteit niet optimaal.
 • Voelt u zich belemmerd of voelt u schroom om iets van uzelf te laten zien?
 • Is uw vertrouwen in andere mensen beschadigd? Sluit u zich af van anderen?
 • Bent u meer introvert (naar binnen gericht?)
 • Kropt u uw gevoelens op?

Wat is er mis mee?

Op zich is er niets mis met terughoudendheid. U doet alleen uzelf tekort. Het is namelijk lastig om verbinding te zoeken wanneer u zich gereserveerd opstelt waardoor mensen minder snel contact met  u gaan zoeken of u sneller gaan vermijden.

Uw leerdoel

Uw leerdoel is om meer uw gevoelens te tonen en meer van uzelf laten zien.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens