Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Arrogant of zelfingenomen overkomen?

IArrogant of zelfingenomen overkomen? Is uw valkuil dat u te zelfingenomen en te zelfverzekerd overkomt? Vindt uw omgeving u soms arrogant. De training Persoonlijke effectiviteit helpt u om de juiste leerdoelen te bepalen.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Té zelfverzekerd overkomen

Arrogant of zelfingenomenWellicht is het niet eens uw bedoeling maar toch hoort u vaker van anderen dan u té zelfverzekerd overkomt. De woorden die men daarbij gebruikt kunnen verschillend zijn: zelfingenomen, te zelfverzekerd, te nadrukkelijk aanwezig zijn, teveel zelfvertrouwen of in het ergste geval zelfs arrogant.

De vraag wordt weinig gesteld........

Meestal worden wij gevraagd voor coachingstraject gericht op het verkrijgen van zelfvertrouwen. Door deelnemers die er tegenaan lopen te bescheiden te zijn (zie ook: ik ben te bescheiden). Hoe dat komt? Mensen die erg zeker zijn van zichzelf vinden niet dat zij hulp nodig hebben.

Totdat de pijn groot genoeg is.....

Alleen wanneer de pijn groot genoeg is, is men bereid om aan enige reflectie te doen. Bijvoorbeeld wanneer men schade heeft opgelopen in relaties of op uw werk. Of omdat de organisatie waar u werkt u wijst op uw gedrag dat men onacceptabel vindt

Bestaat dat? Teveel zelfvertrouwen?

Teveel zelfvertrouwen, té zelfverzekerd zijn bestaat niet! Het is hooguit uzelf overschreeuwen, u groter voor doen dan u bent, oftewel de ander kleineren om uzelf in een goed daglicht te plaatsen.Wanneer u te nadrukkelijk aanwezig zijn, ervaart de ander te weinig ruimte. U gaat snel over de grenzen van een ander heen. Of u kunt keuzes van een ander moeilijk respecteren. Omdat u het graag anders had gezien of omdat u vindt dat uw zienswijze de juiste is.

Leer uw kernkwaliteit te benutten

ik kan te zelfverzekerd overkomenWilt u leren om uw kernkwaliteit te benutten zodat er de juiste balans ontstaat? Uw kernkwaliteit is zelfverzekerd, aanwezig of profilerend.

Aanwezig of profilerend

Waarom arrogant gedrag?

Waarom doen mensen dat? Wanneer iemand zelfverzekerd is, zelfvertrouwen heeft, is jezelf groter maken dan nodig is overbodig! En inderdaad: de oorzaken om het toch te doen zijn juist::

  • het maskeren van een gebrek aan zelfvertrouwen
  • ontevreden zijn met zichzelf
  • een onrealistisch zelfbeeld
  • het verbloemen van pijn en het wegmoffelen van pijnlijke gevoelens
  • meer willen zijn of jezelf groter voordoen

Meestal dus dezelfde oorzaken als bij de mensen die zeggen dat ze te weinig zelfvertrouwen hebben of die zich te bescheiden opstellen.

Uit de praktijk

Iemand vertelde: 'ik heb het jaren volgehouden en ik geloofde er zelf ook nog in op één of andere manier. Maar diep van binnen wist ik dat ik anderen er pijn mee deed. En nog dieper van binnen wist ik dat ik mijn eigen pijn alleen maar groter maakte'.

Gevolgen arrogant of zelfingenomen

Gevolgen kunnen divers zijn. Uw omgeving reageert afwijzend of kruipt ervoor weg om met u in gesprek te gaan. Zij zullen toch verliezen of u zult voor de zoveelste maal aantonen dat het aan hun ligt. Het kan uw (werk)relaties schaden. Door alle kritiek die u ontvangt wordt u weer bevestigd in uw negatieve zelfbeeld..

Is het af te leren?

Jazeker! U kunt de vicieuze cirkel doorbreken. Het leerdoel is:vooral: zelfreflectie. Een verwante valkuil is:

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens