Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De werkelijkheid bestaat niet

De werkelijkheid bestaat niet: ‘die creëer jezelf’. Dat is wat ik nu zeg. Dus ik creëer dit ook. Maar misschien herken jij je daarin. Vaak zeggen mensen: ‘je moet de werkelijkheid wel onder ogen zien’.

Wat is de werkelijkheid?

De werkelijkheid is de realiteit, de waarheid, de praktijk, wat nu is en wat nu speelt oftewel de actualiteit. Tenminste dat denken we. Er zit één filter tussen. Dat is jouw en mijn perceptie. En perceptie is een combinatie van denken, voelen en ervaren. Voor jou kan de werkelijkheid heel anders zijn dan voor mij. En ik schrap het woord ‘kan’ maar. Voor jou ziet de werkelijkheid er heel anders uit dan voor mij.

Illusie van de werkelijkheid

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Jouw realiteit bestaat!

Beetje genuanceerder nu! Jouw werkelijkheid bestaat wel. Die van mij ook. Dus de werkelijkheid bestaat wel degelijk. Maar het is wel die werkelijkheid die jij en ik hebben gemaakt. Een optelsom van:

  • Hoe we naar de dingen kijken
  • Hoe we voelen en ervaren
  • Hoe we beleven
  • Hoe we opgegroeid zijn in normen en waarden die we ontwikkeld hebben
  • Kortom: hoe we het leven ervaren.

Illusie van de realiteit

De illusie van de realiteit kan je helpen loslaten. Een illusie is krachtig omdat het een zinsbegoocheling is, een droombeeld of fantasie. Maar het is ene drogbeeld omdat je zelf de realiteit maakt.

Samen creëren we ook realiteit

Samen maak je ook realiteit. Kijk eens rond in de media. Als het 20 dagen regent, komt dat door de klimaatverandering, zo lees ik in de krant. En als het 20 dagen erg warm is, dan wordt al geschreven dat we wel rekening moeten houden met veranderde weersomstandigheden.
Misschien vraag je je af: klopt dat dan niet? Eigenlijk gaat mijn verhaal daar niet over. Mijn verhaal gaat over: als iedereen schrijft dat het zo is, dan hebben we samen realiteit gecreëerd.

Zo scheiden we afval. Plastic doen we in de ene container en groenafval in de andere container. Dat is goed voor het milieu. Terwijl 1600 kilometer verder de kruisraketten door het luchtruim vliegen.

Relativeren

Relativeren omschrijf ik in eerste instantie als 'de zaken in de juiste proportie zien'. Maar het is ook de betrekkelijkheid onder ogen zien. Soms ook ‘jezelf niet al te serieus nemen’ en de media ‘met een korreltje zout nemen af en toe’. Inzien dat de werkelijkheid een illusie is, helpt om te relativeren.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.