Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verzet opgeven vermindert lijden

Je verzet opgeven is een heel diepe vorm van loslaten en aanvaarding. Als er een omstandigheid is die ongewenst is, die je niet hebt gewild of gezocht, dan kom je in verzet. Jij niet alleen. Ik ook! Je wilt het gewoon niet meemaken. Maar je hebt wel door dat het is zoals het is.

Het overkomt je

Sommige dingen overkomen je. Zo hoorde ik van een schoolkameraad die in een echtscheiding is beland. Hij en zijn vrouw waren van plan om te emigreren naar Canada. Alles was rond. Vier weken voor vertrek, gaf zijn vrouw congé en zei ‘toedeloe’. Ze vertrok met de kinderen naar het buitenland en hij bleef alleen achter. Verdrietig hè? Voel je dat ook als je dit leest? Het moet je maar gebeuren.
Maar hoe wapen jij je tegen zoiets? Dat is heel erg ingewikkeld soms. Ik denk ook aan Hans. Hij had een prachtig bedrijf. In 2008 kwam de crisis en de handel liep ineens met 45% terug. Enorm ingrijpend. Het overkwam hem. En ja, dat zijn soms dingen waar niemand antwoord op heeft.

Verzet opgeven vermindert lijden

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

De strijd aangaan

Wat ga je doen? Je gaat de strijd aan. Je kunt niet aanvaarden dat jou zoiets overkomt. Je ziet het als tekortschieten of je ziet het als falen. Je vecht tegen een situatie die je niet hebt gewild of gezocht, en die je niet kunt veranderen. En hoe goed ik het ook begrijp (ik ben niet anders dan jij), help ik jou verder door de andere kant te laten zien.
Je overgeven aan de werkelijkheid is een levensles. Begrijpen, innerlijk weten dat het buiten jouw invloedsfeer ligt! Dat verzacht en voorkomt lijden. Zolang je in strijd blijft met de situatie die voor jou onaanvaardbaar is voel je pijn en lijden.

Als het niet lukt!

Als het niet lukt om de situatie te aanvaarden, heb je een tweede kans. Geef je over aan de wanhoop, de pijn, het verdriet of de boosheid. Stop om ertegen te vechten. Laat het op je afkomen. Durf pijn te hebben. Durf verdrietig te zijn. Durf te voelen. Daar is moed voor nodig. En moed is wat anders dan moet. Mensen die zeggen: ‘dit moet je aanvaarden’ hebben het doorgaans niet over dat soort moed. Je hebt moed nodig om te doorleven wat je overkomen is en wat dat bij jou teweeg brengt. Dat is een belangrijke stap op weg naar loslaten.

Innerlijke vrede

Aanvaarden, loslaten, vergeven en accepteren zijn de heelmeesters voor lijden en pijn. Het brengt innerlijke vrede.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.