Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Goedgelovig: ben jij dat?

Ben jij goedgelovig? Dan neem je snel aan wat een ander jou vertelt. Je veronderstelt dat het klopt wat de ander beweert en zonder dat nader te onderzoeken neem je het voor waar aan. Ben jij goedgelovig? Dan kun je daar soms ook last van hebben. In dit artikel leg ik het uit.

Betekenis

Goedgelovig betekent voor mij dat je een groot vertrouwen hebt in andere mensen. Kenmerken zijn:

 • Je bent groot van vertrouwen en op zich is dat een kracht maar je slaat erin door.
 • Je bent weinig kritisch.
 • Soms ben je naïef.
 • Je checkt te weinig of het klopt wat anderen zeggen.
 • Mensen kunnen makkelijk misbruik van jou maken.
 • Je bent gevoelig om bedrogen of voorgelogen te worden.
 • Je trapt soms ergens in of je gaat ergens in mee waar je later spijt van hebt.

goedgelovig

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Kwaliteit

Jouw kwaliteit is dat je open staat voor andere mensen. Dat maakt jou mooi en kwetsbaar. Je zou ook kunnen zeggen: ‘je bent goed van vertrouwen’. Dus niet wantrouwig en achterdochtig. Je gaat niet uit van het slechte van de mens, je gelooft in zijn/haar goede bedoelingen.
Goedgelovig zijn is dus een valkuil.

Angela: ik ben er ingetrapt!

Ik denk opeens aan Angela. Haar werkgever deed haar een zogenaamd aantrekkelijk aanbod voor interne functieverandering. Voorzichtig werd afgetast hoe zij daarin stond. Ze had vertrouwen in haar leidinggevende. Voordat een en ander in gang gezet werd, moest ze wel even tekenen. En Angela ondertekende een document wat ze niet helemaal goed gelezen had en waarvan ze de consequenties niet overzag. Later merkte ze dat ze getekend had voor de zinsnede: ‘dat zij zelf ook afzag van haar huidige functie omdat het minder bij haar paste’. De werkgever gebruikte dat tegen haar en wilde haar ontslaan. En zo werd Angela in haar goedgelovigheid beentje gehaakt.

Leerdoel

Jouw leerdoel is om kritisch, alert en waakzaam te blijven. Niet iedereen komt bij jou met goede bedoelingen. Alert zijn betekent dat je checkt of het verhaal klopt dat de ander vertelt. Soms ook dat je doorvraagt, tegenvragen stelt of tegengas geeft. Een leerdoel is om niet klakkeloos aan te nemen wat de ander zegt. Of om alles voor zoete koek te slikken.

Wat niet bij je past!

Jouw allergie is wanneer mensen overkritisch zijn, achterdochtig, wantrouwend, gereserveerd, gesloten. Dat past niet bij je!

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.