Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Driftaanvallen: heb jij er last van?

Heb jij last van driftaanvallen en woede-uitbarstingen? Val je wel eens uit richting jouw ouders? Weet je hoe dat komt? Ben je regelmatig overprikkeld?

Gehoord worden

Ik moet even denken aan Marieke. Zij deed bij mij een coachingsstraject. Als Marieke haar zin niet kreeg werd ze boos. Ze heeft een sterke eigen wil en wil graag autonoom afhandelen.

Graag gaat ze haar eigen gang door bijvoorbeeld met vrienden af te spreken in de bioscoop of op een terrasje. Thuis zondert ze zich af. Gaat op bed liggen, telefoon aan en niets doen. Ze wil niets missen uit de vriendengroep.

Niet leuk op school

Marieke vind het niet leuk op school. De hele dag stilzitten is aan haar niet besteed. Ze is van havo-vmbo naar vmbo gegaan en later afgestroomd naar kader. Maar die opleiding is ronduit vervelend. Marieke verveelt zich op school.

De opleiding is te gemakkelijk. Gevolg is dat ze recalcitrant wordt en daardoor wordt ze regelmatig de les uitgestuurd. Ze mist de aansluiting bij leeftijdgenoten. Als je daarbij optelt dat ze op de verkeerde school zit, veel onbegrip thuis krijgt dan begrijp ik haar woedeaanvallen wel. Vaak gaat ze laat naar bed en krijgt ze ook nog migraine aanvallen of warmte-aanvallen.




Drift- en woedeaanval

Snel schakelen

De ouders van Marieke zien ook wel dat ze snel schakelt en dat de school eigenlijk te gemakkelijk is voor haar. Maar ze zoekt haar grens ook heel erg op. Marieke heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, nieuwe dingen vindt ze leuk en ze is een soort informeel leidertje in de groep. Eigenlijk heeft ze een soort charisma en is ze sociaal heel vaardig. Kom echter niet met haar in discussie want ze is verbaal heel sterk.

Twee werelden

Als ik eerlijk ben begrijp ik wel waarom de ouders van Marieke en Marieke zelf niet aansluiten op elkaar in de communicatie. De ouders veroordelen haar sterk: ze vinden dat ze te gemakkelijk is, lui is, teveel tijd nodig heeft voor zichzelf, teveel naar muziek luistert en veel te veel energiedrankjes drinkt. Kortom: de ouders ervaren haar als een lastig kind wat wel begrijpelijk is maar wat versterkt dat Marieke zich niet gehoord en gezien voelt.

Dwars

Marieke laat het escaleren. Allereerst in haar eigen lijf door de migraine klachten. Ook op school door rebels te zijn tegen de leraren. En dan nog thuis: grote mond, brutaal, laat naar bed, slecht eten.

Herkenning?

Heb jij ook driftaanvallen? Jouw verhaal is vast weer heel anders dan het verhaal van Marieke. Maar kom ook eens voor de dag met jouw verhaal. Misschien kan ik jou en jouw ouders verder helpen.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.