Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Laten we er maar over ophouden, daarover worden we het toch niet eens!

Misschien herken jij dat ook wel: dat er thuis vroeger weinig meningsverschil mocht zijn. Als het moeilijk werd zei mijn moeder: ‘Laten we er maar over ophouden, daarover worden we het toch niet eens’.  Als we het eens waren, dan was het gesprek mogelijk. Maar zodra er enig vermoeden van meningsverschil bestond, kwam mijn moeder aangerend met de doofpot en daar moest alles in.

Hoe kan dat nu?

Als je dit herkent, dan is het interessant om te verkennen waar dit verschijnsel vandaan komt. Als je het eens bent: waar ben je het dan over eens? Dat gaat doorgaans verder dan dezelfde mening hebben als de ander. Het samen eens zijn heeft diepere lagen zoals gezamenlijke en gedeelde waarden, gezamenlijke normen en gezamenlijke overtuigingen.

Gezamenlijke en gedeelde waarden bieden ons herkenning, bevestigen ons in ons zelfbeeld, reflecteren ons in wie we zijn. Die herkenning biedt ons gemeenschappelijkheid, veiligheid en vertrouwen.

Maar er is 1 grote maar: dan moet er wel gemeenschappelijkheid van waarden zijn. Dan is er de kracht van consensus in ons gezin, dan is er overeenstemming, instemming en harmonie. Maar dit artikel gaat over: wanneer er die overeenstemming niet is, maar iemand vindt dat het er moet zijn. En als dat ontbreekt, hou er dan maar over op. Wat dan wringt is dat er geen oog is voor diversiteit.

ONeens zijn: mag dat?

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Openheid als er verschil van mening is

Openheid is snel aanwezig wanneer we het eens zijn, wanneer we verbinding ervaren, wanneer we op dezelfde golflengte zitten. Dan voelen we ons geborgen, kunnen we vrijuit spreken. Maar wanneer er verschillende perspectieven en meningen zijn, is openheid nog veel belangrijker. Is er dat niet, dan kiezen we ervoor om geen ruimte te bieden aan de ander, of is er zelfs geen bereidheid om te horen hoe de ander denkt en om te horen wat het perspectief van de ander is. Dat is vooringenomenheid, daar zit een oordeel in en je zit al gauw op de lijn: ‘zoals ik het zie, zo is het!’.
Gevolg is: onveiligheid, eindeloze discussies, conflicten of iemand die zegt: ‘Hier hoef ik niet bij te zijn, geef mijn portie maar aan fikkie’.

Anders leren

Het accepteren van diverse meningen kan leiden tot een verrijkende dynamiek. Het opent de deur naar nieuwe ideeën, inzichten en creatieve oplossingen voor problemen. Het kan verfrissend zijn om verschillende standpunten te horen en te ontdekken hoe ze elkaar kunnen aanvullen of uitdagen. Het daagt ons uit om kritisch te denken en onze eigen overtuigingen te onderzoeken. Maar het vraagt wel een aantal zaken van iedereen:

  • Bereidheid om naar elkaar te luisteren en respect te tonen voor elkaars standpunt.
  • Bereidheid om je uit te spreken op een constructieve wijze.
  • Bereidheid om samen te werken aan een sfeer van tolerantie.
  • Bereidheid om je open te stellen voor de ander en na te denken over de inbreng van de ander.

Moet je dan je eigen standpunten opgeven?

Iemand vroeg me laatst: ‘Moet je dan alles goed vinden?’. En dat is precies de verkeerde vraag. Je mag prima jouw mening en overtuiging hebben, zonder daar ook maar 1 millimeter van af te dingen. Je kunt daar rustig aan vasthouden.
Maar je openstellen voor de ander betekent niet dat jij toestemming moet geven of de ander wel de juiste mening heeft. Niemand heeft jouw toestemming nodig om anders te denken dan jijzelf. En jij hebt geen toestemming nodig van anderen om te denken zoals jij wilt denken.

Het gaat niet om toestemming! Het gaat om elkaar toestaan om verschillende standpunten te hebben en om samen een omgeving willen creëren waar ieder zich veilig voelt om eigen standpunten te delen. Wat het brengt?

  • Ontwikkeling: persoonlijke ontwikkeiling.
  • De dialoog over verschillende waarden: kan spannend zijn maar is zeker leerzaam.
  • Veerkracht, openheid en verdraagzaamheid.
  • Bescheidenheid dat wij de waarheid niet in pacht hebben.
  • Ruimte om tot weloverwogen keuzes te komen.

Toestaan van diversiteit geeft verbinding

Het proces van het bereiken van consensus kan soms langdurig en uitdagend zijn. Het vergt geduld, begrip en bereidheid. En soms zijn we het oneens! Diversiteit betekent dat dat er ook mag zijn. Er zijn momenten van discussie en debat, maar we hebben geleerd om deze momenten te omarmen als kansen voor groei en begrip. Soms komen we tot het besef dat we het niet eens kunnen worden over bepaalde kwesties, en dat is prima. Het belangrijkste is dat we respectvol en liefdevol met elkaar omgaan, zelfs als we van mening verschillen.

Moeten we het altijd eens zijn?

Als ‘altijd eens zijn’ voortkomt uit moeten, dan is het van buitenaf opgelegd. Dan offer je je individualiteit op, ontstaat er vervreemding en groei je uit elkaar.
Mijn advies: neem voor eens en voor altijd afscheid van de overtuiging dat je het altijd eens moet zijn. Ben je dat met me eens?

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.