Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Afwijkende mening hebben: is dat lastig?

Heb jij vaak een afwijkende mening? Sta je anders in veel zaken dan mensen om jou heen? Denk je vaak anders? Zie je de dingen vaak anders? Dat is niet altijd eenvoudig, vind je wel? In dit artikel ga ik verder in op:

 • wat is een afwijkende mening?
 • waarom moeilijk?
 • ben je kritisch?

Mening

Een mening is een opvatting, gedachte over of zienswijze op bepaalde situaties, gebeurtenissen, toestanden of personen. Het is jouw beoordeling of waardeoordeel inzake een situatie of voorval.
Jouw mening komt tot stand door jouw ervaring, maar ook door kennis waarover je beschikt, normen en waarden die je hebt, overtuigingen die je bij je draagt. Jouw mening kan tot stand komen door het geloof dat je aanhangt, de politieke kleur maar ook door zaken die je vanuit jouw opvoeding hebt meegekregen.

Afwijkende mening

Wanneer is een mening afwijkend?

Een afwijkende mening is een mening die dus anders is dan die van de mensen in jouw omgeving. Als ik zeg dat er een nuanceverschil is, dan druk ik het te zacht uit. Een afwijkende mening is er wanneer je fundamenteel:

 • Verschilt van inzicht
 • Anders kijkt dan anderen
 • Andere overtuigingen hebt dan anderen
 • Anders denkt dan anderen

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Belangrijk en nuttig

Een afwijkende mening is nuttig en heeft een belangrijke plaats in de wereld. Door een afwijkende mening te laten horen, toon je aan dat er ook nog andere gezichtspunten mogelijk zijn. Daardoor voorkom je dat mensen zich blind staren op de algemeen gedeelde mening, waardoor die wellicht tot een soort geaccepteerde waarheid wordt verheven.

Waarom moeilijk?

Toch is het niet altijd gemakkelijk om een andere mening te hebben. De reden waarom dat moeilijk is, kan verschillen. Wellicht vind je het moeilijk om kleur te bekennen en je heel kwetsbaar op te stellen. Of misschien is de verdraagzaamheid in jouw omgeving niet al te groot en weet je gewoon dat jouw mening niet gepruimd wordt. Wellicht ben je bang voor negatieve reacties, uitsluiting en afwijzing. Misschien voel je angst om genegeerd te worden en niet meer bij de anderen te horen.

Ben je kritisch?

Word je vaak als kritisch ervaren? Of als soms te kritisch? Vinden mensen het vervelend wanneer jij een afwijkende mening hebt? Reageren ze op de manier van: ‘daar komt hij/zij ook weer aan’ of ‘ja hoor, we zijn het weer oneens’? Dat voelt onveilig hè? Kritisch is een kwaliteit. Dat betekent dat je niet klakkeloos alles wat een ander zegt, voor zoete koek slikt. Overmatig kritisch is vervelend, belerend, betweterig, bedillerig en niet constructief. Dus kijk er een beetje mee uit, in de zin van: niet doorslaan.

Eerlijk gezegd

Ik zal eerlijk toegeven dat ik vaak een andere mening heb. Hoe dat komt? Omdat ik veel meningen regelmatig oppervlakkig vind, ongenuanceerd, van 1 kant bekeken, veroordelend of snel oordelend.
Ik hou van de nuance, van meerdere gezichtspunten, van diepte. Maar dan is het belangrijk dat je ook mensen hebt bij wie je dat kwijt kunt, en aansluiting hebt.

Dit is belangrijk!

Wanneer je regelmatig een afwijkende mening hebt, is een aantal zaken van belang.

 • Vraag jezelf eens af of jij wel voldoende aangevoeld wordt en of je wel met de juiste mensen omgaat. Misschien mis je de aansluiting bij anderen te veel, waardoor je altijd een standpunt van de minderheid moet vertolken.
 • Probeer jouw mening constructief weer te geven, ga staan voor wat jij ervan vindt, dring jouw mening niet op maar zeg wel hoe jij ernaar kijkt.
 • Laat je niet aan de kant zetten en laat je niet overrulen door anderen.  
 • Zeg jouw mening maar doe niet net of jij de waarheid in pacht hebt.

Overtuigingskracht

Weet je wat overtuigingskracht is? Dat begint met overtuigd zijn. Als jij niet overtuigd bent, er zelf maar half in gelooft, dan kom je niet over. Maar wanneer je teveel overtuigd bent van jouw zienswijze dan kom je ook niet over. Overtuigen komt uit de scheepvaart en als een schip overtuigd is, zit er te veel zeil op. Dan krijg je averij.

Staan voor wat je zegt is mooi. Dan ben je iemand met karakter, die staat voor wat hij/zij zegt. Dan laat je je niet ontmoedigen door anderen. Dan durf je kleur te bekennen. Maar dat gezegd hebbend………. Daarna mag je loslaten. Het is goed om jouw mening en overtuiging te geven, maar laat ieder er mee doen wat hij/zij zelf wil.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.