Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoe kom je bij je gevoel?

Hoe kom je weer bij je gevoel? Dat is een vraag die ik nogal vaak krijg. De vraag wordt vaak gesteld door mensen die zichzelf herkennen in de overlevingsstrategie van ‘in het hoofd leven’. Ik denk aan Albert (44). Zelf zei hij: ‘Ik rationaliseer en redeneer en ik probeer alles te begrijpen en te verklaren’. En daarmee ging hij voorbij aan zijn gevoel. En mijn slogan is: ‘het leven mag geleefd worden, het hoeft niet beredeneerd te worden’.

Hoofd, hart en handen

Als ik blijf in het beeld van hoofd, hart en handen dan is de lijn doorgeknipt naar je gevoelens wanneer je te veel rationaliseert en redeneert. Redeneren is de rede eren en dat betekent dat je het verstandelijke een te grote plaats geeft. In feite ben je de verbinding kwijt met jezelf. En je gaat maar door met logica, modellen en argumenten.

Methodische aanpak

En zo vroeg Albert: ‘Hoe kom je dan bij je gevoel?’. Albert dacht dat ik daarvoor een stappenplan in de kast had liggen, een soort systematische aanpak of een methodiek. Want, zei hij er nog achteraan: ‘Jij bent toch de expert op dit terrein’.
En toen heb ik Albert geweldig moeten teleurstellen door te zeggen dat ik die methode niet heb en dat ik van oordeel ben dat die methodische aanpak niet bestaat. Maar, vroeg Albert: ‘Hoe leer je dat dan wel?’ en ‘Wat moet ik nu doen om dat toch te leren?’. Weet je wat het kenmerk van de hoe-vraag is? Het is een vraag vanuit het hoofd! Ik probeer te komen tot een aantal antwoorden.

Gevoelsbewustwording

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Scheef

Het eerste element is dat het niet ‘normaal’ is wanneer je aan je gevoelens voorbijgaat. Waarom niet? Omdat het normaal is dat hoofd en hart op elkaar zijn aangesloten. Zo normaal als dat je 2 oren hebt, 1 neus en 2 ogen. Waarom ik dit zeg? Omdat er herstel nodig is van iets wat ontbreekt, wat kapotging in jouw leven.

Alles in huis

Ik denk dat jij als mens alles in huis hebt om bij je gevoel te komen. Waarom? Omdat het normaal is dat je naar je gevoelens luistert. Het is een mens eigen om dat te doen. Ik weet dat er allerlei verhalen op de markt de ronde doen om bij je gevoel te komen. Vaak ingewikkelde verhalen en ik zeg vaak: hoe Engelser, hoe onwaarschijnlijker. Want het zit juist in de eenvoud.

Voorbeelden

Je komt bij je gevoel door bewustwording en inzicht. Neem er de tijd voor. Zonder je af voor het doorleven van innerlijke ervaringen.

 • Meditatie: trek je terug, zonder je af en overdenk, doorleef en voel het leven. Reflecteer op jezelf, niet alleen door na te denken maar ook door lichaamsbewustzijn. Probeer je lijf te voelen.
 • Een goed gesprek van hart tot hart. Zoek jouw vriend of vriendin op en voer gesprekken van hart tot hart en van ziel tot ziel.
 • Een goed boek. Lees een boek dat raakt.
 • Een film: kijk naar een film die jou beroert.
 • Ga wandelen en zoek de rust op van de natuur.
 • Ga schilderen, breien, tekenen of schrijven. Zoek een uitlaatklep voor een soort van kunstzinnige expressie.
 • Draai jouw lievelingsmuziek. Muziek is de taal van het hart. Of ga zelf spelen en haal de viool van de zolder als je dat een poos niet hebt gedaan.

Belemmeringen bij gevoelsbewustwording

Er kunnen tal van belemmeringen zijn bij gevoelsbewustwording. Ik noem er een paar:

 • Ontkenning en onderdrukking: net doen alsof gevoelens er niet zijn.
 • Rationaliseren: het wegredeneren van gevoelens.
 • Afleiding en drukte: verplichtingen, afleidingen en drukte kunnen ervoor zorgen dat je de rust mist die nodig is.
 • Verslaving: ook een vorm van ontkenning of onderukking.
 • Blokkades: emotionele blokkades kunnen je belemmeren zoals een trauma, overlevingsstrategie of negatieve overtuigingen.
 • Sociale normen en verwachtingen: bijvoorbeeld wanneer de omgeving het toestaan van gevoelens als zwak typeert waardoor je je groot gaat houden.
 • Angst voor confrontatie: omdat je je gevoelens als heftig en intens ervaart.

Waarom is het belangrijk?

Gevoelsbewustwording is belangrijk. Het is de innerlijke beleving die je ervaart en het is goed voor jouw levenslust en energie. Gevoelens spelen ook een cruciale rol:

 • In jouw wijze van communicatie en dragen bij aan overtuigingskracht.
 • Bij conflicten.
 • Bij het aangeven van grenzen.
 • Als richtingaanwijzer voor jouw behoeften.

Wil je ermee aan de slag? Neem dan contact met ons op!

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.