Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Brutaal en brutaliteit: is dat assertief?

Brutaal en brutaliteit: vorm van agressie

Brutale mensen hebben de halve wereld zo roept de volksmond. Ik zeg: assertieve mensen hebben de hele wereld. Brutaal: wat is dat eigenlijk? In dit artikel ga ik in op de vraag wat brutaliteit is.

Gedragskenmerken

Wie brutaal is gedraagt zich baldadig, dwars of rebels. Hij/zij heeft zogenaamd schijt aan de wereld, is onbeschoft, heeft geen gevoel voor gezag. Gedragskenmerken zijn:

  • onbeleefdheid en aanmatigend gedrag
  • onfatsoenlijk
  • onbeschaamd
  • geen respect voor anderen en geen rekening houdend met de ander
  • niet vrijmoedig maar vrijpostig
  • onredelijk
  • asociaal
  • grote mond hebben of de ander beledigen of kwetsen
  • dingen zeggen die nergens op gebaseerd zijn

Training assertiviteit

Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!

Neem contact met ons op!

Doe de assertiviteitstest

Hoe assertief ben jij?

Deze test geeft op 15 elementen inzicht hoe je reageert op situaties binnen jouw leefomgeving. Het helpt bij de zoektocht naar jouw leerdoelen.

Je kunt de test online doen en je krijgt de uitslag in de mailbox.

Doe de assertiviteitstest

Normen

Wel of niet brutaal zijn heeft ook met normen en waarden te maken. Vroeger op school moesten wij met twee woorden spreken ‘ja meester’ en ‘nee meester’. Deed je dat niet dan werd dat als brutaal gezien. We zeiden ‘U’ tegen de dokter, dominee en schoolmeester. Of tegen iemand die ouder was dan wij. Deed je dat niet dan werd dat als onfatsoenlijk of als brutaal gezien. Wat ik er mee wil duiden is dat normen en waarden ook opschuiven in de loop van de tijd en wat vroeger als brutaal werd gezien, is nu soms normaal.

Toch is de kern altijd weer: te weinig rekening houden met de ander. Iets doen zonder te vragen of het goed is. Stel je stapt zo bij iemand over het tuinhek om bij iemand even door het raam te kijken. Of je pakt zo de kruiwagen van de buurman zonder te vragen of je die mag lenen?

Waarom zo dwars en rebels?

Merk je dat je soms ‘dwars’ of ‘rebels’  bent? Weet je ook hoe dat komt? Ben je boos, verdrietig of voel je pijn? Heb je het idee dat je niet gehoord wordt? Of voel je je onbegrepen? Of is het bij jou een houding die je jezelf hebt aangeleerd om je te beschermen tegen pijn van buitenaf. Zit er achter een brutale houding een klein hartje dat verlangt naar aandacht, liefde, geborgenheid en genegenheid.

Agressief gedrag

Brutaal zijn heeft niets met assertief gedrag te maken. Het is een tegenreactie en neigt nu naar een agressieve houding.  Een autonoom mens heeft deze houding niet nodig maar gaat zijn eigen weg en volgt zijn eigen hart. Daarmee houdt hij terdege rekening met de ander maar het verschil is dit: hij laat er zich niet door leiden en hij/zij is er niet afhankelijk van.

Verschil assertief en agressief gedrag

Strijd tegen de gevestigde orde

Ben je de strijd aangegaan tegen de gevestigde orde? Doe je niet wat van jou gevraagd wordt? Maak je graag ruzie met anderen en wil je voortdurend de woordenstrijd winnen? Geef je een ander snel de schuld van fouten?

Wat is er aan te doen?

Wil je er wat aan doen? Ben je bereid om de gemetselde zelfbescherming op te heffen? Wil je met jouw pijn en verdriet voor de dag komen? Dan is er wat aan te doen! Anders ben je onbereikbaar voor anderen. En voortdurend zal je afgewezen worden!

Leerdoelen assertiviteitstraining

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.

Leerdoelen assertiviteit

Ebook of webinar

Meer weten over assertiviteit?

Of bekijk onze training assertiviteit!

Training Assertiviteit

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens