Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Reorganiseren en herstructureren van uw bedrijf of organisatie

Reorganisatie en herstructurering van de organisatie is een voortdurend proces. Dat is niet alleen bij reorganisatie door inkrimping. Ook bij groei en verandering is herstructurering nodig. Uw organisatie dient bij voortduur afgestemd te worden op veranderde marktbehoeften en klantbehoeften.Doet u dat niet dan komt de continuïteit van uw organisatie in gevaar.

Reorganisatie en herstructuring van uw organisatie

Organisatiewijziging en organisatieverandering

Reorganiseren is het herstructureren van taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden, functies. Om maar eens wat voorbeelden te noemen.  Er zijn tal van theorieën op losgelaten. Maar in feite gaat het om organisatieverandering en organisatiewijzigingen.

Wanneer is reorganisatie noodzakelijk?

Herstructurering van de organisatie is noodzakelijk in de volgende situaties:

 • Inkrimping

  De meest bekende vorm van reorganisatie is bij inkrimping. Oorzaken: omzetten lopen terug, het marktaandeel daalt, het product wordt te weinig verkocht, de concurrentie is toegenomen etc. Kortom: er is teveel personeel en te weinig werk. En dus moet er gereorganiseerd worden. Lees ook: reorganisatie door inkrimping.

 • Sterke groei van de organisatie

  Ook bij groei van de organisatie moet er steeds gereorganiseerd worden. De organisatiebehoeften veranderen voortduren en wel in een snel tempo. Dat heeft impact op de functies en vooral op de Kennis, vaardigheden en Attitude die de medewerkers nodig hebben in hun functie. Lees ook: functieontwikkeling

 • Reorganisaties door fusie of bedrijfsovername

  Ook de fusie is een reorganisatie. Naar onze mening wordt deze reorganisatie nogal eens onderschat. De bovenstroom (rationele zaken) worden prima geregeld maar de onderstroom in de organisatie is volop in beweging en vaak in beroering. In ons artikel over de bovenstroom en onderstroom binnen organisaties schrijven we over de onderschatting van negatieve gevoelens bij fusies en reorganisatie.

 • Verzelfstandiging

  Ook verzelfstandiging van een onderdeel van de organisatie, een afdeling of bedrijfsonderdeel is een vorm reorganisatie. Waar moet u aan denken wanneer een unit of afdeling verzelfstandigt? Lees ook: verzelfstandiging.

Training en coaching

Een tweetal trainingen zijn van belang bij reorganisaties en organisatiewijzigingen:

Reorganiseren is veranderen

Iedere reorganisatie is een verandering. Het is niet zo dat de leiding op de tafel kan gaan stap, de verandering doorvoeren en menen dat het daarmee klaar is. Zowel positieve als negatieve veranderingen hebben impact op de medewerker.  De juiste begeleiding en coaching helpt om het proces te versnellen.

Reorganisatieplan

Bij iedere reorganisatie hoort een reorganisatieplan. Hoe pakt u de reorganisatie aan? Wat voor impact heeft het op de medewerkers? Is er coaching of training nodig? Vaak wordt dit stuk ingevuld bij reorganisatie door inkrimping maar dan met name voor de mensen die vertrekken. Outplacement of loopbaanbegeleiding wordt aangeboden. Maar vergeet u vooral de achterblijvers niet.

Fasen in de bedrijfsvoering

Dit artikel is geschreven in de serie fasen in de bedrijfsvoering.

Organisatiefasen

Organisatieontwikkeling

Bekijk onze trajecten gericht op organisatieontwikkeling.

Organisatieontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.