Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Afgewezen voor de interne sollicitatie

Een afwijzing voor de interne vacature is soms een grote teleurstelling. Wat motiverend en enthousiasmerend leek, verandert in een droge demotivatiebron van teleurstelling. Organisaties zijn zich daar niet altijd bewust van of kijken er bij weg onder het mom van: ‘we hebben de interne procedures gevolgd’ en ‘het is allemaal via de opgestelde richtlijnen gegaan’.

Droom: een stapje hogerop

Herman werkt al 15 jaar in de productiehal. Hij is eerste operator en heeft daar ook nog wat leidinggevende opleidingen voor gevolgd. Elke dag stuurt hij een stuk of vijf medewerkers aan, tot grote tevredenheid van zijn direct leidinggevende. Herman zou nog best een stapje hogerop willen in het bedrijf. Samen met zijn direct leidinggevende filosofeert hij daar wel eens over tijdens het jaarlijkse functioneringsgesprek. Herman ambieert de functie van ploegchef omdat hij wel aanvoelt dat er nog talent is wat bij hem niet is ontwikkeld.

Afwijzing interne sollicitatie leidt soms tot demotvatie medewerker

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training motiveren van medewerkers

Bekijk de training motiveren van medewerkers voor leidinggevenden en managers.

Training motiveren van medewerkers

Vacature

Opeens ziet Herman een vacature omdat één van de ploegchefs met pensioen is gegaan. De vacature is intern geplaatst in eerste instantie. Herman ging direct naar de productiechef (de baas van zijn baas) met de vraag of hij ook mocht solliciteren. En natuurlijk werd hij daarvoor uitgenodigd, waarna Herman zich stortte op een goede brief en CV. Hij sprak dit ook door met zijn direct leidinggevende en die had er zeker ook vertrouwen in.

De sollicitatie

Herman kwam op sollicitatiegesprek en achteraf zei hij: ‘had ik een bijzonder vreemd gevoel’. Toen ik daarop doorvroeg zei hij: ‘alsof ik na 15 jaar dienstverband voor het eerst op bedrijfsbezoek kwam’. Herman werd formeel ontvangen door de productiechef, de HR manager en ook nog een andere ploegchef. Hij voelde zich daar hoogst ongemakkelijk bij en werd behoorlijk aan de tand gevoeld inzake zijn motivatie om te solliciteren op deze functie. Later zei hij: ‘ik kreeg vragen alsof ze me niet kenden, terwijl ik hier al jaren werk’.

Assessment

Toen kwam de vraag of Herman wilde meewerken aan een assessment. Deze vraag heeft hij volmondig met ‘ja’ beantwoord. En dus ging hij een dag naar een bureau, gespecialiseerd in assessments. Wat blijkt nu? Er waren wat twijfels over Herman. Hij zou te weinig natuurlijk overwicht hebben, te weinig overtuigingskracht en dat zou reden zijn waarom de functie van ploegchef voor hem minder geschikt zou zijn. En dus kreeg hij een afwijzing.

Teleurstelling en boos

Herman was teleurgesteld, bedroefd en verontwaardigd. Hij voelde zich zo niet gehoord, niet begrepen en weinig serieus genomen. Hij had totaal geen zin meer in deze functie en trouwens ook al niet om nog langer bij dit bedrijf te werken. Hij liet zijn rapport lezen aan collega’s en aan zijn direct leidinggevende. Ieder vond het vreemd. Zoals Herman daar omschreven werd, zo kenden ze hem niet. Herman ging naar de productiechef met zijn verhaal. Die leek aanvankelijk even te schrikken, maar deed het af met ‘we hebben het interne protocol gevolgd en ja als je solliciteert kun je ook afgewezen worden!’.

Droom spat uiteen in onherstelbare demotivatie

Het gevolg laat zich niet moeilijk raden. Herman is totaal gedemotiveerd voor zijn huidige baan en voor het bedrijf. Hoe dat kan? Daar heb ik een antwoord op. De leiding heeft inderdaad wel het interne protocol gevolgd, maar ik zeg: wel de verkeerde. Daarom heb ik een aantal tips voor deze situatie.

  • Motiveren van medewerkers begint met medewerkers kennen

    Het motiveren van jouw medewerkers begint met jouw medewerkers te kennen. En dan bedoel ik niet hun naam en afkomst. En ook niet of ze getrouwd zijn, een gezin hebben en of ze lid van de motorclub zijn. Kennen van jouw medewerkers start met weten WIE je in huis hebt. Weten wat jouw medewerker kan, weten wat hij/zij wil (ambities, drijfveren en motivatie) en weten wie hij/zij is (kwaliteiten, talenten).

  • Ontwikkelpad voor doorgroei

    Maak een ontwikkelpad voor medewerkers die in potentie kunnen doorgroeien naar andere interne functies of zelfs voor functies die extern zijn. Zoek je daar hulp bij? Neem dan een ontwikkelassessment af om te bekijken wat de medewerker nog meer in huis heeft en hoe het ontwikkelpad er zou kunnen uitzien!

  • Wacht niet tot er een vacature is!

    Wat ik adviseer is om niet te wachten tot de vacature er is maar om proactief aan de slag te gaan met de ontwikkeling van de medewerker en duidelijk te zijn over mogelijkheden en onmogelijkheden binnen het bedrijf.

Tot slot!

Wil je weten hoe het met Herman afgelopen is? Drie maand later werkte hij bij een ander bedrijf ongeveer 300 meter verderop. Hij is aangenomen als ploegchef! Een jaar later sprak ik hem weer. Hij zei: ‘dit had ik eigenlijk eerder moeten doen’.

Training motiveren van medewerkers

Bekijk de training motiveren van medewerkers voor leidinggevenden en managers.

Training motiveren van medewerkers

Leerdoelen voor de training

Een aantal leerdoelen voor het motiveren van jouw medewerkers hebben we voor jou uitgewerkt.

Leerdoelen motiveren medewerkers

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.