Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben je verontwaardigd?

Ben je verontwaardigd?  Voel je je verontwaardigd? Dan ben je waarschijnlijk in jouw eer aangetast? In dit artikel ga ik in op het begrip verontwaardiging en wat jou dat te zeggen heeft.

Waarde en ontwaarden

Verontwaardiging heeft met ontwaarding oftewel met ontwaarden te maken. Het is een boze en emotionele reactie op iets of iemand van buitenaf die je:

  • niet op de juiste waarde schat
  • aangetast heeft in jouw eigenwaarde
  • jouw waardigheid probeert te ontnemen
  • heeft gekrenkt, gekwetst, of die je iets heeft aangedaan
  • probeert te kleineren

Verontwaardigd

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wat gebeurt er precies?

Gevoelens van verontwaardiging wijzen je naar jouw eigen waarde. Blijkbaar is er iets gebeurd of blijkbaar heeft iemand iets gezegd wat jouw ‘eigen waarde’ spiegelt. Iets of iemand raakt jouw eigen eer. Jouw verontwaardiging wil dat weer rechtzetten. Met een bruisend gevoel zit er iets in van:

‘ho, stop, dit kan niet waar zijn of dit sta ik niet toe’.  

Yvonne is verontwaardigd

Yvonne zorgt dagelijks voor haar 86 jarige moeder. Naast haar baan en eigen gezin heeft ze deze taak met toewijding en grote betrokkenheid op zich genomen. Hoewel moeder dat enorm waardeert is ze soms ook wel veeleisend.  Ze vindt het moeilijk om lang alleen te zijn. En toen Yvonne op enige dag pas om 10.00 uur ’s ochtends kwam in plaats van om 9.00 uur zei moeder: ‘zo, ben je er nu pas’. Yvonne reageerde verontwaardigd ‘iedere dag sta ik voor je klaar en ik doe alles voor je, wil je me nu nog terechtwijzen ook?’. Zie je wat verontwaardiging is en wanneer het ontstaat?   

Boosheid en woede

Ontwaardigd worden is onwaardig

Kun je ook ontwaardigd worden? Ik zeg: ‘ja’. Je kunt ontwaardigd worden in je zijn. Ik denk aan Astrid, die na seksueel misbruik in een ernstige psychose belandde en gedwongen opgenomen werd. Als het mis ging dan moest ze naar de besloten afdeling in zo’n isoleercel. Ik leerde haar kennen toen ik ooit zelf ernstig burn-out was. We praatten veel. Ze zei: 'dat beetje eigenwaarde wat je dan nog hebt verdwijnt vanzelf, als je daar in je nakie onder de camera ligt en je weet dat de verzorging je op die manier in de gaten houdt'. Het was ondraaglijk. Op een dag maakte ze een eind aan haar leven. Ik denk vaak aan haar en brand dan in gedachten een kaarsje. Lees ook mijn artikel over: gelijkwaardigheid als kernwaarde.

Wat is er mis mee?

Wat is er mis met de gevoelens van verontwaardiging? Weet je: er is nooit iets mis met jouw gevoelens. Je hebt ze niet voor niets gekregen. Het vertelt je alleen iets. In dit geval wordt jouw eigenwaarde gespiegeld door een gebeurtenis van buitenaf. En jouw verontwaardiging wil voorkomen dat je als onwaardig wordt behandeld of dat je niet op de juiste waarde wordt geschat.  Maar blijkbaar zit er in jouw zelfbeeld ook iets waar je nog wat mee kunt doen. Immers alleen met jouw toestemming kan men jou van jouw waarde beroven! Jouw waardigheid laat je je toch niet ontnemen door wie dan ook? Je hebt toch voor de juiste zelfwaarde niet de instemming van anderen nodig? 

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.