Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Middenkader doorslaggevend voor succes organisatieverandertraject

Bij het implementeren van organisatie verandertrajecten of organisatie verbetertrajecten worden de rol en functie van het middenmanagement vaak schromelijk onderschat. In sommige gevallen wordt deze laag zelfs overgeslagen omdat dit geen leidinggevenden zijn die bekend staan als visionair of strateeg. Toch is het vaak de middle-manager die in staat blijkt te zijn vertrouwen te winnen bij het personeel en die de werkvloer weet te overtuigen van de noodzaak van de verandering.

Scharnierfunctie tussen top en de werkvloer

Al eerder schreef ik dat de rol van het middenkader vaak wordt onderschat terwijl de middle-manager vaak zwaarder is belast dan menigeen denkt. Dat geldt ook bij veranderingen. Waarom is het middenkader bepalend bij het succes van een verandertraject?

  • De middle-manager komt in veel gevallen uit de praktijk van alledag en heeft zelf met de voeten in de klei gestaan, kent derhalve de organisatie door en door, is op de hoogte van de werkprocessen en doorziet vaak snel de praktische consequentie en haalbaarheid bij bepaalde veranderingen.
  • Het middenkader heeft de oren op de werkvloer en weet als geen ander wat er leeft binnen de organisatie, kan derhalve snel inschatten hoe de werkvloer op bepaalde veranderingen zal reageren.
  • Het middenkader heeft er vaak slag van om de abstracte strategieën die de top heeft bedacht op een eenvoudige, praktische wijze te vertalen naar de medewerker op de werkvloer.

Middenkader cruciaal bij organisatieverandertraject

Training leidinggeven aan veranderingen

Wij verzorgen de training leidinggeven aan veranderingen (voor leidinggevenden).

Leidinggeven aan veranderingen

Training omgaan met veranderingen

Wij verzorgen de training omgaan met veranderingen (organisatieverandering of verandering op het persoonlijk vlak)

Training omgaan met veranderingen

Voldoende getraind en geschoold?

Is jouw middenkader ook getraind en geschoold wanneer het gaat om veranderingen? Ik maak nogal eens mee dat het hoger management tal van cursussen volgt op dit terrein en dat de sleutelfunctionarissen bij verandering geacht worden het zelf te kunnen. Jammer en gemiste kans! Ook jouw middenkader kunnen wij coachen en trainen in verandermanagement, overtuigend beïnvloeden en onderhandelen. Je faciliteert en ondersteunt daarmee jouw leidinggevenden!

Tips bij organisatieverandering

Wanneer jouw organisatie bepaalde veranderingen voor ogen heeft, adviseer ik het volgende:

  • Betrek jouw middenkader in een zeer vroeg stadium bij de gewenste of beoogde en wellicht zelfs noodzakelijke veranderingen
  • Laat jouw plannen toetsen op praktische haalbaarheid en implementatie door het middenkader
  • Geef jouw middenkader de opdracht om op de werkvloer eens te horen hoe men tegen bepaalde veranderingen aankijkt
  • Probeer consensus en betrokkenheid te creëren bij het middenkader, zij zijn de dragers (uitdragers) van het veranderproject
  • Begin niet aan het project wanneer je deze instemming niet bereikt bij jouw middenkader (de leiding van de voetbalclub kan van alles bedenken maar de spelers op het veld moeten het doen)
  • Neem er de tijd voor: probeer weerstanden te begrijpen en deze om te buigen

Training leidinggeven aan veranderingen

Wij verzorgen de training leidinggeven aan veranderingen. Bekijk de leerdoelen voor de training.

Leidinggeven aan veranderingen

Training omgaan met veranderingen

Wij verzorgen de training omgaan met veranderingen (organisatieverandering of verandering op het persoonlijk vlak)

Training omgaan met veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.