Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Middenkader doorslaggevend voor succes organisatieverandertraject

Bij het implementeren van organisatie verandertrajecten of organisatie verbetertrajecten wordt de rol en functie van het middenmanagement vaak schromelijk onderschat. In sommige gevallen wordt deze laag zelfs overgeslagen als zijnde niet de managers die te boek staan als visionair of strateeg.

Middenkader cruciaal bij organisatieverandertraject

Toch is het vaak de middle-manager die in staat blijkt te zijn vertrouwen te winnen bij het personeel en die de werkvloer weet te overtuigen van de noodzakelijk verandering.

Scharnierfunctie tussen top en de werkvloer

Al eerder schreven we dat de rol van het middenkader vaak wordt onderschat terwijl de middle-manager vaak zwaarder is belast dan menigeen denkt. Dat geldt ook bij veranderingen. Waarom is het middenkader bepalend bij het succes van een verandertraject?

  • de middle-manager komt in veel gevallen uit de praktijk van alledag en heeft zelf met de voeten in de klei gestaan, kent derhalve de organisatie door en door, is op de hoogte van de werkprocessen en doorziet vaak snel de praktische consequentie en haalbaarheid bij bepaalde veranderingen
  • het middenkader heeft de oren op de werkvloer en weet als geen ander wat er leeft binnen de organisatie, kan derhalve snel inschatten hoe de werkvloer op bepaalde veranderingen zal reageren
  • het middenkader heeft er vaak slag van om de abstracte strategieën die de top heeft bedacht op een eenvoudige, praktische wijze te vertalen naar de medewerker op de werkvloer

Voldoende getraind en geschoold?

Is uw middenkader ook getraind en geschoold wanneer het gaat om veranderingen? We maken nogal eens mee dat het hoger management tal van cursussen volgt op dit terrein en dat de sleutelfunctionarissen bij verandering geacht worden het zelf te kunnen. Jammer en gemiste kans! Ook uw middenkader kunnen wij coachen en trainen in verandermanagement, overtuigend beïnvloeden en onderhandelen. U faciliteert en ondersteund daarmee uw leidinggevenden!

Praktisch middle-management

Tips bij organisatieverandering

Wanneer uw organisatie bepaalde veranderingen voor ogen heeft,adviseren wij het volgende:

  • betrek uw middenkader in een zeer vroeg stadium bij de gewenste of beoogde en wellicht zelfs noodzakelijke veranderingen
  • laat uw plannen toetsen op praktische haalbaarheid en implementatie door het middenkader
  • geef uw middenkader de opdracht om op de werkvloer eens te horen hoe men tegen bepaalde veranderingen aankijkt
  • probeer consensus en betrokkenheid te creëren bij het middenkader, zij zijn de dragers (uitdragers) van het veranderproject
  • begin niet aan het project wanneer u deze instemming niet bereikt bij uw middenkader (de leiding van de voetbalclub kan van alles bedenken maar de spelers op het veld moeten het doen)
  • neem er de tijd voor: probeer weerstanden te begrijpen en deze om te buigen

Training verandermanagement

Voor leidinggevenden ontwikkelden wij de training leidinggeven aan veranderingen. Bekijk leerdoelen voor de training verandermanagement.

Training verandermanagement

 

Omgaan met verandering

Voor leidinggevenden en medewerkers ontwikkelden wij de training omgaan met veranderingen. Bekijk de leerdoelen bij omgaan met veranderingen!.

Training omgaan met veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

E-book: HSP label of labiel?

E-book met als titel: hoogsensitief, label of labiel? Bestel dit ebook via de webshop!

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.