Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Open staan voor verandering: veranderingsbereidheidVeranderingsbereidheid: open staan voor verandering

Veranderingsbereidheid gaat over de mate waarin je open staat voor verandering. In hoeverre sta jij of jouw medewerkers open voor verandering? In hoeverre is veranderbereidheid te ontwikkelen binnen organisaties? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor jou een maatwerktraining samen die precies bij je aansluit.

Bewustwording: verandering is noodzakelijk

Meer dan ooit is verandering noodzakelijk. Waarom?

 • Als organisatie moet je voortdurend inspelen op wensen en behoeften van de markt
 • Je moet steeds voldoen aan actuele wet- en regelgeving.
 • Nieuwe technieken dienen zich aan op tal van fronten en ook hier moet je in mee als organisatie

Veranderingen binnen organisaties zijn essentieel om als bedrijf de juiste doorontwikkeling te maken, de concurrentiepositie te verbeteren en te versterken.

Veranderen is moeilijk

De veranderingen doen een beroep op medewerkers binnen elke organisatie. Het eist dat zij ook in ontwikkeling blijven. Stilstaan is geen optie. Toch vinden veel mensen het moeilijk om al deze veranderingen mee te maken. Veel medewerkers hebben moeite met veranderingen. Ze willen graag alles bij het oude laten en zitten derhalve in de comfortzone.

Veranderbereidheid en veranderbekwaamheid

Nu heeft veranderbereidheid vooral te maken met willen. En weerstand tegen veranderingen kun je dan uitleggen als niet willen. Toch is me dat te kort door de bocht. Er is meer voor nodig.
Vraag is namelijk of een medewerker per definitie niet veranderbereid is. Er kunnen andere factoren een rol spelen:

 • De medewerker is wel veranderbereid maar heeft tijd nodig
 • De medewerker is wel bereid om mee te gaan in de verandering maar hij kan niet goed overzien wat de gevolgen zijn van de verandering
 • De verandering roept twijfels en onzekerheid op bij de medewerker waardoor het lijkt dat er geen veranderingsbereidheid is
 • De medewerker wil wel mee in de verandering maar hij/zij kan niet meer mee in de verandering

Veranderbereidheid: willen, kunnen en zijn

Veranderbereidheid

Veranderbereidheid is te ontwikkelen. De kosten en investeringen die hiermee gemoeid zijn staan niet in verhouding tot de kosten in organisaties bij weerstanden tegen verandering. Maar dan moet je het wel goed aanpakken en in brede zin bekijken. Het gaat om een aantal zaken.

 • Bereidheid is willen

  Bereidheid betekent dat de medewerker mee wil werken, zich open wil stellen en niet afhoudend is bij verandering. Bereidheid vind ik ook dat de medewerker een inspanning wil doen, zijn/haar inzet wil tonen of bereid is om iets na te laten in het kader van de verandering.
  Er zijn wel voorwaarden om die bereidheid te mogen verwachten van de medewerker. Ik denk dat een medewerker inzicht mag krijgen in waar het naar toe gaat, wat de verandering voor hem/haar betekent en wat er op termijn in dat kader van hem/verwacht wordt.

 • Veranderbekwaamheid

  Of deze term bestaat wist ik niet eens maar ik heb het veranderbekwaamheid genoemd. Want de medewerker wil wellicht veranderen maar hij/zij moet het ook kunnen. Zoals die monteur, die wel bereid was om mee te gaan in de nieuwe functie-eisen maar zo’n digibeet was dat hij het niet kon volgen. Dus veranderbekwaamheid gaat over kunnen: heeft de medewerker voldoende inzichten, is er voldoende kennis, is ontbrekende kennis te ontwikkelen, is de medewerker voldoende vaardig en zo niet is dat te trainen?

 • Het gaat ook over verantwoordelijkheid

  De sneltrein dendert voort. Veranderingen vinden in een hoger tempo plaats dan ooit. Medewerkers en organisaties moeten wendbaar zijn om de marktontwikkelingen bij te houden. Weerstand tegen verandering vergroot deze wendbaarheid niet. Sterker nog: het heeft een remmend effect en het is een belemmering.  

  Daarom meen ik dat medewerkers en organisaties moeten investeren om het bewustwordingsproces op gang te brengen. Bijblijven in de gewenste ontwikkelingen is van belang. Aanhaken en meegaan bij de gewenste veranderingen. Sterker nog: veranderingen zien aan komen en anticiperen op deze verandering.
  Natuurlijk zijn medewerkers hier voor een deel zelf verantwoordelijk voor maar als organisatie moet je faciliteren.

Omgaan met verandering

Mogelijke doelstellingen voor de training omgaan met veranderingen is het bevorderen van veranderingsbereidheid bij jouw medewerkers. De training is uitermate geschikt wanneer je:

 • bewustwording wil bevorderen rond de noodzaak van voortdurende verandering en wanneer je jouw medewerkers hierop wilt voorbereiden
 • een proactieve en positieve houding ten opzichte van veranderingen wilt bevorderen binnen jouw organisatie
 • medewerkers wilt faciliteren die het moeilijk hebben met veranderingen

Training verandermanagement

Voor leidinggevenden ontwikkelden wij de training leidinggeven aan veranderingen. Bekijk leerdoelen voor de training verandermanagement.

Training verandermanagement

 

Omgaan met verandering

Voor leidinggevenden en medewerkers ontwikkelden wij de training omgaan met veranderingen. Bekijk de leerdoelen bij omgaan met veranderingen!.

Training omgaan met veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.