Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Delegeer problemen en uitdagingen

Delegeer problemen en uitdagingen. Misschien ben je gewend om taken te delegeren. Dat is ook de vorm van delegeren waar we vaak het eerst aan denken: je draagt iets over wat gedaan moet worden. Maar er is een andere, meer coachende vorm van delegeren: het delegeren van een probleem, een uitdaging of zelfs een doel. Wat houdt dat precies in? En wanneer is dat de meest passende vorm? In dit artikel leg ik het je uit.

Wat is het verschil tussen taken delegeren en problemen delegeren?

Taken delegeren is vrij concreet. Je vraagt iemand om iets uit te voeren, meestal binnen bepaalde kaders, met een duidelijk resultaat voor ogen. Bijvoorbeeld: "Wil jij het verslag van deze vergadering uitwerken?" of "Zou jij de planning voor volgende week willen maken?".

Maar het delegeren van problemen of uitdagingen gaat een stap verder. Je zegt dan niet: "Doe dit". Je zegt: "Dit is het probleem waar we mee zitten. Wil jij ermee aan de slag en met een oplossing komen?". Of: "We lopen tegen deze uitdaging aan, kun jij onderzoeken hoe we dit het beste kunnen aanpakken?".

Je delegeert dus niet alleen het doen, maar ook het denken. Je geeft ruimte om het probleem zelf te definiëren, oplossingen te bedenken en besluiten te nemen. En dat vraagt iets anders van jou als leidinggevende.

Delegeer problemen en uitdagingen

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen?

Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Training delegeren

Bekijk de training delegeren en loslaten voor leidinggevenden en managers. Zowel individueel aanbod als groepstraining wanneer meerdere leidinggevenden uit jouw organisatie deze training willen volgen.

Training delegeren en loslaten

Wanneer delegeer je een probleem?

Problemen of uitdagingen delegeren is niet altijd de juiste vorm. Het vraagt meer van een medewerker dan het uitvoeren van een taak. Toch zijn er situaties waarin het juist heel waardevol is:

  • Wanneer de medewerker voldoende ervaring en inzicht heeft om zelfstandig keuzes te maken.
  • Wanneer je ontwikkeling wilt stimuleren: je gunt de ander de ruimte om te groeien.
  • Wanneer het probleem vraagt om creativiteit of analysevermogen.
  • Wanneer je merkt dat iemand behoefte heeft aan meer verantwoordelijkheid.

Het is een coachende vorm van leidinggeven. Je zegt eigenlijk: "Ik vertrouw jou dit vraagstuk toe, en ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt". Je geeft de ander de ruimte om eigenaar te worden van het proces, niet alleen van het resultaat.

Waarom zou je problemen en uitdagingen delegeren?

Omdat je dan pas echt leiderschap ontwikkelt bij je medewerkers.

Neem het voorbeeld van Jasper, teamleider in een productieomgeving. Hij merkte dat een van zijn medewerkers, Kevin, steeds meer initiatief nam. Toen er een knelpunt ontstond in de planning, besloot Jasper om het probleem niet zelf op te lossen. Hij zei tegen Kevin: "Er klopt iets niet in de planning. Wil jij onderzoeken wat er misgaat en wat een oplossing zou kunnen zijn?". Kevin pakte het op, sprak met collega's, ontdekte waar het knelpunt zat en kwam met een voorstel. Jasper hoefde nauwelijks bij te sturen.

Door het probleem te delegeren gaf hij Kevin vertrouwen, ruimte en verantwoordelijkheid. Dat is iets anders dan zeggen: "Pas jij deze planning even aan?". In dat geval delegeer je de taak, maar niet het denken erachter.

Hoogbegaafde medewerkers: altijd probleemgericht delegeren

Bij hoogbegaafde medewerkers is deze vorm van delegeren niet alleen passend, maar vaak ook noodzakelijk. Taken delegeren zonder context of betekenis werkt averechts.

Hoogbegaafden willen begrijpen waarom iets nodig is, en ze willen invloed hebben op hoe het gebeurt. Ze haken snel af als ze het gevoel hebben dat ze alleen uitvoerend werk moeten doen. Maar geef je ze een probleem of uitdaging, dan komen ze tot leven. Dan zetten ze hun analytisch vermogen in, hun creativiteit, hun vermogen om buiten de gebaande paden te denken. Lees ook: hoogbegaafden daag je uit met problemen en vraagstukken

Een voorbeeld. Maaike werkt als beleidsadviseur bij een gemeente. Haar manager gaf haar de opdracht om een beleidsnotitie te schrijven over burgerparticipatie. Maaike voelde zich geremd: ze vond het saai en weinig uitdagend. Totdat haar manager zei: "We merken dat onze participatieprojecten niet werken. Kun jij onderzoeken waarom dat is en met een ander voorstel komen?". Vanaf dat moment ging het stromen. Ze sprak met inwoners, analyseerde eerdere trajecten en kwam met een compleet nieuw kader. Het verschil? Ze kreeg het probleem, niet alleen de taak.

Daag hoogbegaafden uit

Geldt niet alleen voor hoogbegaafden maar zeker ook voor hoogopgeleide mensen

Deze vorm van delegeren is overigens niet exclusief voor hoogbegaafden. Ook hoogopgeleide medewerkers voelen zich vaak beter aangesproken door het delegeren van een probleem dan door het simpelweg krijgen van een taak. Zij zijn gewend om met complexe vraagstukken om te gaan, willen hun expertise inzetten en hebben behoefte aan betekenisvol werk.

Als je hen enkel uitvoerende taken geeft, ontstaat er al snel frustratie of verveling. Maar geef je hen een vraagstuk, een uitdaging of een doel, dan komt hun denkkracht tot bloei. Je benut niet alleen hun kennis, maar ook hun intrinsieke motivatie. Ook hier geldt: eigenaarschap ontstaat niet door het overdragen van een lijstje, maar door het toevertrouwen van een vraagstuk.

Wat vraagt deze vorm van delegeren van jou als leidinggevende?

Het vraagt vertrouwen. Je moet durven loslaten. En dat is best spannend, zeker als je zelf ook druk bent, of als je gewend bent om controle te houden.

Maar het vraagt ook communicatie. Als je een probleem delegeert, moet je goed uitleggen wat het vraagstuk is, welke ruimte de ander krijgt, en waar de grenzen liggen. Je blijft beschikbaar als sparringpartner, maar je bemoeit je niet met de oplossing tenzij daar om gevraagd wordt.

Het vraagt ook geduld. Misschien komt de ander niet met de oplossing die jij voor ogen had. Maar dat is niet erg, zolang het resultaat werkt. En het vraagt aandacht. Want deze vorm van delegeren is geen quick fix. Het is een investering in de ontwikkeling van je mensen. Lees ook: de delegatieladder

Wat levert het op?

Het levert betrokkenheid op. Eigenaarschap. Ontwikkeling. Verantwoordelijkheid. Maar ook innovatie en frisse oplossingen. En het maakt jou als leidinggevende minder onmisbaar.

Je merkt dat medewerkers proactiever worden, meer verantwoordelijkheid nemen en dat je minder vaak hoeft bij te sturen. Ze groeien. En daarmee groeit je team.

Veelgestelde vragen - FAQ

Hier tref je enkele veelgestelde vragen.

Wanneer kies ik voor het delegeren van een taak, en wanneer voor het delegeren van een probleem?

Als het werk helder is en weinig denkwerk vraagt, kun je taken delegeren. Als je iemand wilt uitdagen of ontwikkelen, kies dan voor het delegeren van een probleem.

Wat als iemand het probleem niet aankan?

Dan heb je te veel verantwoordelijkheid gegeven. Begin klein. Delegeer een deelprobleem of een duidelijke afgebakende uitdaging. Bouw het op.

Kan ik ook doelen delegeren?

Ja, dat kan. In plaats van te zeggen wat iemand moet doen, kun je samen formuleren wat het doel is. De medewerker bepaalt hoe dat bereikt wordt.

Werkt dit ook bij medewerkers die minder ervaren zijn?

Ja, mits je het begeleidt. Geef begeleiding, stel tussentijdse vragen, bied structuur. Zo kun je ook minder ervaren medewerkers in deze aanpak laten groeien.

Hoe sluit dit aan bij situationeel leidinggeven?

Perfect. Situationeel leiderschap vraagt dat je je stijl aanpast aan de ontwikkeling van je medewerker. Problemen delegeren hoort bij de coachende stijl.

Klaar om beter te delegeren?

Volg de training Delegeren en loslaten en leer hoe je met vertrouwen taken overdraagt. Individueel of als groep, wat jij nodig hebt.

Training delegeren en loslaten

Meer leren over leiderschap?

Bekijk onze e-books, webinars en online trainingen over leiderschapsontwikkeling. Praktisch, verdiepend en direct toepasbaar.

Webshop de Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. 

Jan Stevens

Publicatiedatum: 20-07-2025. 


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

De verbinding met jezelf kwijtraken door depressie, burn-out of een andere oorzaak is heftig. Maar het brengt je ook dichter bij je authentieke zelf. In het e-book 'Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden' vind je een wereld aan herkenning. Er zijn al bijna 5000 exemplaren verkocht. Dit zijn de reacties:

  • "Toen ik begon te lezen barstte ik in huilen uit: ik voelde me gehoord."
  • "Eindelijk eens iemand die in klare taal zegt hoe het is."
  • "Precies wat er in mijn leven is gebeurd."
  • “Zelden zo'n kernachtige uiteenzetting gelezen (heel wat boeken zijn de revue gepasseerd).”

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Online training Autonomie en persoonlijk leiderschap

Ben jij jezelf kwijtgeraakt? Herken jij jezelf in het e-book Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden? Dan wordt het tijd om te beginnen aan zelfherstel. Ik heb deze online training ontwikkeld om je te helpen in de zoektocht om jezelf te (her)vinden. In deze training gaan we aan de slag met: 

  • Wat zijn mijn behoeften? 
  • Waar liggen mijn grenzen?
  • Ik en mijn gevoelens.
  • Mijn zelf: zelfrespect, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfkennis, zelfverzekerd, zelfbeeld en zelfaanvaarding, zelfbewust, zelfreflectie. 
  • In verbinding komen met je ZELF. 
  • Connectie met de ander. 

De training kost € 149,- . 

Meer informatie

Podcast loopbaan ontwikkeling

Beluister de podcast over loopbaanontwikkeling. Een gesprek tussen Aniek Wendt en Jan Stevens.

Beluister de gratis podcast

 

 

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.