Pamperen is een valkuil
Pamperen is een valkuil. Het is de ander in de watten leggen, verwennen, voorkeursbehandelingen geven, overdreven veel aandacht of zorg geven. Kortom: het is van alles waar een ander niets aan heeft.
Doe de uitgebreide analyse
Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.
Gratis preview
U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.
Valkuil
In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen, leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.
Wanneer gebeurt het?
Pamperen kan in tal van situaties voorkomen. Leidinggevenden kunnen de medewerker pamperen, ouders hun kinderen. Leerkrachten of docenten kunnen de leerling pamperen en de overheid kan burgers pamperen.
Verwengedrag
Wie de ander pampert, zorgt ervoor dat de ander zijn/haar verantwoordelijkheid niet gaat voelen, ervaren of oppakken. Het is dus een vorm van verwengedrag die de ontwikkeling van mensen behoorlijk in de weg kan staan.
Leidinggevende en medewerker
Pamperen komt op de werkvloer veel voor. Hoe komt het tot uiting?
- Medewerkers positiever beoordelen dan dat ze werkelijk presteren
- Fouten goed praten die niet goed te praten zijn
- Wegkijken en bepaalde ontwikkelpunten niet benoemen (vaak niet durven benoemen)
- Medewerkers verzuimverlof toekennen terwijl ze wel (ander) werk kunnen verrichten
- Beoordelingsgesprekken voeren en de moeilijke punten vermijden
- Geen eerlijke feedback geven
Thuis en op het werk
Pamperen komt voor thuis en op het werk. We noemden het al verwengedrag. Toch is dat niet het juiste woord. Verwennen zou moeten betekenen: heel lief, goed en aardig zijn voor iemand. Echter: pamperen is niet lief. U helpt de ander namelijk niet hooguit helpt u de ander van de wal in de sloot. Kortom:
- Wie te aardig is, is niet aardig
- Wie te lief is, is niet lief
- Wie te sociaal is, is niet-sociaal (maar a-sociaal)
- Wie te inlevend en begrijpend is, is niet inlevend en niet begrijpend
Een ander heeft niets aan uw gedrag.
Waarom doen mensen het?
Waarom pamperen mensen? Daar kunnen allerlei aanwijsbare redenen voor zijn:
- Bang voor afwijzing
- Altijd voor iedereen klaar willen staan of er altijd willen zijn voor een ander
- Overmatige zorg of bezorgdheid
- Gedrag dat bemoederend of betuttelend is
Belemmering bij ontwikkeling
Of het nu uw kind is (thuis), of de medewerker op de werkvloer. Verwengedrag belemmert de ander in zijn/haar ontwikkeling. Waarom? De ander leert niet om op eigen benen te staan en leert niet om eigen verantwoordelijkheid in te vullen. U doet de ander dus schromelijk tekort wanneer u door gaat met uw gedrag.
Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit
De Steven heeft leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.
Training Persoonlijke Effectiviteit
Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.