Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Diepergaande verwerking voor HSP-ers

Diepgaande verwerking bij HSP

Diepergaande verwerking is wel het kenmerk voor hoogsensitieve personen. Maar wat betekent dat nu precies?

Informatie verwerken

Hoogsensitieve personen verwerken informatie diepgaander dan andere mensen.  We noemden het woord informatieverwerking maar in feite is het nog breder. Het gaat om een diepgaande verwerking van:

 • feiten
 • indrukken en waarnemingen
 • ervaringen
 • emoties en gevoelens
 • sociale interacties

HSP-ers kunnen dus meestal grote hoeveelheden informatie verwerken die ze diepgaand zullen analyseren.

Kenmerk HSP

HSP-ers zijn bij uitstek geschikt om diepgaand informatie uit de omgeving te halen. Feitelijk doen ze niks anders dan de omgeving scannen. Door hun subtiel zintuiglijke waarneming nemen ze scherper en subtieler waar dan andere mensen. Ze hebben oog voor de kleinste details. Maar het kenmerk voor HSP-ers is toch vooral dat deze informatie diepgaand verwerkt moet worden. Misschien herkent u dat in uw eigen leven. We noemen een voorbeeld: u komt terug van de vergadering en u moet alle indrukken nog even de revue laten passeren.

 • opeens ziet u die vragende blik van uw collega of zoals iemand zei: ‘opeens begreep ik wat ik tijdens het overleg niet goed kon verstaan’
 • u ziet de mimiek van iemand of u hoort de intonatie van de stem van de ander nog een keer
 • u analyseert de gesprekken maar het lijkt wel alsof u de emotie er ook nog bij voelt
 • u proeft de sfeer en u ziet de details nog een keer verschijnen

‘Op naar het volgende onderwerp’

'Zo' zei Klaas: 'dat onderwerp is ook weer afgewerkt. Op naar het volgende punt'. Zijn partner Marrit had daar echter een hele andere beleving bij. Ze moest eerst alles wat besproken is verwerken. Eerst moet het zakken en betijen, wil het verwerkt kunnen worden.

Gevolgen

Informatieverwerking hoogsensitiviteit

Gevolgen van een diepgaande verwerking kunnen zijn:

 • Soms komt u wellicht overladen of zelfs overprikkeld thuis. U hebt een verjaardagsfeestje gehad. Maar u kunt niet zomaar slapen. Gaat u dat wel doen dan wordt u onrustig. Eén voor één ziet u de beelden namelijk nog een keer langskomen. U moet alles nog een plekje geven. Dat lukt u niet zomaar. Dat heeft tijd nodig.
 • U hebt meer tijd nodig om tot een beslissing te komen omdat de zaken waarover u moet beslissen nog onvoldoende geordend zijn.
 • U komt bedachtzaam over of anderen vind u niet adrem genoeg terwijl u eigenlijk aan het verwerken bent.
 • Er wordt u vaker verweten dat u niet zo complex en ingewikkeld moet doen. Echter: u maakt de zaken niet complex en ingewikkeld. Wat tot u komt ervaart u intens en diepgaand!

Verkeerde conclusies

Door zelf niet te weten hoe het werkt kunt u tal van verkeerde conclusies trekken. Wie zichzelf niet begrijpt, kan het bovendien niet uitleggen aan een ander. Diepgaande verwerking is één van de hoofdkenmerken van hoogsensitiviteit. Bent u HSP-er? Dan hoort dit kenmerk bij u. Wanneer u dat niet weet of begrijpt van uzelf kan dat tot verwarring leiden:

 • u vindt uzelf een twijfelkont omdat u maar moeilijk tot keuzes kunt komen terwijl u door de diepergaande verwerking soms even iets meer tijd nodig hebt
 • u vindt uzelf onvoldoende ad-rem en u formuleert als leerdoel dat u sneller en meer ad-rem zou moeten reageren
 • u vindt dat u terughoudend bent of anderen vinden dat u bedachtzaam overkomt en u ervaart dat als vervelend

Iemand labelen is niet zo moeilijk echter de meeste labeltjes kloppen niet. Dat geldt hier ook. In feite begint het hier met zelfaanvaarding. Weten hoe u bent, begrijpen dat diepgaande verwerking een normaal aspect is wat bij u hoort (wat u niet verandert en wat u ook niet hoeft te veranderen). En natuurlijk kunt u de valkuilen vermijden die erbij horen (zaken overdrijven, te groot of te complex maken, onvoldoende relativeren, teveel op uzelf betrekken etc.).

Emotionele intensiteit

Bent u hoogsensitief? Golft u met uw gevoelsleven soms ook zodanig op en neer dat u het gevoel hebt dat u wordt rondgeslingerd? Hebt u het gevoel af en toe dat u er geen enkele invloed op hebt en dat u als het ware overmand wordt door uw gevoelens? Zo heftig! Zo intens! Is dat herkenbaar voor u?

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens