Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Liefde als persoonlijke waarde

Liefde is een persoonlijke waarde en mocht dat voor jou ook zijn, dan is dat een belangrijke motor die jou aanzet tot activiteiten. Persoonlijke waarden bepalen nu eenmaal ons doen en laten voor een groot deel samen met de bijbehorende overtuigingen en normen.

Wat is het precies?

De vraag is eigenlijk verkeerd gesteld. Wie kan nu omschrijven wat liefde precies is? Dat zou een bibliotheek aan boeken kosten. Over liefde is waarschijnlijk net zoveel geschreven als over haat. Want haat is de absolute tegenhanger van liefde. Daarom kunnen we alleen opschrijven hoe wij er tegenaan kijken en in dit geval is dat in de context van persoonlijke waarden of loopbaanwaarden.

Kenmerken

Als kenmerk noemen we: het komt van binnenuit. Liefde is uit jouw hart gegrepen oftewel: jouw hart gaat er sneller van kloppen. Liefde zit dus heel dicht in de buurt van passie, gepassioneerdheid en bezieling. Wie liefde heeft voor zijn vak doet zijn werk met grote arbeidsvreugde. Een eerste kenmerk is dus dat het van binnenuit komt. Direct daaraan verwant is: je kunt het niet opleggen, dwingen, afdwingen of verplichten. Immers: dan komt het van buitenaf.

Liefde als persoonlijke waarde

Wanneer we de eerste twee  kenmerken samenvatten, namelijk dat het van binnenuit komt en dat je het niet kunt opleggen, dan komen we bij het derde kenmerk: je kunt liefde hebben voor je werk of je vak, maar liefde voor je medemens kan ook een drijfveer zijn. Waar gaat het  precies over? Dat is de juiste vraag!

Een vierde kenmerk. Liefde bouwt bruggen, overbrugt en is krachtig en blijvend. Anders gezegd: liefde voorkomt verbittering, egoïsme, sarcasme, cynisme,  hooghartigheid, afgunst, jaloezie en arrogantie.

 Verwante informatie

Loopbaanwaarden

Als liefde een belangrijke persoonlijke waarde voor je is, dan zegt dit iets over het werk dat bij je past. Specificeren is van belang. Het zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je iets met sociale contacten en mensen wilt doen. In dat geval passen woorden bij je als: zorgzaam, gericht op de ander, maatschappelijke betrokkenheid, mentorschap of coaching, compassie of mededogen, dienstbaarheid, empathie, warmte, loyaliteit of toewijding. Vaak zit er een verband tussen jouw persoonlijke waarden en de persoonskenmerken of eigenschappen die je bezit.

Wanneer liefde betekent: liefde voor jouw hobby, voor jouw vak, dan is het zaak om te benoemen waar jouw hart naar uitgaat.

Welke normen horen erbij?

Weet je ook welke normen bij liefde horen? Dat bepaal je immers zelf! Jij bent de eigenaar van jouw persoonlijke normen en waarden. Om je wat te helpen geven we enkel voorbeelden. Als liefde een belangrijke waarde is dan kan het een norm voor je zijn in jouw werk:

  • dat je niet iemand bent van uurtje factuurtje.
  • dat je niet persé iedere extra stap die je zet per direct vergoed moet hebben door jouw werkgever.
  • dat het niet alleen voor jou belangrijk is wat je bereikt, maar ook hoe je dat bereikt (en dat je niet ten koste van alles en iedereen jouw resultaten wilt behalen).
  • dat je je in bepaalde situaties ook wel belangeloos wilt inzetten.

Stel je dit eens voor!

Een bekend musicus kreeg de vraag voorgelegd (van iemand die onbekend was met deze meneer): wat voor werk doe je eigenlijk? De musicus gaf als antwoord: ‘ik werk niet, ik speel alleen’.  Stel je eens voor:

  • dat je werk mag doen wat bij je past (passen komt dat van passie?)?
  • dat je een baan mag hebben waar jouw hart naar uitgaat?
  • dat je in jouw loopbaan datgene mag doen wat je heel graag doet?
  • dat je jouw kwaliteiten in jouw werk kwijt kunt?
  • dat je met geheel jouw ziel en zaligheid aan de slag kunt?

Het zou bijna niet te geloven zijn toch? Maar is dat jouw ideaal? Werk doen waar jouw hart naar uitgaat? En weet je al wat voor werk dat dan is? Zo niet, wordt het dan niet eens tijd om het uit te zoeken?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.