Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Behoefte aan liefde

Als er één behoefte is op de wereld, die universeel is dan is het wel behoefte aan liefde. Ik zeg dat een mens niet zonder liefde kan. Het kleinste kind wil al geliefd zijn, zich geliefd voelen, bemind zijn en bemind worden.

Een kind heeft behoefte aan affectie, knuffels, geborgenheid, genegenheid en verbondenheid. Een volwassen mens heeft dezelfde behoeften.

Jij mag er ook zijn

Behoefte aan liefde is ook behoefte aan erkenning. Het is de boodschap die je ontvangt ‘jij mag er ook zijn’. Ik druk het nog liever zo uit: jij mag ZIJN wie jij BENT, zonder restricties. Jouw ZIJN mag er zijn, zonder daar voorwaarden aan te verbinden.

Liefde geven en ontvangen

Een autonoom mens kan liefde geven en ontvangen. Liefde geven is de ander liefde geven maar ook de ander beminnen, liefhebben, respecteren, een thuis bieden, welkom heten, zien in wie hij/zij is.

Liefde ontvangen is de ander ontvangen die jou bemint. Maar ook de waardering van de ander ontvangen, het respect ontvangen, je welkom laten heten door de ander.

Behoefte aan liefde

Dit artikel schreef ik in de serie over behoeften.

Behoeften

Kun jij de ander beminnen, veiligheid bieden, een thuis bieden? Kun jij omarmen, respecteren en aanvaarden wie de ander is? Mag de ander bij jou binnenkomen en wil jij bemind worden, veiligheid ontvangen, geborgenheid en genegenheid ervaren?

Eigenliefde

Ik zeg dat liefhebben begint met JOUW zelf liefhebben. Dat is aanvaarden wie je bent, jezelf accepteren, jezelf op waarde schatten en waarderen. Maar ook jezelf serieus nemen, horen en zien wanneer het over jouw behoeften en gevoelens gaat. En keuzes leren maken op basis van de eigen behoeften.

Waarom begint het met zelfliefde?

Wanneer je jouw behoefte aan liefde probeert te vervullen buiten jezelf dan ontspoort het snel in afhankelijk worden van de waardering en aandacht van andere mensen of in pleasegedrag, aanpassingsdrang ten koste van jezelf etc.

Kun je te veel eigenliefde hebben?

Te veel eigenliefde kan er zijn maar dat is een overdosis aan je zelf adoreren, bewonderen, ego-strelerij waar je niets aan hebt. Ik noem dat zelfoverschatting, gezwollen ego’s, dikdoenerij etc. En je hebt het niet nodig.

Liefde en gevoelens

Behoefte aan liefde gaat gepaard met gevoelens in tweeërlei zin.

  • Gevoelens van toekeer zoals toegenegen, gunnen, bemind worden, je gezien voelen, ontvankelijk, genegenheid, affectie, tevredenheid, gehechtheid.
  • De andere kant van de medaille is er ook namelijk gevoelens van afkeer, minachting, afstandelijkheid, koelte, gereserveerdheid, weerstand, afschuw, aversie, walging of afgrijzen.

Is de behoefte aan liefde niet vervuld?

Wanneer de behoefte aan liefde niet vervuld is kun je je alleen voelen maar ook eenzaam, ongelukkig, ongewenst of verlaten. Maar het kan ook verlangens oproepen, begeren, uitzien, hunkeren of smachten.

Angst en liefde

Aan de behoefte van liefde zijn ook angsten gekoppeld. Je kunt bang zijn voor afwijzing, terechtwijzing. Maar je kunt ook angst hebben om je te binden (bindingsangst) of je bent bang voor verlating (verlatingsangst).

Onvoorwaardelijke liefde

Onvoorwaardelijke liefde is liefde zonder dat je daar een voorwaarde aan stelt. Bestaat dat dan? Liefde waaraan geen voorwaarden verbonden zijn? Liefde waar geen afhankelijkheid wordt gecreëerd? Lees mijn artikel over onvoorwaardelijke liefde.

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.