Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Gevoelens van jaloezie: bent u jaloers?

Bent u jaloers of hebt u gevoelens van jaloezie? Dan bent u bang dat u iets  of iemand wordt ontnomen wat waarde voor u heeft.  Jaloezie gaat meestal om relaties en liefde. U bent dus bang om uw partner te verliezen omdat iemand anders het goed met uw partner kan vinden.

Wat is er aan de hand?

Jaloers of jaloezieGevoelens van jaloezie richten zich op wat u niet wilt missen. Blijkbaar betekent uw partner veel voor u. Zodra u ziet dat uw partner met anderen praat of zodra u merkt dat anderen uw partner ook leuk vinden dan komt dat gevoel boven wat als jaloezie wordt aangeduid. Het kan u behoorlijk onrustig maken. Het is een sterk gevoel van binnen. U kunt er misschien wel van wakker liggen. Of u gaat piekeren.

Onrust en piekeren

Jaloezie veroorzaakt soms grote onrust. U gaat piekeren over uzelf. U wordt onzeker. U bent bang:

 • Dat uw partner de ander leuker vindt of aantrekkelijker
 • Dat uw partner de ander interessanter vindt
 • Dat u een mindere gesprekspartner bent voor uw partner
 • Dat u geen goede partner bent

Kortom: u gaat twijfelen aan uzelf.

Negatieve gevoelens wijzen u de weg

Een kenmerk van negatieve gevoelens is dat ze u de weg wijzen. Dat geldt ook voor jaloezie. Ze brengen u bij uw drijfveren en behoeften. Ze vertellen iets over uw verlangens en helpen u bij uw persoonlijke ontwikkeling. Blijft u er vooral niet in hangen maar benut ze. Jaloezie wordt vaak met afgunst verward maar toch is er verschil:

 • gevoelens van afgunst richten zich op wat een ander heeft en wat u graag zou willen hebben
 • gevoelens van jaloers richten zich op wat u zelf niet wil missen

Afgunst

Is jaloezie altijd negatief?

Op zich hoeft jaloezie niet negatief te zijn. Het zegt wel iets over uw behoeftenpatroon. Er ligt een relatie tussen uw behoeften en gevoelens. Maar jaloezie kan wel heel negatief worden als het doorslaat. U kunt er helemaal van in de ban raken en er altijd mee bezig zijn op een bepaalde manier. Dat is vervelend en lastig.

Hoe reageert u?

Nu de vraag: als u jaloers bent hoe reageert u dan? Wat zegt u tegen uw partner?

 • Wordt u boos en knapt u bijna uit uw vel?
 • Verwijt u uw partner dat hij/zij maar wat aanpapt met die ander?
 • Of klapt u dicht en zegt u niets meer?

Beter is om uw gevoelens bespreekbaar te maken bij uw partner. Gewoon vertellen dus hoe u zich voelt.  Sterker nog: gewoon vertellen dat u jaloers bent en dat u bang bent dat u uw partner kwijt raakt. Als we wat tips mogen geven:

 • U bent de eigenaar van uw gevoelens dus hou het bij uzelf.
 • Vertel uw partner niet dat hij/zij de veroorzaker of de schuldige is van deze gevoelens. Altijd ligt er een relatie tussen uw behoeften en uw gevoelens.
 • Neem zelf de verantwoordelijkheid en wees open en duidelijk over hoe u zich voelt en wat het met u doet.

 Leerdoel training en coaching

Veel persoonlijke leerdoelen hebben te maken met de relatie tussen mijn behoeften en (negatieve) gevoelens. Jaloezie kan onderwerp zijn tijdens een coachingstraject. Hoe ontstaat jaloezie? We noemen een paar voorbeelden:

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens