Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gevoelens van afgunst: voel jij je afgunstig?

Voel jij je (regelmatig) afgunstig en worstel jij daarmee? In dit artikel ga ik in op:

 • Wat is afgunst?
 • Hoe ontstaat afgunst?
 • Wat vertelt afgunst jou?
 • Wat is het tegenovergestelde van afgunst?

Wat is afgunstig?

Afgunst, ook aangeduid als na-ijver of wangunst, is één van de vele negatieve gevoelens waarover je beschikt. Afgunst is een gevoel dat te maken heeft met zaken als:

 • Een ander heeft het beter dan jij
 • Een ander kan meer dan jij kunt
 • Een ander heeft het gemakkelijker dan jij
 • Een ander bezit meer dan jij

Samengevat: afgunst gaat over wat een ander meer dan jij heeft en wat je wel zou willen bezitten. Afgunst illustreert wat je mist, wat jou ontbreekt of ontbeert. En natuurlijk is dat jouw zelfperceptie en eigen beeld. Ken je afgunst omdat de ander meer heeft dan jij hebt?

Afgunstig

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wangunst of misgunnen

Afgunst kan tal van gradaties aannemen. Er kan ook een vorm van wangunst ontstaan. Dat is iemand iets misgunnen (niet gunnen).  Soms gaat dat heel ver. Zo ver kan het gaan dat je een ander het licht in de ogen niet (meer) gunt. Het gaat er dan niet alleen maar over dat de ander iets bezit wat jij mist (of kan wat jij niet kan). In dat geval gaat het nog een stap verder namelijk dat je de ander het ook niet gunt. Het lijkt er wel op dat er een soort wedijver of rivaliteit is ontstaan tussen jou en de ander.

Taboe

Laat ik erbij zeggen dat er een taboe rust op gevoelens van afgunst. Het wordt van oorsprong zelfs als ‘zonde’ en als ‘kwaad’ gezien. En dat begrijp ik wel. Afgunst kan je in de valstrik drijven van misgunning en inderdaad kan het zover gaan dat je de ander het licht in de ogen niet gunt of dat je de ander kwaad wil aandoen of wil beschadigen. Een klontering van afkeer, wrok, haat en bitterheid kan je de verkeerde kant op sturen. Het kan je verblinden. Ik denk zelfs dat er oorlogen uit voort kunnen komen als wereldleiders afgunstig zijn. Waarom wordt het dan zonde genoemd? Zonde is het doel missen. En door verkeerd met afgunst om te gaan, mist dit ieder doel. Daarom zeg ik: lees rustig verder. Er is verdieping nodig. En dat begint bij het goede nieuws.

Goed nieuws: het wijst jou de weg!

Ik heb goed nieuws voor je. Wanneer je het taboe nu eens loslaat en wanneer je de veroordeling uit het raam gooit dan krijg je een les. Niet van mij. Maar jouw gevoelens wijzen jou de weg. Afgunst wijst jou de weg naar jouw behoeften en verlangens. Er schuilt een dieper verlangen onder.

Het gaat niet over een ander

De eerste les is dat het niet over een ander gaat. Afgunst gaat over jezelf. Je projecteert jouw behoefte (wat je mist), jouw verlangen op het scherm van de ander. Dus de vraag is:

 • Wat heeft een ander wel wat jij niet hebt?
 • Wat kan een ander wel wat jij niet kunt?

Afgunst heeft met jouw behoeften te maken. Om een voorbeeld te noemen: Wellicht hebt je behoefte aan waardering en erkenning maar blijkbaar is dit een verlangen of onvervulde behoefte. Of heb je  behoefte aan aandacht terwijl je het gevoel hebt dat een ander dat wel krijgt maar jij niet.

Hoe ga je met afgunst om?

Ik denk dat het belangrijk is om gevoelens van afgunst niet te veroordelen als zijnde fout en verkeerd. Vervolgens zou ik zeggen: probeer het ook niet weg te drukken of weg te moffelen.
Je kunt er namelijk ook in verstrikt raken. Je kunt altijd bezig zijn met wat anderen wel hebben (en ze dat misgunnen), wat anderen wel kunnen (en ze benijden), wat anderen bezitten (en jij niet). Het kan je leven gaan beheersen. Afgunst is net als onkruid: het verspreidt zich snel.

Eyeopener (open je ogen)

Wat ik zeg: open jouw ogen. Zet het projectiescherm uit. Stop met praten over een ander. Ga op zoek naar:

 • Jouw behoeften
 • Jouw wensen
 • Jouw verlangens

Neem daar verantwoordelijkheid voor en ga daarmee aan de slag.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.