Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Ontwikkelafspraken

Ontwikkelafspraken zijn afspraken over de gewenste of noodzakelijke ontwikkeling die u wenst door te maken. U kunt ontwikkelafspraken maken op teamniveau, organisatie niveau en uiteraard ook op persoonlijk niveau.  Ontwikkelafspraken kunnen ook ontwikkeldoelstellingen zijn.

Voorbeeld ontwikkelpunt

Ontwikkelafspraken makenHierna treft u een tweetal voorbeelden van ontwikkelafspraken.

 • te direct in de communicatie

  Stel u bent te direct in uw communicatie. Dat levert gedrag op wat niet wenselijk is. Uw klanten dienen namelijk op een professionele wijze te woord gestaan te worden.  Gewenst gedrag is dus klantvriendelijke communicatie. Wat zijn dan uw ontwikkelpunten?  Daar komt u pas achter wanneer u de analyse hebt gemaakt waarom u te direct communiceert en in welke situaties dat gebeurt. Ontwikkelpunten vaststellen is maatwerk. Maar we noemen wat voorbeelden uit de praktijk.

  Onder druk (u ervaart druk van buitenaf of u legt uzelf druk op), ontstaat de situatie dat u spanning gaat ervaren en derhalve te direct wordt in uw communicatie. Een ontwikkelpunt van u is dus met druk leren omgaan. We noemen voorbeelden:

  • U houdt in alle situaties overzicht en u bewaart uw rust
  • U leert om te gaan met prioriteiten en keuzes
  • U leert begrenzen

  Uiteraard is het zaak om vast te leggen hoe u dan rust bewaart en hoe u overzicht denkt te behouden.

 • uitgewerkte voorbeelden

  Wilt u uitgewerkte voorbeelden van ontwikkeldoelstellingen of ontwikkeldoelen? Wij hebben tallloze leerdoelen voor u uitgewerkt zowel op persoonlijk niveau als op teamniveau en organisatieniveau.

  Leerdoelen

 • moeilijk kunnen begrenzen

  U vindt het moeilijk om grenzen aan te geven richting uw klant. Dat speelt vooral wanneer uw klant wat dominant overkomt. Daardoor doet u soms toezeggingen die u niet geheel waar kunt maken. Gewenst gedrag is dat u leert om professioneel te begrenzen. Wat is uw ontwikkelpunt?

  • Grenzen ervaren en gevoelens toestaan
  • Leren om tegenargumenten te formuleren
  • Uitstel durven vragen

Wanneer?

Ontwikkelafspraken kunt u maken in tal van situaties zoals:

Moeten de afspraken SMART zijn?

De vraag of ontwikkelafspraken SMART moeten zijn hebben we al vaker beantwoord. Een uitgebreid artikel over smart-doelstellingen treft u op onze website. De vraag is of ontwikkeling zich in cijfers laat meten en weten. Zeker is het belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn bij de formulering van de doelstelling.

Ontwikkeldoelen

Dit artikel is geschreven in de serie ontwikkeldoelstellingen.

Ontwikkeldoelen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens