Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ontwikkeldoelen

Ontwikkeldoelen of ontwikkeldoelstellingen gaan altijd over persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van jouw team (teamontwikkeling), organisatie of bedrijf (organisatieontwikkeling). Om ontwikkeldoelen vast te stellen, is het van belang om inzicht te krijgen in wat ontwikkeling is.

Wat is ontwikkeling?

Ontwikkeling heeft altijd te maken met een cyclus, patroon of proces wat iemand doormaakt. Je zou het ook kunnen vergelijken met groeistadia of groeiprocessen die je persoonlijk doormaakt of die jouw team of organisatie doormaakt.

Groei

Groei wordt vaak gezien als toename van volumes. Organisatiegroei wordt vaak gezien als toename van het aantal medewerkers, vestigingen, omzet, winst. Toch in het zicht van de woorden ontwikkeling en groei is groei niet altijd gericht op kwantiteit of hoeveelheid. Groei kan ook gericht zijn op kwalitatieve aspecten.

Ontwikkeldoelen

Leiderschapsstijl

Wat voor leiderschapsstijl heb jij als leidinggevende? Doe de online test. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Leiderschapsstijl

Resultaatgericht leidinggeven

Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven voor het middenkader en hoger kader.

Resultaatgericht leidinggeven

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is persoonlijke groei. Dat kan jouw professionele ontwikkeling zijn (jouw persoon in de setting van jouw beroep) maar dat kan ook een ontwikkeling als mens zijn. Ik leg het wel eens zo uit: ieder mens is in-gewikkeld (ingewikkeld) in gewoonten, gedachten, patronen, denkpatronen, denkbeelden. Ontwikkelen is afwikkelen van de wikkels. Het is anders leren kijken naar hetzelfde. Ontwikkelen is openstaan, een open houding hebben t.o.v. de zaken in jouw omgeving. Ontwikkeling heeft altijd een verband met behoeften, jouw persoonlijke behoeften. Wellicht veranderen ze door de jaren heen terwijl je daaraan voorbij gaat omdat je onvoldoende luistert, stil staat bij jouw eigen behoeften. Behoeften hebben altijd een relatie met jouw gevoelens. Ontwikkeling kan zich richten op tal van thema’s zoals:

 • Talentontwikkeling (ontwikkeling van jouw kwaliteiten)
 • Communicatieve ontwikkeling
 • Ontwikkeling in autonomie
 • Spirituele ontwikkeling
 • Emotionele ontwikkeling
 • Professionele ontwikkeling

Leerdoelen en ontwikkelafspraken

Ontwikkeldoelen zijn in feite een vorm van leerdoelen die je stelt voor de training of cursus. Ook voor coachingstrajecten kun je leerdoelen vaststellen. Ik heb tal van voorbeelden voor je uitgewerkt op alle niveaus. Bekijk ook het overzicht van leerdoelen. Ontwikkeldoelen kunnen leiden tot ontwikkelafspraken. Hoe maak je ontwikkelafspraken?

Ontwikkelafspraken

Ontwikkeldoelen voor teams: teamontwikkeldoelen

Teamontwikkeling heeft ook te maken met de fasen en groeistadia van ontwikkeling. Ik heb een vijftal teamfasen voor je uitgewerkt variërend van fase 1: vertrouwen tot fase 5: resultaat.

Ieder nieuw team begint in de cyclus van fase 1. Weet je waar jouw team zich bevindt? Kun je dat duiden? Ontwikkeldoelen kunnen worden vastgesteld wanneer je weet in welke fase jouw team zich bevindt. Let wel: er is geen vast draaiboek voor teamfasen. Wanneer teamleden vertrekken en/of nieuwe teamleden aanschuiven, verandert de dynamiek en kan het hele team in een andere fase belanden. Ook wanneer bijvoorbeeld bij een reorganisatie de positie of de opdracht van het team gewijzigd wordt kan het team in fase terugvallen. Dat betekent dat de leidinggevende hierbij moet kunnen aansluiten.

Organisatieontwikkeling en doelstellingen

Ontwikkeldoelen voor organisaties kunnen verschillen van organisatiedoelstellingen die veel meer op prestaties en resultaat gericht zijn. Ontwikkeldoelen kunnen er wel een onderdeel van zijn.

Moeten ontwikkeldoelen SMART zijn?

Een goede vraag: moeten ontwikkeldoelen SMART zijn? Weet u dat dit niet kan? SMART is een rationeel gereedschap bij het samenstellen van jouw doel. Prima tool overigens! Maar niet alles is te meten en te weten. Er is ook beleving en gevoel. Dus om SMART vast te stellen dat jouw werkplezier met 3% is toegenomen of dat je 2,4% gelukkiger bent in jouw huidige functie, lijkt me wat overbodig. Wil je ze toch SMART maken? Dan doe ik het even anders.

Ontwikkeldoelen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Stimulerend
 • Motiverend
 • Aansprekend
 • Realistisch
 • Trots

Resultaatgericht leidinggeven

Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven.

Resultaatgericht leidinggeven

Leiderschapstraining

Bekijk onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.