Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd meer en nooit genoeg

Sommige mensen willen altijd meer en hebben nooit genoeg. Ze kennen geen grenzen als ’t gaat over nieuwe aankopen en geld uitgeven. Ze zijn grenzeloos in hun hebzucht en hang naar meer. En het kan maar niet op. In hun zucht en drang naar meer menen ze ergens nog een glimp van geluk te vinden en ondanks dat drijft de ongedurigheid hun voort.

Het meer is nooit vol

Altijd meer is nooit genoegNog maar net hebben ze hun hele interieur vernieuwd en een paar jaar later is ’t alweer zover. Weer een complete restyling van de woning. Als ’t kan de tuin er ook nog even bij. Een tweede of derde auto moet worden aangeschaft. En bij voorkeur een vakantiewoning in een warm land. Meer spullen, meer salaris, meer (eigen) vermogen, meer woning, meer en vooral mooiere en grotere auto’s.  Het lijkt wel alsof ze hun voldoening willen halen uit materiele zaken. In ieder geval bevredigt hun dat en geeft het hen een vorm van geluk.

Nooit genoeg

Nooit genoeg is hetzelfde als altijd meer willen hebben. Meer willen verdienen, een hogere functie willen bereiken. Nog  mooiere of exotischer vakanties,  groter willen wonen, mooier willen wonen, een tweede huis.

Altijd bezig met anderen die meer hebben

Vaak zijn deze mensen bezig met anderen en dan vooral de categorie mensen die nog meer heeft verworven aan bezit. Want vergis u niet: zelfs al winnen mensen miljoenen in de loterij dan kunnen ze zich nog bezig houden met anderen die hogere bedragen hebben gewonnen. Het geeft dus blijkbaar geen voldaan gevoel. De ontevredenheid blijft knagen. Blijkbaar vergissen ze zich toch ergens. Want hoeveel geld ze ook hebben, hoe groot het eigen vermogen ook is: er zijn altijd mensen die meer hebben.

Geld en bezit als drijfveer

Geld en bezit kan wel een persoonlijke drijfveer zijn voor mensen maar het is geen persoonlijke behoefte. We vergelijken het een beetje met drijfveren als aanzien en prestige waar bezit een grote rol speelt evenals verworvenheden. Ook dat voorziet niet in een behoefte. Mensen worden niet gelukkig van de jacht op materiele zaken. Eerder andersom. Geldgebrek geeft stress en veel bezit kan ook stress geven.

Onnozel streven

In feite is het een onnozel streven. Vergeefs je hele leven gejaagd en gejakkerd voor wat stenen en wat blik. Want weet u hoeveel inspanning dit kost? Hoeveel u er voor moet werken en wat u er voor moet laten? Is het inderdaad omdat u het zelf allemaal zo belangrijk vindt? Of haalt u daar uw waarde uit voor uw omgeving? Zit er iets in van: ‘zie mij eens?’. Of zoals iemand pas zei: ‘bij ons thuis kon er nooit was dus ik compenseerde enorm door alles aan te schaffen’.  Altijd meer betekent in de meeste gevallen: minder tijd voor je gezin en familie, minder tijd voor je zelf en voor je hobby’s, meer werken en harder werken, meer stress.

Confronterend

Wat is nu écht belangrijk? U kunt het zien wanneer u op een begraafplaats loopt. Ziet u wel eens een steen waarop staat: hij had 4 hectare grond? Of: zijn hele leven was werken? Nee toch? Vindt u dat ze dat op uw steen moeten zetten? Is dat belangrijk? Is dat hoe u herinnerd wil worden? Of moet er staan: ‘hij had altijd tijd voor mij!’ of ‘bij haar vond ik altijd een luisterend oor’.  

Gelukkig worden hangt niet van geld af

Geluk hangt niet van geld af. Tevredenheid evenmin. Dankbaarheid, blijdschap en verwondering zijn woorden die niets met bezit te maken hebben. Soms is het goed om de balans op te maken. Cruciale vraag: waar liggen uw werkelijke behoeften? In wat voor behoefte voorziet ‘altijd meer’ en ‘nooit genoeg’.  Is het een vorm van hebzucht? Een vorm van ‘zie ons eens wat wij ons kunnen permitteren?’. 

Behoefte aan rust, orde en structuur

Dit artikel is geschreven in de serie behoefte aan rust.

Behoefte aan rust

Training en coaching

Bekijk de mogelijkheden:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.