Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Realiseer jouw droom!

Heb je ook weleens dat je zomaar wegdroomt? Je raakt wat in gedachten, je ziet beelden voor je, je hoort eigenlijk niet meer goed wat er gezegd wordt door jouw omgeving. Kortom: je zit opgeslokt in jouw eigen wereld. Je droomt. Misschien zeggen ze het weleens van jou dat je een dagdromer bent.

Waar droom je over?

Waar droom je over? Wil je een eigen bedrijf starten en ondernemer worden? Wil je een andere baan? Of droom je over jouw carrière? Wil je een studie doen of een titel halen? Wil je een nieuwe woning of de droomreis van jouw leven maken? Wat zou je graag willen?

Waarom doe je het niet?

Een volgende vraag is: waarom doe je het niet? Een vraag die wij vaak stellen in onze coachingspraktijk: als dit nu je droom is, waarom doe je het dan niet? Vaak komen er allerlei bezwaren. De persoonlijkheid begint op te spelen en roept: ‘je weet nu wat je hebt, je weet niet wat je krijgt’. Of: ‘je moet geen schepen achter je verbranden’ en ‘geen oude schoenen weggooien terwijl je nog geen nieuwe hebt’. Verstandige praat. Of misschien beter uitgedrukt: verstandelijke praat. Daarmee bedoelen we: het klinkt verstandig maar het is wel heel erg rationeel.

wat zijn jouw dromen?

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen, kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Moeten dromen realistisch zijn?

Dromen moeten realistisch zijn. Wie zegt dat? Dat zeggen de mensen. Maar wat is realistisch? Weet je dat? Toen ik in 1994 schreef dat er waarschijnlijk ooit een apparaat zou komen waarbij de PC, telefoon en televisie geïntegreerd zou zijn met internet, vonden velen dat niet realistisch. Ze vroegen of ik dat ook wetenschappelijk zou kunnen onderbouwen.  Maar wanneer Edison onderzoek had laten doen of er ook behoefte aan gloeilampen zou zijn dan was de uitslag geweest: niet realistisch.

Vaak wordt onder realisme verstaan: de bestaande en alom bekende en vertrouwde situatie. Realisme kun je in veel gevallen gelijkschakelen aan de comfortzone.

Bucketlijst

Vaak maken mensen een bucketlijst als ze ziek zijn of zelfs als er een terminaal stadium aanbreekt tijdens hun ziekte. De vraag is: waarom doen we dat niet als we gezond, sterk en krachtig zijn? Hoe ziet jouw bucketlijst eruit voor jouw privéleven en voor jouw studie of werk?

Bucketlijst

Je kunt toch ook dagdromen en irreëel zijn?

Zeker dromen kunnen ook bedrog zijn oftewel: niet uitvoerbaar. Anders gezegd: ze kunnen een hoge mate van luchtfietserij of gebakken lucht hebben. Hoe dat komt? Omdat een droom in dat geval niet aan de voorwaarden voldoet.

 • Een droom moet aansluiten bij onze behoeften. Dus dagdromen over miljonair worden, heeft niet zoveel zin. Een mens heeft geen behoefte om miljonair te worden. Dromen als rijk worden, een fortuin opbouwen sluiten dus niet aan bij ons behoeftenpatroon. De benadering klopt niet en daarom is het niet realiseerbaar.
 • Een droom moet binnen onze cirkel van invloed liggen. Anders gezegd: een droom moet binnen ons bereik liggen.
 • Een droom moet omgezet worden naar concretisering en doelstelling. Gebeurt dat niet dan blijf je hangen in dagdromerij. Niet erg hoor! Maar je haalt niet het gewenste resultaat.

Hoe verwezenlijk je jouw dromen?

Is jouw droom helder? Zie je duidelijk de contouren van wat je wilt? Dan pak je nu een schetsboek (en je gaat tekenen) of een notitieblok (en je gaat schrijven). Jouw droom moet geconcretiseerd worden in een plan met doelstellingen. Anders komt het er niet van. Doelstellingen zijn het landingsgestel van jouw dromen. Ze zorgen voor concretisering. Lees meer over: doelstellingen

Belemmeringen

Wanneer je jouw droom wilt realiseren zal je veel belemmeringen tegenkomen. De eerste komen van jezelf. We noemen zo eens wat voorbeelden:

 • ‘Joh, wat je nu wilt, daar heb je dus heel veel startkapitaal voor nodig’.
 • ‘Jij hebt niet eens een Mbo-opleiding: wat wil je nu toch?’
 • ‘Kan ik niet’
 • ‘Niemand in mijn familie is zo’
 • ‘Blijf nu maar gewoon met beide benen op de grond staan’
 • ‘Neem niet te veel risico’s’

Kortom: het eerste wat er als belemmering bovenkomt is dat je jezelf negatief beïnvloedt. Je haalt jezelf onderuit, door jezelf te kleineren. Oftewel: je gelooft er zelf niet in.

De tweede belemmering komt van jouw omgeving.

 • ‘Wat wil je nou dan? Is je hoofd op hol geslagen?’
 • ‘Ik zou eerst maar eens een Mbo-4 opleiding halen en dan praten we weleens verder’
 • ‘Nou weet wel waar je aan begint’

Wat wil je eigenlijk?

Wil je meer weten over wat je zou willen? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat zou je willen?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.