Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Doelstellingen: doelen stellen

Doelen stellen oftewel werken met doelstellingen is een veelgehoorde kreet en voorziet blijkbaar duidelijk in een behoefte. In dit artikel ga ik  in op een aantal onderwerpen rond het stellen van doelen zoals:

 • Soorten doelstellingen
 • Kenmerk van doelen stellen
 • Waarom het werken met doelstellingen voorkeur verdient

Soorten doelstellingen

In feite kun je op allerlei terreinen doelen stellen zoals:

 • Persoonlijke doelen zoals:  Fysieke en gezondheidsdoelen, carrière doelen, mentale doelen, spirituele doelen, emotionele doelen, levensdoel
 • Zakelijke of bedrijfsdoelen: individuele doelen, financiële doelen, omzetdoelstellingen, afdelingsdoelstellingen, teamdoelen, organisatie doelstellingen.
 • Ontwikkeldoelen: persoonlijke ontwikkeldoelen, teamontwikkeldoelen, ontwikkeldoelen voor jouw organisatie of voor leiderschapsontwikkeling
 • Leerdoelen t.b.v. trainingen, coachingstrajecten of cursussen.

doelstellingen

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Kenmerk van doelen stellen

Wil je jouw doelstellingen halen? Dan is het zaak op de juiste manier doelen te stellen.  En dan dienen doelen te voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Ze dienen aan te sluiten bij de persoonlijke behoeften
 • Ze dienen binnen jouw bereik of binnen jouw invloedsfeer te liggen
 • Doelen moeten op de juiste manier gesteld worden.

Waarom het werken met doelstellingen de voorkeur verdient?

Doelen hebben een voordeel. Graag noem ik ze voor je op:

 • Doelstellingen geven houvast onderweg: je weet precies waar je bent en hoever je bent. Ze dienen als een soort kompas waarop je kunt zien wat je hebt gerealiseerd en wat je nog zou willen realiseren om jouw doel te bereken.
 • Door de juiste doelen te stellen kun je focus ontwikkelen op de doelstelling.  Doelen geven namelijk richting en voorkomen dat  je maar zo wat raak doet.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen wanneer je gaat werken met doelstellingen:

 • Soms leggen mensen de lat te hoog en in plaats van dat doelen rust brengen of richting geven, zorgen doelen er juist voor dat er onrust komt.
 • Binnen bedrijven is er soms misverstand over het werken met doelstellingen. Vaak denkt men dat doelstellingen motiveren. Dat is niet het geval. Mensen worden ook niet per se gedemotiveerd door te werken met doelstellingen. Echter: mensen kunnen wel gedemotiveerd raken als ze de doelstelling niet halen.
 • Bij organisaties waar men een afrekencultuur kent worden doelstellingen soms tegen mensen gebruikt.

Kortom: doelstellingen zijn een richtingaanwijzer om te gaan en niet een stok om iemand mee te slaan.

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.