Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Cognitieve vaardigheden

Cognitieve vaardigheden zijn vaardigheden die duiden op begrijpen, redeneren, problemen oplossen of informatie verwerken. Het woord cognitie komt van het Latijnse woord cognitio dat verwijst naar kennis of begrip. Het komt van het werkwoord cognoscere wat kennen of weten betekent.
Cognitieve vaardigheden zijn belangrijk. Het duidt op kennis en kunde, op bekwaamheid. Het wijst op het verwerven van kennis, het interpreteren en verzamelen van informatie. In een ander artikel schrijf ik over: leren. Het aanleren en ontwikkelen van cognitieve vaardigheden gaat vooral over vermeerdering van kennis en kunde.

Voorbeelden van cognitieve vaardigheden

Ik noem wat voorbeelden van cognitieve vaardigheden:

 • Logisch redeneren: het vermogen om verbanden te leggen, patronen te doorzien en conclusies te trekken.
 • Taalvaardigheid.
 • Rekenvaardigheid.
 • Ruimtelijk inzicht.
 • Probleemoplossend vermogen.
 • Creatief denken.
 • Analyseren: oorzaak en gevolg herkennen.
 • Executieve vaardigheden zoals: planning, doelen stellen, prioriteiten stellen, inschatten van workload.
 • Sociale cognitie: het vermogen om gevoelens en intenties te begrijpen.

Het gaat dus om mentale processen die nodig zijn bij het verwerken, begrijpen, opslaan en ophalen van informatie.

Willen, kunnen en zijn

Wil je meer weten over willen, kunnen en zijn? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Willen, kunnen en zijn

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Anders leren

In coaching merk ik dat het vraagstuk juist vaak gaat om zaken die niet cognitief zijn. Ik duid dat met woorden als bewustwording of innerlijk weten. Vermeerdering van kunnen zal voor een groot deel gaan over het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. Ontwikkeling van willen en zijn gaat over:

 • Welke kwaliteiten heb jij?
 • Emotionele intelligentie.
 • Empathisch vermogen.
 • Zelfbewustzijn.
 • Doorzettingsvermogen.
 • Autonomie en persoonlijk leiderschap.
 • Assertiviteit.
 • Zelfvertrouwen.

En dan kom je bij heel veel onderwerpen die niet-cognitief zijn.

In je hoofd zitten: redeneren en beredeneren

Cognitie duidt op je hoofd, op je verstandelijke vermogens, op begrijpen. Persoonlijke ontwikkeling gaat daar ook over maar is nog zoveel meer en dieper. Het gaat ook over het innerlijk weten, overtuigd zijn van, geloven in, weten dat. Persoonlijke ontwikkeling gaat over vertrouwen op eigen intuïtie, zelfaanvaarding, zelfcompassie en zelfvertrouwen. Dat is meer dan begrijpen. Sterker nog: je kunt misschien wel een rijtje maken met kernkwaliteiten waarover jij beschikt en je kunt cognitief begrijpen hoe het allemaal werkt, terwijl je er innerlijk niet van overtuigd bent dat het inderdaad zo is.
Dan zit het een voet te hoog. Zo sprak ik met een mevrouw deze week die in de eerste coachingssessie heftig in de weerstand schoot. Ze had verwacht dat ze wat oefeningen kreeg, en een cognitieve aanpak gaf haar controle en zekerheid. Deze week was de tweede sessie en opeens ging alles open. Ze was geraakt, emotioneel en zei: ‘Wat ik nu ervaar, dat heb ik nooit toegestaan’.

Mijn slogan: ‘Als het jou niet raakt in de coaching, dan gebeurt er wezenlijk niets’. Anders gezegd: het leven hoeft niet beredeneerd te worden, het mag geleefd en beleefd worden. En dat gebeurt niet alleen maar in je hoofd.

Een ander voorbeeld had ik van iemand die tijdens de sessie trakteerde. Ik vroeg waarom dat was. Ze zei: ‘We hebben wat te vieren!’. Ik was een beetje verwonderd. Ze had ontslag gekregen immers, een vaststellingsovereenkomst getekend en ze zat in de vorige sessie nog behoorlijk in de verwerking van alles wat gebeurd was. Ze zei: ‘Ik heb een nieuwe baan en kon uit drie banen kiezen’. Mijn verwondering werd groter toen ze zei: ‘De vorige sessie heeft me zo geraakt, ik kreeg gewoon vleugels, ging sollicitatiegesprekken aan en voelde me frank en vrij in die gesprekken. Ik ben mijn emotionele afhankelijkheid kwijtgeraakt en daarom liepen de gesprekken als vanzelf’.
Zie je dat het meer is dan alleen cognitie? Kortom: het gaat nooit zonder jouw cognitie maar er is meer dan cognitieve vaardigheden.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.