Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Doen: daar is gebrek aan!

Doen helpt! Soms moet je namelijk ook ‘gewoon doen’. Ik vind dat er in deze tijd wat gebrek aan is. Maar doen helpt je om te voldoen, om voldoening te vinden, om een voldaan gevoel te krijgen en om vooruitgang te boeken.

We beschouwen zo graag!

Ik zeg: er is gebrek aan doen. Iemand zei pas: ‘ja, dat is jouw perceptie’. En dat klopt! Alles wat ik zeg en denk, heeft te maken met mijn perceptie. Dus geef ik mijn perceptie graag door!
Ik sprak deze week met een universitair opgeleide mevrouw. Ze is gepromoveerd en cum laude geslaagd. Maar ze heeft last van uitstelgedrag. We gingen samen analyseren. Wat stel je dan uit? Nou, bijvoorbeeld de urenverantwoording. Ze is financial en moet dus de uren bijhouden voor de facturering. Niet leuk, maar wel een noodzakelijk kwaad. Want zonder facturering komt er immers geen brood op de plank?
Dat begreep mevrouw ook allemaal wel. Ze zag de noodzaak, ze wist dat het moest gebeuren en dat het niet anders kon. Maar toch vroeg ze: ‘heb jij niet iets waardoor ik van dat uitstelgedrag af kom?’. Ik zei: ‘ja, ik heb een medicatie: die noem ik paracetaDOE’. Want dit is net als met de afvalcontainer: soms moet je zo’n ding gewoon aan de weg zetten. Als je dat niet doet, en de buurvrouw doet het ook niet voor je, dan komt die afvalcontainer nooit aan de weg te staan. Wat ik zeg: met praten kom je er niet altijd!

Doen

Willen, kunnen en zijn

Wil je meer weten over willen, kunnen en zijn? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Willen, kunnen en zijn

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Gedragsverandering

Heel vaak gaat persoonlijke ontwikkeling niet over het aanleren van nieuwe vaardigheden. Al helemaal niet over het aanreiken van tips en trucs. Maar over het doorbreken van patronen. Diep ingesleten gedragspatronen waar je last van hebt. Stel, je wilt stoppen met roken. Dan kun je een boek gaan lezen hoe je dat zou kunnen doen. Dat is prima. Je kunt de cursus ont-rokologie gaan volgen. Dan leer je waarom jij bent gaan roken vroeger en in welke behoefte dat voorziet. Maar uiteindelijk komt er een dag dat je dat pakje sigaretten in de container moet gooien en dat je moet stoppen met roken. Gewoon doen dus! Nou, zo gewoon is het niet! Ik kan erover meepraten. Mocht je gestopt zijn met roken, ga dan niet boven de tabakszaak wonen. Want dat is de kat op het spek binden.
Ik noem nu stoppen met roken, maar je kunt ook nieuwsverslaafd zijn of workaholic. Je kunt ook iemand zijn die geen maat kan houden. Wat ik wil zeggen is: met praten en beschouwen red je het niet. Er is geen kind op aarde geboren, door uren te praten over kinderen en geboren worden.
Je krijgt ook geen zelfvertrouwen door te beschouwen over zelfvertrouwen. Beschouwen moet je in de schouwburg doen, oftewel in de beschouwburg.
Je krijgt ook zelfvertrouwen door te doen. Wanneer je gaat ‘doen’, krijg je vertrouwen. En wanneer je vertrouwen groeit ‘ga je doen’. Dat is de vicieuze cirkel in goede zin.

Ondernemer

Ik sprak met een ondernemer. Hij had een mooi plan. Ik denk ook een plan dat bij hem past. Hij zei: ik mis focus. De vraag is: hoe ontwikkel ik focus? Daar heb ik wel een mening over. Maar je ontwikkelt geen focus door uren te praten over hoe het komt dat je gebrek aan focus hebt.
Ik heb mijn eigen medicatie weer geadviseerd: paracetaDOE. 

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons of klik op onderstaande link.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.