Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Een voldaan gevoel

Een voldaan gevoel is een fijn gevoel. Voel jij je voldaan? Dat is mooi hè? Je kunt je voldaan voelen en je kunt voldaan zijn. In dit artikel ga ik in op een voldaan gevoel.

Wat betekent het?

Wanneer je een voldaan gevoel hebt, is dat een positief gevoel. Je voelt je blij, gelukkig of verheugd. Je voelt dankbaarheid en tevredenheid. Voldaan zijn is een vorm van emotionele voldoening. Ik zie meteen de relatie naar jouw behoeften, want een voldaan gevoel krijg je als je behoeften vervuld worden. Het duidt op ‘genoeg’ en het duidt op ‘verzadiging’. Jouw verlangen is verzadigd, jouw behoefte is bevredigd en het is genoeg, dat wil zeggen: ‘het hoeft niet meer te zijn’.

Een voldaan gevoel

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Hoe krijg je een voldaan gevoel?

Ik noem wat voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Onlangs sprak ik Alice. Ze kreeg 15.000 dia’s nadat haar beide ouders overleden waren. Ze was er dagen mee bezig. Enerzijds wilde ze papa en mama recht doen en niet zomaar iets historisch weggooien. Anderzijds was ze zich ervan bewust dat 15.000 dia’s een teveel van het goede is. Dus heeft ze 30 jaar uitgedrukt in 700 dia’s. En die worden gedigitaliseerd. Toen ze klaar was zei ze: ‘gelukkig, de klus is geklaard’. En dat geeft een voldaan gevoel.

Zelf heb ik de website van De Steven herschreven. Dat is een klus van 2,5 jaar geweest die ik naast mijn dagelijkse werk uitvoerde. Toen dat klaar was, was ik opgelucht. Maar het was zo’n immense klus, dat ik er ook echt zat van was. Zie je dat dit emotionele verzadiging is? Er zat van zijn, er klaar mee zijn, betekent: het is genoeg zo.

Je kunt een voldaan gevoel hebben als je bepaalde doelen hebt gerealiseerd.

Je krijgt een voldaan gevoel als je ergens moeite voor hebt gedaan, als je een inspanning hebt geleverd. Als je goed gezond bent, krijg je geen voldaan gevoel wanneer je vijf meter moet wandelen. Dat kost geen moeite. Je levert geen inspanning.

Energiebalans: inkomsten

Een voldaan gevoel zet ik bij de inkomsten op de energiebalans. Je hebt wellicht energie uitgegeven maar je krijgt er ook wat voor terug. Je hebt iets gepresteerd, iets gerealiseerd, iets verwezenlijkt. Zoals ik al aangaf: je hebt een inspanning gedaan. En dan kom je in de ontspanning, je komt tot rust en je inhaleert zuurstof voor hart en ziel.

Onvervulde behoeften zetten ons in beweging

Weet je dat het goed is dat we onvervulde behoeften hebben? Behoefte aan zuurstof doet ademen immers? Behoefte aan beweging, zet je aan tot die mooie wandeling in de natuur. Dus onvervulde behoeften zetten ons in beweging en motiveren ons (to motion). Weet je dat het goed is dat we ergens naar verlangen? Of dat we nog een wens hebben? Ik moet even terugdenken aan vroeger toen ik 13 jaar was. Ik mocht graag alleen de natuur ingaan en toen spaarde ik voor een verrekijker die in die dagen wel 100 gulden heeft gekost. Daar verlang je dan naar. Je wilt graag iets bezitten waar je wat voor moet doen. En als het dan lukt, geeft dat een blij en voldaan gevoel.

Overvloed of te kort?

Als je alles bezit, als je geen onvervulde behoeften hebt dan is er ook geen wens, ideaal of verlangen. Dan kom je niet meer in beweging. Dan is er de gevarenzone van laksheid, luiheid, gemakzucht of passiviteit. Dat vraagstuk houdt me al maanden bezig en wellicht schrijf ik daar nog eens over. Mijn ouders groeiden op in een tijd dat er te kort was. De huidige generatie groeit op in een tijd dat er overvloed is. Volgens mij is dat een hedendaags vraagstuk dat erg actueel is. Als je (bijna) alles hebt, en je kunt je (bijna) alles permitteren, waar is dan nog een verlangen of een ideaal? Ik denk dat het omgaan met overvloed best een lastige is. In ieder geval zal je niet ervaren wat een voldaan gevoel is.

Belemmeringen

Je kunt ook zelf belemmeringen creëren om voldaan te zijn. Je kan wel zoveel noten op je zang hebben dat iets nooit voldoet. Je kunt zo veeleisend zijn dat er nooit aan jouw verwachtingen voldaan zal worden. En dat geeft geen voldaan gevoel.

Je moet wel doen!

Ik haast me om te zeggen: je krijgt voldoening door te doen. Je krijgt een voldaan gevoel om wat je hebt gedaan. Waarom die haast? Ik bespeur soms een tendens dat we heel veel praten, beschouwen en redeneren over tal van zaken, maar het komt nooit van de grond. Je kunt uren dromen en idealiseren maar als je niet tot doen komt, blijft het luchtfietserij. En ik ben bang dat de overheid (gebakken) luchtbelasting gaat invoeren, als we dat teveel doen. Dat geeft me geen voldaan gevoel.

Voldoening uit je werk halen?

Haal jij voldoening uit je werk? Of lukt dat niet (meer)? Lees dan mijn artikel over: geen voldoening uit je werk halen!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.