Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel jij je lui? Of ben je lui?

Luiheid (oftewel ledigheid) is des duivels oorkussen. Ja, die opmerking tikt erin, hè? Maar ik dacht: ik zeg het even. Luiheid is dus niet zo positief. Sterker nog: het hoorde bij de zeven hoofdzonden die je kon bedrijven. In dit artikel ga ik in op luiheid en ja, het lijkt niet bepaald op een complimenteus artikel. Toch is nuance wel nodig.

Wat als LUI staat voor Laat U Inspireren?

Stel dat luiheid niets te maken heeft met des duivels oorkussen en dat ‘lui zijn’ niet iets negatiefs is, maar een uitnodiging? LUI zou zomaar kunnen staan voor: Laat U Inspireren. Waarop ik dat baseer? Nou, het kwam zomaar in me op. Dan is lui een gemoedstoestand die wijst op: niet rennen, niet haasten maar even stilstaan. Even niets moeten. Juist in het nietsdoen ontstaan vaak de beste ingevingen. Het is in de pauze dat ideeën opborrelen, dat je voelt wat echt belangrijk is, dat je luistert naar jezelf in plaats van naar verwachtingen. Misschien is lui zijn dus wel een vorm van levenskunst. Een moment waarin je jezelf toestaat om niet alleen te herstellen, maar ook om opnieuw richting te vinden. Laat je dus gerust eens inspireren door het luie moment. Misschien zit daar precies de wijsheid die je nodig had.

Lui en gemakzuchtig

Wat betekent luiheid eigenlijk?

Luiheid komt van het Latijnse acedia en ik duid eerst in algemene zin waar het over gaat. Wanneer je lui bent, dan is er sprake van:

Luiheid wijst erop dat je te weinig in beweging komt. Dat jouw motor (to motion) niet aan de gang komt. Dat je in de luwte zit en afwachtend, passief toekijkt zonder iets te doen.

Karel zei: ‘Ik heb er vaak geen zin in.’ Weet je dat tegenzin wat anders is dan luiheid? Tegenzin wijst je erop dat je iets hebt afgesproken wat je niet had moeten afspreken. Tegenzin wijst je erop dat je op de verkeerde plek zit en dat je iets anders had moeten afspreken. Dat is wat anders dan luiheid dus.

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Kan luiheid ook een oordeel zijn?

Ik wil stilstaan bij luiheid als een keihard oordeel. Andere mensen kunnen het nogal snel in de mond nemen. Zo van: ‘Dat is een lui varken’, of: ‘Die is wel heel gemakzuchtig.’ En ja, je kunt jezelf ook veroordelen om luiheid. Maar dat draagt niet zoveel bij aan persoonlijke ontwikkeling. Sterker nog: dat oordeel draagt alleen maar bij om te blijven zitten waar je zit en je te wentelen in traagheid en vadsigheid.

Kinderen krijgen ook nogal eens het label ‘lui’ opgeplakt. En omdat luiheid een schande is – gezien vanuit de deugden van de jaren 50 waar onze ouders en docenten mee opgegroeid waren. Als volwassene moet je voorzichtig zijn om een kind op te zadelen met het plakkertje 'lui'. Want kinderen zijn niet lui. Doe maar eens wat meer moeite om te zien wat erachter zit, zou ik zeggen. Wie zegt mij dat het geen faalangst is? Of uitstelgedrag, waar ik zo tien redenen voor kan opnoemen? Of gebrek aan interesse? Of niet weten waar te beginnen? Of vermoeidheid en toegeven aan rust? Of dromerigheid? Of moeite met focus? Of gebrek aan uitdaging? Of demotivatie?

Komt je kind te weinig in beweging? Veroordeel hem/haar dan niet, maar zoek de juiste uitdaging samen op!

Kan luiheid miskenning zijn van jouw inspanningen?

Soms lijkt iemand traag, passief of afwezig, terwijl er intern juist keihard gewerkt wordt. Mensen met een gevoelig zenuwstelsel, burn-outklachten of mentale uitputting leveren inspanning die aan de buitenkant niet zichtbaar is. Die innerlijke strijd wordt vaak niet erkend. Het oordeel ‘lui’ doet dan geen recht aan de werkelijkheid. Het miskent de energie die nodig is om überhaupt overeind te blijven.

Kan luiheid een beschermmechanisme zijn?

Wat als nietsdoen geen uiting van onwil is, maar een vorm van bescherming? Er zijn momenten waarop het lichaam of het zenuwstelsel simpelweg niet meer kan. Tijd nemen om te rusten, te herstellen of te vertragen is dan geen gemakzucht, maar bittere noodzaak. Luiheid blijkt soms een overlevingsstrategie: een laatste verdedigingslinie tegen overbelasting.

Wie herhaaldelijk als lui wordt bestempeld, gaat daar vaak zelf in geloven. Schaamte, schuldgevoel en zelfverwijt sluipen binnen. Je denkt dat je tekortschiet, dat je anderen tot last bent of dat je ‘het gewoon niet kunt’. Dat oordeel raakt dan niet alleen je gedrag, maar je hele identiteit. Je leert jezelf te zien door de ogen van de ander – en dat kan funest zijn voor je zelfvertrouwen.

Luiheid

Ben je lui of leef je op je reserves?

Het is belangrijk om onderscheid te maken. Ben je lui, of ben je op? Slaap je te veel, of heb je slaap nodig om te herstellen? Lijkt het alsof je niks doet, terwijl je inwendig aan het bijkomen bent van jarenlange spanning?

Enkele voorbeelden:

  • Iemand die veel ligt, maar intussen aan het bijkomen is van overprikkeling.
  • Iemand die zich niet kan zetten tot werken, maar lijdt aan depressie.
  • Iemand die stil is in gezelschap, maar overrompeld is door prikkels en emoties.

Het vraagt moed om bij jezelf te blijven in plaats van te voldoen aan het plaatje van ‘productief zijn’.

Stel je bent echt lui: wat dan?

Luiheid is onnatuurlijk en gaat tegen jouw natuur in. Het is een hang en een zucht naar gemak, gemakkelijkheid alsof het leven alleen maar kant-en-klare thuisbezorgde maaltijden kent. Lui zijn betekent dat je niet bereid bent ergens moeite voor te doen, waardoor jouw energie niet op gang komt.

Welke energie? Wanneer je lui bent, zal je geen passie, voldoening of werkplezier ervaren. Energetisch werkt het tegen je dus. Je komt niet in beweging terwijl je geest en lichaam dat wel nodig hebben.

Waarom ben jij de moeite waard?

Ik zie verbinding tussen jouw eigenwaarde en moeite doen ergens voor. Jij bent het waard om ergens moeite voor te doen. Jij bent de moeite waard. Het is de moeite waard om:

  • Je ergens voor in te spannen.
  • Jouw talenten en kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen.
  • Iets te realiseren in jouw leven.

Veelgestelde vragen – FAQ

Hier tref je enkele veelgestelde vragen.

Is luiheid hetzelfde als passief zijn?

Niet per se. Luiheid wordt vaak verward met passiviteit, maar passief zijn kan ook voortkomen uit onzekerheid, angst of aangeleerde hulpeloosheid. In ons webinar over passiviteit leggen we dit verder uit.

Hoe doorbreek je passief gedrag?

Door inzicht te krijgen in de oorzaken van jouw passiviteit. In het webinar krijg je praktische handvatten om uit afwachtend gedrag te komen en weer in beweging te komen.

Wat als ik te moe ben om actief te zijn?

Dan is er misschien sprake van overbelasting in plaats van luiheid. In dat geval is herstel nodig, geen oordeel. We bespreken dit ook in het webinar passiviteit.

WEbinar over passiviteit

 

WEbinar passiviteit

Waarom voel ik me schuldig als ik niets doe?

Omdat we ‘niets doen’ vaak koppelen aan luiheid en dat beschouwen als negatief. Maar soms is niets doen precies wat je nodig hebt. 

Voor wie is het webinar interessant?

Voor iedereen die zich regelmatig wegcijfert, afwachtend opstelt of het moeilijk vindt om initiatief te nemen. Herken je dat? 

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Jan Stevens is eigenaar en oprichter van De Steven training & coaching (www.desteven.nl). Op deze website tref je meer dan 2000 blogs over persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, leiderschap, teamontwikkeling, hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid. 

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

De verbinding met jezelf kwijtraken door depressie, burn-out of een andere oorzaak is heftig. Maar het brengt je ook dichter bij je authentieke zelf. In het e-book 'Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden' vind je een wereld aan herkenning. Er zijn al bijna 5000 exemplaren verkocht. Dit zijn de reacties:

  • "Toen ik begon te lezen barstte ik in huilen uit: ik voelde me gehoord."
  • "Eindelijk eens iemand die in klare taal zegt hoe het is."
  • "Precies wat er in mijn leven is gebeurd."
  • “Zelden zo'n kernachtige uiteenzetting gelezen (heel wat boeken zijn de revue gepasseerd).”

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • De valkuilenbibliotheek: 141 valkuilen uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Je loopbaan is geen zitbaan of hangmat
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Online training Autonomie en persoonlijk leiderschap

Ben jij jezelf kwijtgeraakt? Herken jij jezelf in het e-book Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden? Dan wordt het tijd om te beginnen aan zelfherstel. Ik heb deze online training ontwikkeld om je te helpen in de zoektocht om jezelf te (her)vinden. In deze training gaan we aan de slag met: 

  • Wat zijn mijn behoeften? 
  • Waar liggen mijn grenzen?
  • Ik en mijn gevoelens.
  • Mijn zelf: zelfrespect, zelfwaardering, zelfvertrouwen, zelfkennis, zelfverzekerd, zelfbeeld en zelfaanvaarding, zelfbewust, zelfreflectie. 
  • In verbinding komen met je ZELF. 
  • Connectie met de ander. 

Aanbieding: De training kost € 95,- (normaliter € 149,-). Aktie geldig t/m 18 juli 2025. 

Meer informatie

Podcast loopbaan ontwikkeling

Beluister de podcast over loopbaanontwikkeling. Een gesprek tussen Aniek Wendt en Jan Stevens.

Beluister de gratis podcast

 

 

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.