Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Angst voor succes

Angst voor succes kan je in de weg zitten. Iemand zei: ‘wat vertel je me nou? Succes, daar verlangt toch iedereen naar? Nee hoor, ik heb eerder angst om te falen dan angst voor succes’.

Bang om succesvol te zijn: waarom?

Waarom zou je bang zijn om succesvol te zijn? Ik sprak vandaag met Patricia. Ze heeft geweldige dromen om een boek te schrijven. En Patricia kan geweldig schrijven. Ze heeft schrijverstalent. Toen ik haar vroeg waar ze bang voor was, kwam het hoge woord eruit:

  • Angst om gezien te worden, terwijl je ernaar verlangt
  • Angst om uit de schulp te kruipen
  • Angst om zichtbaar en hoorbaar te zijn
  • Angst om uit de anonimiteit te komen en de eigen weerloosheid te verliezen
  • Angst om kleur te bekennen
  • Angst voor afwijzing
  • Angst voor kritiek en kritische recensies
  • Angst om aanspreekbaar te zijn en aangesproken te worden
  • Angst om verantwoordelijkheid te dragen

Angst voor succes

Angst of bang

Dit artikel schreef ik in de serie over: angst en bang. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Angst of bang

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Verandering

Wat succes ook maar mag inhouden voor jou, het behalen ervan zal een nieuw tijdperk inluiden. Er zal iets veranderen. Misschien wordt je gezien en verandert je positie in de wereld. Misschien verandert je zelfbeeld. Misschien heeft succes impact op je manier van leven, op je relaties, op je werk, op je tijdsbesteding en noem maar op. Je verlangt naar succes, maar het onbekende wat dan volgt is wellicht eng. Angst voor succes is dus in wezen angst voor verandering.

Overlevingsstrategie

Soms creëer je een overlevingsstrategie. Ik heb er meerdere omschreven op deze website zoals de onzichtbare, de perfectionist, de fawn, de innerlijke criticus of de pleaser. Zo'n strategie biedt ook veiligheid en houvast. Vroeger had je het nodig. Succes zou ertoe kunnen leiden dat je niet meer in dat hoekje van veiligheid kunt blijven zitten.

Wat is succes?

Bij succes wordt vaak gedacht aan grootsheid of beroemd worden. Bij succes hoort bekendheid, naamsbekendheid of eer en aanzien. Voor mij is dat geen succes, zeg ik er maar bij. Succes betekent voor mij dat je jouw dromen verwezenlijkt. En daar zit het woord wezen in, het hart, het wezenlijke verschil. Dromen moeten bij jou passen. Succes is dat je jouw idealen vormgeeft. En ideaal begint met ID, jouw ID. Ook idealen moeten bij jou passen, anders zijn het lege hulzen.
Succes kan ook in het kleine zitten, in het gewone. Zoals die mevrouw die haar dochter verloor een rouwwinkel begon midden in de stad. Ontmoetingsplaats voor rouwenden. Zoals die biologische boer een boerderij begon, terwijl zijn vrouw een coachingspraktijk had en zij samen mensen met een burn-out begeleidden. Zij in de coaching, hij door ze mee te nemen op het land voor fysieke arbeid.

Dus als je succes zoekt, trek dan geen zevenmijlslaarzen aan maar zoek schoenen die jou passen. En je kent de uitdrukking: wie de schoen past trekke hem aan. Ik zeg: trek passende schoenen aan. Dan krijgt jouw succes voeten om op te lopen.

Verlangen

Is jouw verlangen om het wezenlijke in jezelf te ontdekken? Raakt jou dit artikel? Doet het iets met je? Dan zijn we bij de kern. Wellicht verlang je naar wezenlijk succes. Mogen we je daarbij helpen?

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.