Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vertrouwen op je gevoel en intuïtie

Vertrouwen op eigen gevoel en intuïtie is een leerdoel voor veel mensen. Misschien ook wel voor jou. In dit artikel leg ik uit wat het is wanneer je op jouw gevoel en intuïtie  vertrouwt.

Intuïtief weten

Eerst maar eens de vraag: wat is intuïtie eigenlijk?  In een ander artikel leg ik uitgebreider uit wat intuïtie is, maar kort samengevat komt het hierop neer namelijk dat jij innerlijk aanvoelt of iets ‘klopt’, of ‘niet klopt’. Jij weet of iets ‘goed is’ of ‘niet deugt’. Je voelt aan ‘waar je wel moet zijn’ en ‘waar je niet moet zijn’. Jij voelt aan je water ‘wanneer je ergens moet zijn’ of ‘wanneer je ergens moet wegblijven’.
Misschien herken jij dat ook wel: soms neem je een beslissing die niet goed uitpakt. En later zei je: ‘achteraf had ik er direct al niet zo’n goed gevoel bij’. Dus eigenlijk wist je het al. Maar je ging voorbij aan jouw eigen waarneming. Je doofde de signalen die je binnenkreeg. Terwijl je het wel goed hebt aangevoeld.

Vertrouwen op je gevoel en intuïtie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Vertrouwen = weten

Vertrouwen leg ik uit als zijnde ‘bekend zijn met’. Ook zelfkennis dus. Wanneer je wilt vertrouwen op  jouw intuïtie dan moet je bekend zijn met jouw intuïtief vermogen. In vertrouwen zit ook het woord trouw. Dat is trouw zijn aan jezelf, aan jouw waarnemingsvermogen. Dat is jezelf niet negeren of jezelf het zwijgen opleggen maar luisteren naar dat innerlijke stemmetje dat zegt ‘hier moet je niet aan beginnen’.

Waarom is het zo  lastig?

Vertrouwen op eigen intuïtie is vooral moeilijk omdat wij in een samenleving grootgebracht zijn waar alles verklaard moet worden. Er kan niet iets gebeuren of plaatsvinden of we moeten de oorzaak vinden. We zijn gericht op logica en als er nu iets onlogisch is dan is dat jouw gevoel. Intuïtie en gevoel zijn niet te onderbouwen en laten zich soms niet in woorden vangen. intuïtie is een vorm van een gevoelsmatig of innerlijk weten die niet op kennis, ervaring of logica berust.

Je gevoel zit altijd goed

Mensen zeggen soms: vertrouw maar op je gevoel want dat zit altijd goed. Dat is een soort tegenbeweging op ieder die meer rationeel is ingesteld. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar ook niet in. Jouw gevoel zit niet altijd goed, net zoals jouw gezonde verstand ook wel eens een verkeerde inschatting maakt. Zou dat altijd goed zitten, dan zou je volmaakt zijn.
Enige bescheidenheid versiert de mens. Tussen wat je waarneemt en het begrijpen van de betekenis van wat je hebt waargenomen zit altijd nog het woord ‘perceptie’. Dat is niet erg maar het zet jou en mij op de plek van bescheidenheid en kwetsbaarheid.

Verstand en gevoel in balans

Wanneer het gaat over verstand dan drukken we dat in taal uit als: vertrouw op je gezonde verstand. Of ‘je moet je boerenverstand gebruiken’. Volgens mij staat dat garant voor: wees nuchter, blijf de logica in ogenschouw nemen, laat je de kop niet gek maken.
Dat is één kant van de medaille. Ik zou ook kunnen zeggen: ‘vertrouw op jouw gezonde gevoel’. En je moet je boerengevoel gebruiken. En dat staat voor: neem je ervaring mee, wat je hebt meegemaakt en neem op een andere manier waar dan alleen met feiten en logica’.
Begrijp je welk punt ik wil maken? Dan begrijp je ook dat ik een komma plaats. Het gaat om hoofd (verstand), hart (gevoel) en handen (praktisch).
En intuïtie is wel een mix van kennis, kunde, ervaring, aanvoelen, invoelen of voorvoelen. Zie je dat ik nu al meer komma’s gebruik, zonder er een punt van te maken?

Gedoofde intuïtie

Dit artikel schrijf ik ook voor jou wanneer jouw intuïtie is gedoofd. Je hebt jouw gevoel op slot gezet. Waarom? De pijn in jouw leven is zo groot dat jij niet meer wenst te voelen. Je bent er klaar mee. En daarom kocht je morfinetabletten bij een fabrikant die ‘rationalisatie’ heet. Wellicht doe je je voor alsof je alleen maar argumenteert, onderbouwt, redeneert en lijstjes maakt met voor- en nadelen. Maar jij weet ook wel dat je innerlijk slaaf bent aan al dat geredeneer. Redeneren is de rede (het verstand) eren en dat betekent: jouw intuïtie en gevoel onteren.
Voor jou is er een leerdoel: laat de vlam van gevoel en intuïtie branden.

De valkuil

De valkuil van vertrouwen op je gevoel is er ook. Dat is de doorgeslagen variant. Geestdrijverij noem ik dat. Alsof er niets anders dan gevoel is. Anders gezegd: alsof het gevoel het enige is wat er toe doet.
Jij kreeg zintuigen (ik ook trouwens) om waar te nemen. Dus vergeet jouw ogen (zien), oren (horen), neus (reuk), handen en voeten (tasten)  en tong (smaak) niet. Jij kreeg hersenen om waarnemingen te interpreteren. Kortom: vertrouw op jouw gevoel maar vergeet niet om jouw verstand te gebruiken. En wanneer je gevoel en verstand gebruikt: ga niet met de handen in de zakken toekijken! Het gaat om hoofd, hart en handen.

Gevoelens

De uitdrukking: vertrouw op jouw gevoel pas ik aan: vertrouw op jouw gevoelens. Je hebt er heel veel namelijk. Daarom kies ik voor meervoud. Ze wijzen jou de weg naar jouw behoeften.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Authentiek communiceren

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Authentiek communiceren!

ebook communicatie

Meer informatie

Twee aanbiedingen t/m 16 december

We hebben t/m 16 december een aantal aanbiedingen.

Nieuwste e-book - de valkuilenbibliotheek

Valkuilenbibliotheek

Het e-book De Valkuilenbibliotheek beschrijft 141 valkuilen met als doel om handvatten te bieden en deze patronen te doorbreken. Dit 335 pagina's tellende e-book is een verzameling van uitgewerkte artikelen die je op onze website kunt vinden. Ze zijn bewerkt en samengevoegd tot een praktische gids.

Normale prijs: € 22,85
Nu in de aanbieding: 17,15 (25% korting)

Valkuilenbibliotheek

Aanbieding 2: eigenschappenanalyse

Ben jij benieuwd naar waar jouw kracht ligt en waar je misschien wat door kunt slaan? Wil je meer inzicht in jezelf, in wat je drijft, en in hoe je effectiever kunt zijn in je werk en privéleven? De eigenschappenanalyse kan jou op weg helpen.

Normale prijs: € 21,75
Nu in de aanbieding: 14,15 (35% korting)

Meer informatie

Nieuwste podcast met Remko Gaijkema

Remko Gaijkema

Vanaf donderdag publiceren wij de nieuwste podcast. In deze aflevering heb ik een bijzonder gesprek met Remko Gaijkema, met wie ik al 32 jaar samenwerk. Samen duiken we dieper in het thema persoonlijke ontwikkeling en kijken we naar hoe je jezelf én anderen beter kunt begrijpen. Een belangrijke rode draad in ons gesprek is de eigenschappenanalyse – een hulpmiddel om inzicht te krijgen in je kwaliteiten, valkuilen en gedrag.

Podcast beluisteren of bekijken?

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Kirsten Greaves-Lord

Je kunt de volgende 7 podcast's terugkijken.

  • Podcast 1: podcast met mijn kinderen: Opgroeien in een ondernemersgezin   
  • Podcast 2: podcast met Martin Dirks, de directeur die me 35 jaar geleden in dienst nam
  • Podcast 3: podcast met mijn kinderen: Acquisitie of inquisitie, vroeger en nu!   
  • Podcast 4: Groeien met de riemen die je hebt
  • Podcast 5: Meegaan met de tijd of tegen de stroom in?
  • Podcast 6: ondernemen in weer en wind
  • Podcast 7: slim en gevoelig

Podcast beluisteren of bekijken?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.