Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vertrouwen op je gevoel en intuïtie

Vertrouwen op eigen gevoel en intuïtie is een leerdoel voor veel mensen. Misschien ook wel voor jou. In dit artikel leg ik uit wat het is wanneer je op jouw gevoel en intuïtie  vertrouwt.

Intuïtief weten

Eerst maar eens de vraag: wat is intuïtie eigenlijk?  In een ander artikel leg ik uitgebreider uit wat intuïtie is, maar kort samengevat komt het hierop neer namelijk dat jij innerlijk aanvoelt of iets ‘klopt’, of ‘niet klopt’. Jij weet of iets ‘goed is’ of ‘niet deugt’. Je voelt aan ‘waar je wel moet zijn’ en ‘waar je niet moet zijn’. Jij voelt aan je water ‘wanneer je ergens moet zijn’ of ‘wanneer je ergens moet wegblijven’.
Misschien herken jij dat ook wel: soms neem je een beslissing die niet goed uitpakt. En later zei je: ‘achteraf had ik er direct al niet zo’n goed gevoel bij’. Dus eigenlijk wist je het al. Maar je ging voorbij aan jouw eigen waarneming. Je doofde de signalen die je binnenkreeg. Terwijl je het wel goed hebt aangevoeld.

Vertrouwen op je gevoel en intuïtie

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Vertrouwen = weten

Vertrouwen leg ik uit als zijnde ‘bekend zijn met’. Ook zelfkennis dus. Wanneer je wilt vertrouwen op  jouw intuïtie dan moet je bekend zijn met jouw intuïtief vermogen. In vertrouwen zit ook het woord trouw. Dat is trouw zijn aan jezelf, aan jouw waarnemingsvermogen. Dat is jezelf niet negeren of jezelf het zwijgen opleggen maar luisteren naar dat innerlijke stemmetje dat zegt ‘hier moet je niet aan beginnen’.

Waarom is het zo  lastig?

Vertrouwen op eigen intuïtie is vooral moeilijk omdat wij in een samenleving grootgebracht zijn waar alles verklaard moet worden. Er kan niet iets gebeuren of plaatsvinden of we moeten de oorzaak vinden. We zijn gericht op logica en als er nu iets onlogisch is dan is dat jouw gevoel. Intuïtie en gevoel zijn niet te onderbouwen en laten zich soms niet in woorden vangen. intuïtie is een vorm van een gevoelsmatig of innerlijk weten die niet op kennis, ervaring of logica berust.

Je gevoel zit altijd goed

Mensen zeggen soms: vertrouw maar op je gevoel want dat zit altijd goed. Dat is een soort tegenbeweging op ieder die meer rationeel is ingesteld. Maar eerlijk gezegd geloof ik daar ook niet in. Jouw gevoel zit niet altijd goed, net zoals jouw gezonde verstand ook wel eens een verkeerde inschatting maakt. Zou dat altijd goed zitten, dan zou je volmaakt zijn.
Enige bescheidenheid versiert de mens. Tussen wat je waarneemt en het begrijpen van de betekenis van wat je hebt waargenomen zit altijd nog het woord ‘perceptie’. Dat is niet erg maar het zet jou en mij op de plek van bescheidenheid en kwetsbaarheid.

Verstand en gevoel in balans

Wanneer het gaat over verstand dan drukken we dat in taal uit als: vertrouw op je gezonde verstand. Of ‘je moet je boerenverstand gebruiken’. Volgens mij staat dat garant voor: wees nuchter, blijf de logica in ogenschouw nemen, laat je de kop niet gek maken.
Dat is één kant van de medaille. Ik zou ook kunnen zeggen: ‘vertrouw op jouw gezonde gevoel’. En je moet je boerengevoel gebruiken. En dat staat voor: neem je ervaring mee, wat je hebt meegemaakt en neem op een andere manier waar dan alleen met feiten en logica’.
Begrijp je welk punt ik wil maken? Dan begrijp je ook dat ik een komma plaats. Het gaat om hoofd (verstand), hart (gevoel) en handen (praktisch).
En intuïtie is wel een mix van kennis, kunde, ervaring, aanvoelen, invoelen of voorvoelen. Zie je dat ik nu al meer komma’s gebruik, zonder er een punt van te maken?

Gedoofde intuïtie

Dit artikel schrijf ik ook voor jou wanneer jouw intuïtie is gedoofd. Je hebt jouw gevoel op slot gezet. Waarom? De pijn in jouw leven is zo groot dat jij niet meer wenst te voelen. Je bent er klaar mee. En daarom kocht je morfinetabletten bij een fabrikant die ‘rationalisatie’ heet. Wellicht doe je je voor alsof je alleen maar argumenteert, onderbouwt, redeneert en lijstjes maakt met voor- en nadelen. Maar jij weet ook wel dat je innerlijk slaaf bent aan al dat geredeneer. Redeneren is de rede (het verstand) eren en dat betekent: jouw intuïtie en gevoel onteren.
Voor jou is er een leerdoel: laat de vlam van gevoel en intuïtie branden.

De valkuil

De valkuil van vertrouwen op je gevoel is er ook. Dat is de doorgeslagen variant. Geestdrijverij noem ik dat. Alsof er niets anders dan gevoel is. Anders gezegd: alsof het gevoel het enige is wat er toe doet.
Jij kreeg zintuigen (ik ook trouwens) om waar te nemen. Dus vergeet jouw ogen (zien), oren (horen), neus (reuk), handen en voeten (tasten)  en tong (smaak) niet. Jij kreeg hersenen om waarnemingen te interpreteren. Kortom: vertrouw op jouw gevoel maar vergeet niet om jouw verstand te gebruiken. En wanneer je gevoel en verstand gebruikt: ga niet met de handen in de zakken toekijken! Het gaat om hoofd, hart en handen.

Gevoelens

De uitdrukking: vertrouw op jouw gevoel pas ik aan: vertrouw op jouw gevoelens. Je hebt er heel veel namelijk. Daarom kies ik voor meervoud. Ze wijzen jou de weg naar jouw behoeften.

Training kwaliteiten

Wil je een training volgen om te ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen?

Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Wat is talent?

De Steven verzorgt training en coaching gericht op talentontwikkeling. We zetten dit in bij o.a.

  • talentgesprekken, individuele coaching gericht op loopbaan en outplacement
  • binnen teams: trajecten gericht op teamontwikkeling.

Wat is talent?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.