Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vaststellen of je hoogbegaafd bent!

Vaststellen of je hoogbegaafd bent: is dat belangrijk? Tweede vraag: waarom is dat voor jou zo belangrijk?

Hoe stel je hoogbegaafdheid vast?

In een ander artikel omschrijf ik de definitie: ‘wat is hoogbegaafdheid?’. Een lastig te definiëren onderwerp overigens omdat de wetenschappers ook nog weleens met verschillende inzichten voor de dag kwamen. En die inzichten wijzigden onderweg soms ook nog. Concluderend kun je stellen dat hoogbegaafdheid meer is dan een hoog IQ!  Ook andere zaken spelen een rol bij het vaststellen van hoogbegaafdheid. Er zijn tal van kenmerken die horen bij een hoogbegaafd persoon.

Hoogbegaafdheidsspecialist Rianne van der Ven maakte een herkenningslijst voor hoogbegaafden. je kunt hier de herkenningslijst bekijken!

Vaststellen of je hoogbegaafd bent

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Is het vaststellen van HB belangrijk?

Ik ga in dit artikel niet zozeer in op de vraag hoe je vaststelt of je hoogbegaafd bent. Belangrijker vind ik in hoeverre het vaststellen van HB belangrijk is. Het antwoord kan tweeledig zijn.

  • Bij kinderen

    Wanneer je als ouders denkt dat jouw kind hoogbegaafd is dan is het zeer de moeite waard om dat te laten onderzoeken. Waarom is dat belangrijk?

    • Je kunt de leerprogramma’s dan laten afstemmen op het leer- en denkvermogen van jouw kind
    • Je kunt jouw kind de juiste emotionele en sociale begeleiding geven
    • Je helpt jouw kind bij de eigen persoonlijke ontwikkeling en bij de aanvaarding van HB ook in het latere leven
    • Je begrijpt jouw kind beter ook wanneer jouw kind tegen zichzelf aan loopt, aansluiting mist bij klasgenoten etc.
  • Volwassenen of jezelf

    Denk jij weleens dat je hoogbegaafd bent? Dan is de vraag hoe je tot die denkwijze bent gekomen! Loop je in jouw werk tegen zaken aan? Verveel jij je bijvoorbeeld snel, word je te weinig intellectueel uitgedaagd? Loop je regelmatig vast in jouw werk? Herken je de gedragskenmerken die bij hoogbegaafdheid horen?

    In dat geval is het wellicht nog niet eens zo heel belangrijk om vast te stellen of je hoogbegaafd bent. Je bent al geholpen wanneer je jezelf beter leert begrijpen en het helpt je wanneer je jouw talent meer weet te ontdekken en in te zetten.

Erkenning

De omgeving kan nog weleens vol onbegrip reageren op de vraag ‘waarom je zou moeten vaststellen of hoogbegaafd bent’. Reacties zijn er soms in de trant van: ‘ja moet je je daar dan op laten voorstaan of zo?’ of ‘het is toch geen diploma?’. Daar heb je volkomen gelijk in. Op zich doet het er niet eens zoveel toe. Er is echter één grote maar………
De hoogbegaafde persoon loopt soms al een leven lang tegen zaken aan die (achteraf gezien) met HB samenhangen. Veel mensen wisten dat niet, hadden dat niet door of hebben er nooit van gehoord. Ze werden dus geconfronteerd met de negatieve kant van HB of met afwijzing van anderen, onbegrip van werkgevers, vastlopen op school of tijdens de studie.

Juist voor hen kan het een erkenning zijn wanneer vastgesteld wordt dat ze hoogbegaafd zijn.

Voelen HB-ers zich verheven boven anderen?

Ook zo’n vraag die veel gesteld wordt: ‘een hoogbegaafd persoon is toch niet meer dan een ander mens?’.  Wellicht zit de associatie in het woord ‘hoog’ waardoor zulke vragen ontstaan. Hoog wordt dan gevoeld als verheven of neerkijken op een ander. Weet je dat dit er niets mee te maken heeft?  ‘Anders begaafd’ was misschien een beter woord geweest. Maar juist die hoogbegaafde persoon voelt zich helemaal niet boven de ander verheven. Integendeel zelfs! Vaak hebben hoogbegaafde personen een negatief zelfbeeld, tobben ze over zichzelf en eigen kunnen, voelen ze zich buitengesloten, missen ze de aansluiting bij anderen waardoor ze zich eenzaam en alleen voelen. Zie je hoe groot dit misverstand is? Ik heb er een apart artikel aan gewijd: misverstanden over hoogbegaafdheid.

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.