Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Trekken aan een dood paard

Misschien zeg jij het ook wel eens: ‘het is trekken aan een dood paard’. Dan schrijf ik dit artikel voor jou. Het kan je helpen namelijk om vooruit te komen. Of je nu manager bent, adviseur of welke functie je ook vervult. Je kunt dat gevoel wel eens hebben dat het niet opschiet of dat je er niet doorheen komt.

Weerstanden herkennen: bij jezelf en anderen

Dit artikel is geschreven in de serie: weerstanden leren herkennen bij jezelf en bij anderen. Het is een leerdoel voor de training communicatie en adviesvaardigheden.

Trekken aan een dood paard

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Aanleiding

Voor de zoveelste keer hoorde ik een manager tijdens een organisatietraject de vergelijking maken tussen medewerkers (aangeduid als oude garde of oudgedienden) die moeite met organisatieverandering hadden en trekken aan een dood paard. Het zette mij aan tot nadenken. Want ik vind het niet bijster positief om te praten over ‘de oude garde’ of over ‘oudgedienden’ terwijl het trouwe medewerkers zijn die al jarenlang hun dienst bewezen hebben aan de organisatie. Nu is trekken aan een dood paard ook zwaar werk en een onbegonnen zaak. Echter de clou is dat deze uitdrukking niet over het paard gaat maar over diegene die er aan trekt. Het wordt voorgesteld als zijnde een ander die in de weerstand zit (in dit geval de medewerker). Maar in werkelijkheid zit diegene die de uitspraak doet zelf in de weerstand (in dit voorbeeld dus de leidinggevende). In ieder geval is het oordeel over anderen, in veel gevallen een excuus of brevet van onvermogen van het management zelf en soms is het ook een valkuil.

Wat wordt er mee bedoeld?

Trekken aan een dood paard is een uitdrukking voor een situatie waarbij:

  • de ander het oneens is met veranderingen die je wilt doorvoeren
  • de ander niet openstaat voor nieuwe ideeën of voor jouw advies
  • de ander niet openstaat voor verbetering
  • de ander alles bij het oude wil laten
  • de ander in de weerstand zit en tegenstand of tegenwerking biedt

Misverstand

Toch is er ook enig misverstand over dit item. Kenmerk van dode paarden is namelijk dat ze niet in de weerstand schieten en ook dat ze geen tegenwerking bieden. Een dood paard doet niets, helemaal niets! Er zit geen beweging in. En om die vergelijking nu maar te maken: heb je collega’s waar geen enkele beweging in zit of heb je collega’s die niet die beweging maken die je wenst? Dat is nogal een verschil.

Excuus: brevet van onvermogen

Dode paarden kunnen als excuus gebruikt worden. Managers en adviseurs verschuilen zich achter het dode paard terwijl het een brevet van onvermogen is. Ze zeggen niet dat ze zelf onvoldoende in staat zijn om de medewerker mee te nemen in het veranderingsproces. Ze vertellen niet dat ze onvoldoende vaardig zijn om commitment te verwerven op de werkvloer of dat ze de ander kunnen meenemen in hun adviestraject. Nee, ze gaan achter het dode paard liggen om hun eigen onkunde te verbloemen.

Schaamrood op de kaken

Iemand reageerde als volgt op dit artikel: 'bij het lezen van dit artikel heb ik het schaamrood op de kaken gevoeld. Het is zó waar. Ik heb ooit eens een cliënt die ik in re-integratietraject had, achteraf een dood paard genoemd – dat ik daar zelf een enorm aandeel in had gehad was een verpletterend inzicht. En ik schaamde me voor het dédain waarmee ik mijn eigen valkuilen over het hoofd kon zien. Dit sloeg nogal in als een bom zeg maar'.

Oordeel

De ander labelen als dood paard is een vorm van oordelen en veroordelen. Daardoor ontstaat een tweede misverstand. Wanneer de ander gelabeld wordt als dood paard is er geen kans meer toch? De ander is kansloos immers! Veroordeeld als zijnde ‘geen beweging in te krijgen’. Maar wat moet je met dode paarden in de organisatie? Als dat echt zo is, wat rest dan anders dan ontslag? Wat ik vaak zie is dat het ‘oordeel’ er wel is maar de durf om door te zetten nogal eens ontbreekt.

Valkuil

Trekken aan een dood paard is ook een valkuil. De valkuil is: doorgaan met trekken aan een dood paard. Gewoon doorgaan! Niet kijken of het werkt. Niet de strategie aanpassen. Niet naar de eigen rol kijken. Doortrekken aan dat paard. Tot je erbij neervalt. Zolang!

Hoe dan wel?

Vooropgesteld. Dode paarden bestaan niet in een organisatie. Wellicht zijn er medewerkers die de aansluiting missen bij de verandering die de organisatie door maakt. Wellicht zijn er collega´s die moeite hebben om bepaalde veranderingen bij te benen. Het helpt om dat eens te bespreken en op tafel te krijgen. Maar dan in alle openheid.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Jubileum

Jubileum

Dit jaar is een bijzondere mijlpaal voor mij: het is precies 35 jaar geleden dat ik mijn carrière begon in opleiding en training en ik vier daarnaast ook mijn 25-jarig jubileum als ondernemer.

Om dit dubbele jubileum te vieren, wil ik iets speciaals met je delen.
Vanaf 26 september (mijn verjaardag) lanceer ik de podcastserie met het thema: ‘Reis of bestemming: in balans!’.

Deze serie biedt waardevolle inzichten, verhalen en vergezichten van mensen die mij na aan het hart liggen en die hun unieke perspectieven met jou en mij willen delen. Het doel van de podcast is om jou te inspireren op jouw eigen reis of om inzichten te verwerven om de reis bij te stellen, tijdelijk te onderbreken of juist om weer op te staan en verder te gaan.

Bekijk de jubileumpagina!

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.