Je onschuld verliezen
Je kunt je onschuld verliezen. Het is een uitdrukking die nogal eens gebezigd wordt. Maar wat betekent dat eigenlijk? Ik noem je onschuld verliezen een vorm van zelfverlies. Het kan een reden zijn waardoor je een overlevingsstrategie ontwikkelt. Het kan ervoor zorgen dat leven opeens overleven wordt. In dit artikel ga ik uitleggen wat het betekent.
‘Er zit geen kwaad in dat kind’
Ik heb drie kleinkinderen. En als je naar die kleine kindjes kijkt van een paar maand, een jaar of ouder, dan zeg ik wat zoveel grootouders en ouders hebben gezegd: ‘er zit geen kwaad in dat kind’. En dat is wat een kind is. Een kind is schuldeloos, onschuldig, onbevangen ook. Een kind is geen veroorzaker van al die ellende die er in de wereld is. Een kind is rein, eenvoudig, argeloos, ongekunsteld, vol van vertrouwen, naïef lijkt het wel (maar is het niet). Een kind is kwetsbaar in zijn onschuld. Ziedaar, de oorsprong van de uitdrukking ‘je onschuld verliezen’.
Training en coaching
Bekijk onze trainingen gericht op:
- autonomie
- persoonlijk leiderschap
- persoonlijke ontwikkeling
Leerdoelen autonomie
Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?
Bekijk ze hier!
Wat is onschuld?
Onschuld heb ik al geduid met woorden als onbevangenheid, argeloos en ongekunsteld. Maar ten diepste is het vertrouwen, veiligheid wat je voelt en ervaart. Je bent je van geen kwaad bewust, je staat er niet eens bij stil en je meent, gelooft en ervaart dat de wereld veilig is. In je onschuld meen je dat je aankunt op de mensen om je heen, dat de overheid betrouwbaar is, dat de politie zich aan de wet houdt, dat het OM rechtvaardige straffen uitdeelt, dat jouw vrienden het beste met je voor hebben en dat jouw familie betrouwbaar is, maar ook te vertrouwen is.
Wat betekent je onschuld verliezen?
Je onschuld verliezen is dat voor jou de wereld in elkaar stort. De schellen vallen van je ogen, de betovering van veiligheid ruil je in voor de rauwe werkelijkheid. Je voelt je ontgoocheld. Het vertrouwen dat de wereld veilig is, dat je het vermogen hebt om alle facetten van het leven aan te kunnen en de vanzelfsprekendheid van dat vertrouwen, valt weg en komt niet weer terug.
En begrijp me goed, je onschuld verliezen is geen keuze. En het verlies ervan is onomkeerbaar.
Plotsklaps leek alles anders te zijn dan je dacht!
Die ene dag is er iets gebeurd in jouw leven. Ergens in jouw jeugd. En dat had impact. Ik denk even aan Karina. Ze vertelde mij hoe ze in een stadspark op haar 9e werd betast door een man die op een bankje zat. Karina was op dat moment ‘haar onschuld verloren’. Wat er precies gebeurd is, kon ze op dat moment niet bevatten. Maar ze wist al wel dat er iets was wat niet klopte. Iemand schaadde haar intimiteit op dat moment. En dat intimideert! Karina durfde er ook niet over te praten. Ze kroop weg in haar eigen cocon. Ze verstopte zich in de schulp.
Toen ik burn-out was, sprak ik veel met Gerianne. Ze vertelde hoe haar oom haar misbruikte als kind. Gerianne ging naar een orthodoxe kerk op de biblebelt ergens. Haar oom was ouderling in die kerk. En elke keer op zondag als oom binnenkwam met de kerkenraad dan kromp Gerianne in elkaar. Met kracht wist ze het te onderdrukken. Jarenlang drukte ze haar gevoel weg. Tot ze haar eerste kind in de armen nam. Toen brak alles los. Ze belandde in een psychose. Weet je wel waarom? Omdat haar onschuld is afgepakt, als kind.
Ik moet ook denken aan Hans. Hij vertelde ook over die dag dat vader en moeder gingen scheiden. Maar vooral over al die ruzies die daarvoor zich afspeelden. Hans is daardoor zijn onschuld kwijtgeraakt. En in dit voorbeeld staat het ook voor ‘je veilige plek verliezen’. En ook Hans ging verhuizen naar de schulp. Zijn gevoelens stopte hij in de smoorpot. En toen Hans 35 jaar was zei men: ‘hij is zo introvert’. Maar weet je, Hans is niet introvert. Hans heeft leren zwijgen in de schulp.
Denk ook eens aan de kinderen in oorlogstijd. Terwijl ik dit schrijf is de oorlog in de Oekraïne aan de gang. Hoeveel kinderen verliezen daar hun onschuld? Ze dachten dat de wereld veilig was. Ze dachten dat ze geborgen waren. En opeens bleek alles anders te zijn!
Gevolgen
Wanneer je je onschuld verliest:
- Wordt een veilige haven een plek waar je alert moet zijn
- Ruil je je onbevangenheid in voor alertheid
- Verandert jouw blik op de wereld ineens
- Kom je erachter dat de wereld niet zo lief is als jij dacht
- Meende je misschien dat je liefde en aandacht moest verdienen in plaats van dat je het kreeg
- Leer je af om op jouw hart te vertrouwen en ga je wellicht in je hoofd leven
- Kom je er met een schok achter dat de wereld onveilig is
- Kun je emotioneel schade oplopen, er gaat iets kapot van binnen
Geldt dit alleen voor kinderen?
In mijn werk hoor ik vaak de verhalen van volwassen mensen die als kind iets hebben meegemaakt. Maar als volwassene kun je ook je onschuld verliezen. Je gelooft ergens in en het spat als een luchtbel uit elkaar. Je hebt altijd iemand vertrouwd en opeens kom je erachter dat jouw beeld van die persoon niet klopte en werd dat vertrouwen vermorzeld. Je dacht dat iemand het beste met je voor had en het blijkt niet zo te zijn.
Onschuld verliezen is zelfverlies
Je onschuld verliezen noem ik een vorm van zelfverlies. Je verliest iets wat bij je hoort. Het is ook een vorm van rouw. Je raakt geloof kwijt, hoop, vertrouwen, veiligheid. Je verschuilt je in je cocon, je stelt je niet meer kwetsbaar op, je doet alsof je het allemaal onder controle hebt. Maar van binnen weet je wel beter, van binnen huil je.
Herstel na zelfverlies
Kun je ook herstellen van zelfverlies? Jazeker! Kun je je onschuld herwinnen? Dat vind ik een lastige vraag maar ik schroom niet om er antwoord op te geven. Ik denk niet dat het ooit weer wordt, zoals het was toen je je onschuld nog niet had verloren. Je bent anders in het leven komen te staan. Maar ook jij kunt herstellen van zelfverlies.
- Door opnieuw vertrouwen te ontwikkelen
- Door opnieuw hoop te krijgen
- Door opnieuw jezelf te vertrouwen en met anderen in vertrouwen het leven te delen
- Door opnieuw geloof te krijgen
- Door jouw ervaringen een plek te geven
- Door onbevangen de dag tegemoet te treden
Zeker weten! De vanzelfsprekendheid van onschuld is weg. Je maakt jouw ervaring niet ongedaan, maar je kiest ervoor om je er niet door te laten leiden.
Hoofd, hart en handen
Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.