Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Visie op verzuim

Visie op verzuim ontwikkelen: dat is het begin oftewel het startpunt van verzuimmanagement. Vanuit de visie op verzuim kunt u verzuimbeleid en een effectieve verzuimaanpak ontwikkelen. Echter: visie op verzuim begint met visie op gezondheid, (duurzame) inzetbaarheid en gezondheidsbevorderende maatregelen.

Visiie op verzuim ontwikkelen

De belangrijkste ziekmaker in een organisatie is namelijk het niet inzetten van  gezondheidbevorderende maatregelen. Van een aantal gezondheidbevorderende maatregelen  is bekend dat ze bijdragen aan een betere productiviteit, minder werkuitval, minder ziekteverzuim en een kleinere kans op verloop. Voor medewerkers zelf leveren deze maatregelen werkplezier en gezondheidswinst op.

 • Heeft u de bevorderende maatregelen goed op orde?
 • Maar maakt u al gebruik van de mogelijkheden die zieke mensen wel hebben? Want vaak is ziekte niet hetzelfde als arbeidsongeschikt.
 • Heeft u zicht op de verzuimkosten? wijken uw verzuim cijfers af van uw branche?
 • Mogen medewerkers zich bij u nog ziekmelden of vragen ze ziekteverlof aan?
 • Wie heeft bij u de regie over verzuim? U of de arbodienst?
 • Wilt  weten of uw verzuim aanpak op orde is?

Visieontwikkeling: formuleren doelstelling

Bij de ontwikkeling van de visie van uw organisatie gaat het om.

 • hoe ziet u de markt richting de toekomst oftewel hoe ziet u de omgeving waarin uw organisatie zich beweegt?
 • hoe ziet u uw eigen organisatie richting de toekomst?

Visie op verzuim ontwikkelen is in feite de kar achter de wagen spannen. Feitelijk praten we over het ontwikkelen van visie op het product arbeid. 

 • Visie op arbeid

   De vraag is: in hoeverre sluit uw visie op arbeid aan bij de visie van uw organisatie.

  • Hoe ziet uw organisatie arbeid als product richting de toekomst?
  • Hoe kijkt uw organisatie tegen inzetbaarheid aan en dan bij voorkeur inzetbaarheid op de lange termijn (duurzaam)
 • Leverancier en afnemer van het product arbeid

  Wanneer we het product arbeid plaatsen in het kader van een leverancier en afnemer krijgen we een ander perspectief wanneer we naar verzuim kijken. Wanneer we een product kopen in een winkel zijn we koper en betalen we het product (als klant) terwijl de winkelier de leverancier is (degene die het product levert). Kopers kunnen kritisch zijn en kopen alleen dat product wat ze nodig hebben. Hoe zit dat met het product arbeid? Wie is dan klant en wie is leverancier. Zoals in het voorbeeld is degene die betaald de klant, en degene die het product arbeid levert de leverancier.  Dit houdt in dat de werkgever klant en de werknemer de leverancier is van het product arbeid.

Duurzame inzetbaarheid

Die werknemer levert met zijn product iets dat waardevol is en heeft een klant, een organisatie die bereid is voor dat product te betalen. Dit kan tevens inhouden dat als de klant een ander product wil, de leverancier moet kunnen aanpassen  of veranderen. Het inschatten en kunnen leveren van het soort arbeid dat een organisatie nu en in de toekomst nodig heeft is de basis van duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid

Loondoorbetaling

Hoe zit het dan met verzuim? De klant ( de organisatie) verwacht het product arbeid maar de leverancier (de medewerker)  kan niet leveren. De leverancier is niet inzetbaar en voegt op dat moment geen waarde toe, maar verwacht wel de afgesproken beloning voor een product wat niet geleverd wordt. De medewerker claimt loondoorbetaling. Als organisatie moet je je allereerst afvragen of aan alle polisvoorwaarden zijn voldaan om de claim te honoreren.

 • Spelregels: burgerlijk wetboek 7, artikel 629

  De basis voor de loondoorbetaling (de polisvoorwaarden)  is  te vinden in het Burgerlijk wetboek 7, artikel 629, loondoorbetaling bij ziekte.  Artikel 629 zegt dat als een medewerker de bedongen arbeid niet heeft verricht in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, hij toch recht heeft op loondoorbetaling. Het artikel verwijst naar 2 belangrijke aspecten; in de eerste plaats moet de medewerker ongeschikt zijn om het afgesproken werk uit te voeren (wie bepaalt dat?) en ten tweede moet die ongeschiktheid het gevolg zijn van ziekte. (wie bepaalt of een medewerker ziek is?)

Samengevat en geconcretiseerd

Wanneer we het samenvatten en concretiseren komt het hierop neer:

Geen enkele organisatie kan zonder verzuimmanagement. Verzuim komt binnen iedere organisatie voor en zal in iedere organisatie blijven voorkomen. Maar het vak verzuimmanagement haalt het op de lange termijn niet om dat te bereiken wat u voor ogen hebt. Liever spreken wij dan ook over gezondheidsmanagement of gezond ondernemen. 

 • visie op verzuim is in feite een visie op het bevorderen van aanwezigheid
 • formuleren van arbeidsongeschiktheid gaat over het bevorderen van arbeidsgeschiktheid
 • formuleren van uitval binnen uw organisatie gaat over: wat voor visie hebt u op inzetbaarheid: hoe bevordert u inzetbaarheid op de lange termijn binnen uw organisatie?

Verzuimmanagement

Dit artikel is geschreven in de serie over verzuimmanagement en verzuim binnen organisaties.

Verzuimmanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door: Peter Weustink

Peter Weustink trainer - coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.