Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Visie op verzuim

Visie op verzuim ontwikkelen: dat is het begin oftewel het startpunt van verzuimmanagement. Vanuit de visie op verzuim kun je verzuimbeleid en een effectieve verzuimaanpak ontwikkelen. Echter: visie op verzuim begint met visie op gezondheid, (duurzame) inzetbaarheid en gezondheidsbevorderende maatregelen.

De belangrijkste ziekmaker in een organisatie is namelijk het niet inzetten van  gezondheidbevorderende maatregelen. Van een aantal gezondheidbevorderende maatregelen  is bekend dat ze bijdragen aan een betere productiviteit, minder werkuitval, minder ziekteverzuim en een kleinere kans op verloop. Voor medewerkers zelf leveren deze maatregelen werkplezier en gezondheidswinst op.

 • Heb je de bevorderende maatregelen goed op orde?
 • Maak je al gebruik van de mogelijkheden die zieke mensen wel hebben? Want vaak is ziekte niet hetzelfde als arbeidsongeschikt.
 • Heb je zicht op de verzuimkosten? wijken jouw verzuim cijfers af van jouw branche?
 • Mogen medewerkers zich bij jou nog ziekmelden of vragen ze ziekteverlof aan?
 • Wie heeft bij jou de regie over verzuim? Jij of de arbodienst?
 • Wil je weten of jouw verzuim aanpak op orde is?

Visiie op verzuim ontwikkelen

Training duurzame inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training duurzame inzetbaarheid.

Training duurzame inzetbaarheid

Training verzuim en inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training verzuimmanagement.

Training verzuim en inzetbaarheid

Visieontwikkeling: formuleren doelstelling

Bij de ontwikkeling van de visie van jouw organisatie gaat het om.

 • hoe zie je de markt richting de toekomst oftewel hoe zie je de omgeving waarin jouw organisatie zich beweegt?
 • hoe zie je jouw eigen organisatie richting de toekomst?

Visie op verzuim ontwikkelen is in feite de kar achter de wagen spannen. Feitelijk praten we over het ontwikkelen van visie op het product arbeid. 

 • Visie op arbeid

   De vraag is: in hoeverre sluit jouw visie op arbeid aan bij de visie van jouw organisatie.

  • Hoe ziet jouw organisatie arbeid als product richting de toekomst?
  • Hoe kijkt jouw organisatie tegen inzetbaarheid aan en dan bij voorkeur inzetbaarheid op de lange termijn (duurzaam)?
 • Leverancier en afnemer van het product arbeid

  Wanneer we het product arbeid plaatsen in het kader van een leverancier en afnemer krijgen we een ander perspectief wanneer we naar verzuim kijken. Wanneer we een product kopen in een winkel zijn we koper en betalen we het product (als klant) terwijl de winkelier de leverancier is (degene die het product levert). Kopers kunnen kritisch zijn en kopen alleen dat product wat ze nodig hebben. Hoe zit dat met het product arbeid? Wie is dan klant en wie is leverancier? Zoals in het voorbeeld is degene die betaalt de klant, en degene die het product arbeid levert de leverancier.  Dit houdt in dat de werkgever klant en de werknemer de leverancier is van het product arbeid.

Duurzame inzetbaarheid

Die werknemer levert met zijn product iets dat waardevol is en heeft een klant, een organisatie die bereid is voor dat product te betalen. Dit kan tevens inhouden dat als de klant een ander product wil, de leverancier moet kunnen aanpassen  of veranderen. Het inschatten en kunnen leveren van het soort arbeid dat een organisatie nu en in de toekomst nodig heeft is de basis van duurzame inzetbaarheid.

Duurzame inzetbaarheid

Loondoorbetaling

Hoe zit het dan met verzuim? De klant ( de organisatie) verwacht het product arbeid maar de leverancier (de medewerker)  kan niet leveren. De leverancier is niet inzetbaar en voegt op dat moment geen waarde toe, maar verwacht wel de afgesproken beloning voor een product wat niet geleverd wordt. De medewerker claimt loondoorbetaling. Als organisatie moet je je allereerst afvragen of aan alle polisvoorwaarden is voldaan om de claim te honoreren.

 • Spelregels: burgerlijk wetboek 7, artikel 629

  De basis voor de loondoorbetaling (de polisvoorwaarden)  is  te vinden in het Burgerlijk wetboek 7, artikel 629, loondoorbetaling bij ziekte.  Artikel 629 zegt dat als een medewerker de bedongen arbeid niet heeft verricht in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, hij toch recht heeft op loondoorbetaling. Het artikel verwijst naar 2 belangrijke aspecten; in de eerste plaats moet de medewerker ongeschikt zijn om het afgesproken werk uit te voeren (wie bepaalt dat?) en ten tweede moet die ongeschiktheid het gevolg zijn van ziekte. (wie bepaalt of een medewerker ziek is?)

Samengevat en geconcretiseerd

Wanneer we het samenvatten en concretiseren komt het hierop neer:

Geen enkele organisatie kan zonder verzuimmanagement. Verzuim komt binnen iedere organisatie voor en zal in iedere organisatie blijven voorkomen. Maar het vak verzuimmanagement haalt het op de lange termijn niet om dat te bereiken wat je voor ogen hebt. Liever spreken wij dan ook over gezondheidsmanagement of gezond ondernemen. 

 • visie op verzuim is in feite een visie op het bevorderen van aanwezigheid
 • formuleren van arbeidsongeschiktheid gaat over het bevorderen van arbeidsgeschiktheid
 • formuleren van uitval binnen jouw organisatie gaat over: wat voor visie heb je op inzetbaarheid: hoe bevorder je inzetbaarheid op de lange termijn binnen jouw organisatie?

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.