Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Leidinggevende te sturend?

Soms zijn leidinggevenden te sturend. Dat wil zeggen dat ze een te groot stempel op hun team of organisatie drukken en onvoldoende ruimte geven voor de doorontwikkeling van hun medewerkers.

Kenmerken

Kenmerken van leidinggevenden die te sturend zijn:

 • Ze ontnemen medewerkers initiatief om te komen met ideeën of voorstellen
 • Ze hebben graag controle en overzicht
 • Ze vertrouwen weinig toe aan anderen
 • Ze hebben graag de regie en loslaten vinden ze erg lastig
 • Ze bedisselen en bemoederen graag
 • Ze zijn dominant en bazig
 • Ze zijn te snel met hun oordeel en vullen het maar al te gauw in voor de medewerker
 • Ze vinden delegeren en loslaten moeilijk
 • Ze handelen vanuit spanning, boosheid of frustratie
 • Ze zijn niet meer in staat om te horen wat de teamleden nu écht te vertellen hebben of om te horen waar de werkelijke teambehoeften liggen. In die zin is er miscommunicatie tussen de leiding en het team.
 • Ze geven leiding in de ouderrol

Leidinggevende te sturend?

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden

Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.

Persoonlijke ontwikkeling leidinggevende

Bevorderen weerstand

Een te sturende houding van de manager of leidinggevende veroorzaakt en bevordert indirecte weerstanden binnen organisaties. Of men komt terecht in de indirecte weerstand van ‘ja knikken en nee bedoelen’ of men gaat ‘steigeren en men komt in verzet op een agressieve wijze’.

Gevolgen

Een gevolg van een te sturende leidinggevende is dat individuele teamleden zich onvoldoende ontwikkelen en dat het team als zodanig niet aan doorontwikkeling toekomt. Ik noem nog een paar gevolgen:

 • Medewerkers worden onzeker door het gedrag en de houding van de leidinggevende
 • Teamleden spreken zich niet (meer) uit en komen ook niet met nieuwe ideeën
 • Medewerkers worden afhankelijk van de leidinggevende en blijven stilstaan qua eigen ontwikkeling
 • Medewerkers voelen weinig vrijheid en ruimte en gaan handelen vanuit angst
 • Initiatief wordt gedood en passiviteit wordt bevorderd

Valkuil of probleem?

Hoe erg is het wanneer de leiding te sturend is? Volgens mij niet zo erg wanneer ‘te sturend’ een valkuil van de leidinggevende is en hij/zij zich daar bewust van is c.q. hij/zij bereid is om er wat aan te doen.

Afhankelijk van de gradatie kan het een probleem worden, oorzaak zijn van teamproblemen, onderlinge verstoorde verhoudingen of teamconflicten. Ook kan het angst bevorderen op de werkvloer. Wanneer het bijzonder grote vormen aanneemt, is er sprake van disfunctioneren van de leidinggevende.

Persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden

Bekijk de training persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden zoals assertief leidinggeven, persoonlijke effectiviteit, timemanagement en communicatie etc.

Persoonlijke ontwikkeling leidinggevende

Leerdoelen

We hebben nog veel meer  leerdoelen persoonlijke ontwikkeling voor leidinggevenden  voor je uitgewerkt. Je kunt ook het overzicht bekijken met alle leerdoelen voor leidinggevenden.

Leerdoelen voor leidinggevenden

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.