Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wat voor type manager of leidinggevende ben jij?

Stel je hebt antwoord op de vraag of een leidinggevende functie bij je past. En je weet nu dat dit zo is. De volgende vraag is: wat voor leidinggevende functie past bij jou? Wat voor type manager of leidinggevende ben jij eigenlijk? In dit artikel ga ik dieper op dit vraagstuk in.

Leiderschapsstijl en kwaliteiten

De ene leidinggevende is de andere niet. Er zit nogal verschil in typen managers.

 • Ben jij de manager gericht op controle, planning en het proces?
 • Ben jij de leidinggevende die juist gericht is op innovatie en vernieuwing?
 • Ben jij de praktisch leidinggevende die graag bezig is met korte termijnbeleid?
 • Ben jij de strateeg die de lijnen op de lange termijn of middellange termijn uitzet?
 • Ben jij de visionair?

Wat voor type leidinggevende ben jij?

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Welke leiderschapsstijl past het beste bij jou?

Er zijn meerdere leiderschapsstijlen mogelijk waarbij de actieve rol van de leidinggevende in hoge mate afneemt. Bijvoorbeeld:

 • Leiden: de leidinggevende stuurt, instrueert en controleert
 • Begeleiden: de leidinggevende is coach: proactief
 • Steunen: de leidinggevende wordt coach: reactief
 • Delegeren: de leidinggevende wordt adviseur

Als ik het in uitersten neerzet dan is de ene stijl gericht op controle, beheersing planning en regie. Dat wordt ook wel de micromanager genoemd. Vaak niet positief bedoeld maar lees mijn artikel maar over micromanagement dan zie je dat het soms ook nodig is. En het andere uiterste is juist gericht op de zaken op zijn beloop laten. Dat heb ik omschreven in een artikel over laissez-faire leiderschap. Nu is de vraag wat past bij jou? Dan kijk ik met name naar jouw natuurlijke leiderschapsstijl. Een manier om daar inzicht in te krijgen is door vier leiderschapsstijlen te benoemen namelijk:

Waar liggen jouw kwaliteiten?

Uiteraard ligt er een verband tussen jouw stijl van leidinggeven en de kwaliteiten en vaardigheden waarover je beschikt. Aan de hand van jouw leiderschapsstijl kun je al een beetje achterhalen over welke leiderschapskwaliteiten jij beschikt. En dat is bepalend in een viertal zaken:

Welk type leidinggevende functie zou het beste bij jou passen?

De derde vraag is: welk type leidinggevende functie zou het beste bij jou? Wat voor soort leidinggevende functie hoort bij jou? Ik noem er een paar:

 • Ben jij een peoplemanager en ligt jouw kracht aan de mens-kant in het aansturen, stimuleren, motiveren en ontwikkelen van teams en medewerkers?
 • Ben jij een strategisch manager en ligt jouw kracht in het ontwikkelen van visie, strategie, missie en doelstellingen van de organisatie?
 • Ben jij een operationeel manager en ligt jouw kracht in de uitvoering, planning, aansturen van processen en controle?
 • Ben jij een resultaatgerichte manager en ligt jouw kracht in het bereiken van doelstellingen en resultaten? Ben jij doortastend, besluitvaardig en ga jij recht op jouw doel af?

Waar zou jij het beste functioneren?

De vierde vraag is: waar functioneer je het beste? In wat voor omgeving? Of welke plaats in de organisatie past het beste bij jou?

Ontwikkeling van de manager of leidinggevende

Wat voor type manager of leidinggevende jij bent is doorslaggevend bij alle cursussen, training en coaching gericht op leiderschapsontwikkeling. Je kunt dan namelijk precies de juiste leerdoelen samenstellen. Leiderschapsvaardigheden kun je leren maar eigenschappen zijn niet te leren (wel te ontwikkelen). Zie hiervoor: managementvaardigheden en karaktereigenschappen.

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij?

Past een leidinggevende functie bij mij?

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.