Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Strategisch manager

Een strategisch manager heeft oog voor de grote lijn, zet de visie, strategie en doelstellingen uit en is gericht op de lange of middellange termijn. Ontwikkelen van beleid, visie en strategie zit in zijn genen.

Wat is strategisch management?

Strategisch managerDe strategisch manager is sterk in het managen van richting van de organisatie.  De strategisch manager kan prima ingezet worden op zaken als:

Leidinggevenden die zich herkennen in de stijl van een vuurmanager of luchtmanager beschikken van nature al over deze eigenschappen of kwaliteiten.

Doe de leiderschapstest!

Wilt u weten waar uw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Of wilt u weten over welke  kwaliteiten en ontwikkelpunten uw managementteam beschikt? 

Leiderschapstest

Wat zijn de kwaliteiten van een strategisch manager?

De strategisch manager is doorgaans analytisch ingesteld en kan op een behoorlijk abstractieniveau nadenken. Helicopterview, plannen maken, analysevaardigheden en innovatiegerichteid zijn kwaliteiten die bij de strategisch manager passen. Vaak is men verbaal aardig onderlegd en kunnen ze ook de medewerkers overtuigen en meenemen op de ingeslagen weg. Vooral de lange termijn boeit de strategisch manager. Bijbehorende competenties zijn:

Valkuilen

Valkuilen voor de strategisch manager zijn er ook zoals voor ieder type manager. Daarbij kunt u denken als:

  • te gericht zijn op de lange termijn en daarbij de korte termijn uit het oog verliezen
  • te weinig praktisch in het oplossen van problemen
  • soms te weinig oog voor de menselijke kant van de medaille

We zeggen met nadruk soms want een strategisch manager in zijn kracht heeft geen last van deze valkuilen of hij heeft de juiste mensen om zich heen verzameld waardoor hij dat vraagstuk oplost.

Leerdoelen strategisch manager

Het grootste leerdoel voor de strategisch manager is contact houden met de dagelijkse praktijk en gang van zaken, luisteren naar de werkvloer. Doorgaans die zaken waar juist de kracht ligt van de operationeel manager, resultaatgericht manager of people manager.

Plaats in de organisatie

Strategisch managementEen strategisch manager komt doorgaans het beste tot zijn recht in een hogere managementfunctie of directiefunctie.

Wat voor type manager of leidinggevende ben ik?

Kun je strategisch management leren?

Voor andere typen leidinggevenden zoals de operationeel manager of people manager is er zeker wat te ontwikkelen wanneer het over strategisch management gaat.  Maar voor managers met minder abstractieniveau, helicopterview etc. is het wel vaak lastig om strategisch mee te denken in de organisatie. Onze slogan: managementvaardigheden kun je leren, karaktereigenschappen zijn te ontwikkelen maar niet aan te leren. Leerpunten voor andere typen managers zijn juist de zaken waar de stategisch manager heel goed in is.

Wat voor type manager of leidinggevende bent u?

Dit artikel is geschreven in de serie: wat voor type manager of leidinggevende bent u?

Wat voor type manager of leidinggevende bent u?

Trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens