Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Algemene managementfuncties: hoger kader of directiefuncties

Past een algemene managementfunctie bij jou? In dit artikel ga ik in op de functies die aangeduid worden als algemene managementfuncties. Wat wordt ermee bedoeld?

Algemene managementtaken: wat zijn dat?

Het management van een organisatie houdt zich toch vooral bezig met het uitzetten van de grote lijnen en is minder uitvoerend ingesteld. Zaken als visie en strategie ontwikkelen zijn van belang zoals verwoord bij het managen van richting en resultaat. Bij een algemene managementfunctie denk ik aan functies als general manager, algemeen directeur. Het woord algemeen duidt erop dat je in brede zin verantwoordelijk bent voor de bedrijfsvoering. De IT-manager heeft specifieke taken, evenals de financieel directeur of de HR-manager. Maar de algemeen directeur is doorgaans eindverantwoordelijk voor alles wat er in de organisatie gebeurt.

Algemene managementfunctie

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Past een leidinggevende functie bij mij?

Past een leidinggevende functie bij jou? Waar hangt dat van af? Je leest het in dit artikel!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Wat vraagt dat?

De vraag is natuurlijk: past een algemene managementfunctie bij jou? Kenmerk van een dergelijke functie is dat je in de breedte bezig bent. Je bent beleidsbepalend, je geeft leiding aan het managementteam, je adviseert, je houdt toezicht en soms leg je zelf verantwoording af aan de raad van bestuur of de raad van commissarissen. Kenmerkend dus:

  • Je bent eindverantwoordelijk
  • Je stuurt het management aan
  • Je bent doorslaggevend qua beslissingsbevoegdheden
  • Je bent generalist

Vier typen leidinggevenden

Als algemeen manager ben je in ieder geval strategisch bezig. De rol van strategisch manager zou dus bij je passen. De rol van operationeel manager past het minste bij deze functie. En verder ben je ook in een positie waarin aandacht voor de relatie enorm bijdraagt aan de sfeer binnen de organisatie. Affiniteit met peoplemanagement is van belang. Bovendien is resultaatgerichtheid van belang. In deze functie zal je afspraken maken over wenselijke resultaten die je als organisatie moet behalen. En natuurlijk moet je die verantwoordelijkheden delegeren en niet zelf op je rug nemen.

Individuele coaching voor directieleden

Wij coachen directieleden op diverse onderwerpen:

  • Persoonlijke ontwikkeling: zoals communicatie, spreken in het openbaar, presenteren, voorzitten van de vergadering
  • Leiderschapsontwikkeling
  • Team- en organisatieontwikkeling

Wat voor type manager ben jij?

Dit artikel is geschreven in de serie: wat voor type manager ben jij?

Wat voor type manager ben jij?

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.