Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Directief leiderschap: wat is jouw leiderschapsstijl?

Ben je leidinggevende? Dan moet jij richting kunnen geven. Dat is essentieel voor jouw medewerkers. Sterker nog: het wordt zelfs van je verwacht dat je richting geeft. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn, wat er van hen verwacht wordt, wat ze moeten doen.

Wanneer directief een kwaliteit van jou is, dan past de directieve leiderschapsstijl wellicht bij jou. Een directieve stijl van leidinggeven betekent dat je duidelijk bent over verwachtingen, beoogde resultaten, gewenste doelen etc. Je stuurt, je geeft aanwijzingen, je instrueert. Je vertelt hoe jij het ziet, hoe je ernaar kijkt, wat jouw zienswijze is.

Directief leiderschap heeft dus te maken met jouw kernkwaliteiten. In dit geval kan het een leiderschapskwaliteit zijn. Natuurlijk is er een set aan kwaliteiten die bij directief horen. Denk aan kwaliteiten als: slagvaardig, besluitvaardig en doortastend.

Directief is richtinggevend

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Natuurlijke leiderschapsstijl

Belangrijk is dat jij jouw natuurlijke leiderschapsstijl inzet. Daar ligt immers jouw kracht. Bovendien kost het jou geen moeite om deze stijl te hanteren.
Is een directieve stijl altijd wenselijk? Een directieve stijl van leidinggeven betekent dat snel duidelijk is wat er van de medewerker verwacht wordt. Er zijn situaties waarbij dat zeer wenselijk is. Bijvoorbeeld wanneer de organisatie in crisis verkeert. Natuurlijk zijn er ook andere momenten waarbij commitment moet worden verkregen, waar gevraagd wordt om participatief leiderschap. Wanneer je een directieve stijl hebt van nature dan moet je je daar goed bewust van zijn.

Schaduwzijde of valkuil

Een directieve leiderschapsstijl heeft ook een valkuil. Belangrijk is het onderscheid tussen directief en een té directieve stijl van leidinggeven. Een té sturende of dwingende stijl van leidinggeven voorziet niet in een behoefte. Dat betekent:

  • Dat je te sturend bent
  • Dat je te veel voor het gewenste resultaat gaat
  • Dat je opdringerig bent
  • Dat je dwingend bent
  • Dat je te snel ingrijpt
  • Dat je impulsieve beslissingen neemt
  • Dat je te direct bent in de communicatie
  • Dat je jouw wil oplegt
  • Dat je onvoldoende openstaat voor de mening van anderen
  • Dat je te snel wilt

Let goed op de balans

Wees directief maar neem de tijd om heldere doelen te stellen en duidelijk te maken wat er van de medewerker verwacht wordt. Wees besluitvaardig maar betrek de medewerker er wel bij. Begrijp dat resultaatgerichtheid wat anders is dan met het pistool achter de medewerker aangaan. Je bent resultaatgericht wanneer je het voor elkaar krijgt dat jouw medewerkers zich committeren aan de doelstellingen en daar ook voor gaan.

Modern leiderschap

Dit artikel schreef ik in de serie over modern leiderschap!

Modern leiderschap

 

Leiderschapsontwikkeling

Bekijk al onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling. Bekijk ook de Leerdoelen leiderschap.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.