Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Criteria voor een organisatieadviseur, HRM-adviseur, bedrijfsadviseur of coach

Een goede adviseur kost geen geld maar bespaart geld of levert geld op. Dat geldt voor de HRM-adviseur, P&O adviseur, Organisatieadviseur, Bedrijfsadviseur, de coach en trainer. Maar zijn er criteria te bedenken voor een goed adviseur?

Soms laten ondernemers zich wat laat of zelfs te laat begeleiden door een adviseur of coach. Deels kan dat aan de ondernemer liggen. Is een ondernemer wel coachbaar überhaupt? Maar soms hebben ondernemers ook vervelende ervaringen met adviseurs. Of het nu gaat om de HRM-adviseur, de P&O adviseur, de financieel adviseur, de organisatieadviseur of de coach: een adviseur moet iets toevoegen en dus geld opleveren of besparen. Lees ook mijn artikel over de toegevoegde waarde van de adviseur.

toegevoegde waarde adviseur

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Criteria

Zijn er criteria te bedenken waaraan een goed adviseur moet voldoen? Uiteindelijk bepaal je die geheel zelf. Maar wellicht kan ik je een handje helpen bij de formulering.

  • Een goed adviseur denkt primair aan jouw portemonnee en secundair aan zijn/haar eigen portemonnee. Je huurt hem/haar in omdat je er beter van wilt worden. Vanzelfsprekend moet hij/zij betaald worden. Dat staat buiten kijf. 
  • Een goed adviseur praat je niet naar de mond maar durft een afwijkende mening te geven. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt is taboe in de advieswereld (was het maar waar!)
  • Een goed adviseur laat jou de keuzes maken en laat de verantwoordelijkheid voor de keuzes geheel en al bij jou liggen. Ook al denkt hij/zij er zelf anders over.
  • Een goed adviseur schakelt derden in als er vraagstukken zijn die buiten jouw vakgebied liggen.
  • Een goed adviseur geeft zelf aan wanneer hij/zij niets meer voor jou of jouw bedrijf kan toevoegen.
  • Een goed adviseur durft ook ongevraagd advies te geven.
  • Een goed adviseur evalueert zijn dienstverlening van tijd tot tijd met jou.

Praktijkvoorbeeld

Onlangs sprak ik met een accountant over een klant die wij gezamenlijk bedienen. Dat was met toestemming van de ondernemer zelf overigens. In mijn ogen was er een zorgelijke bedrijfssituatie ontstaan. En de ondernemer had dat gevoel ook wel een beetje. Maar we spraken af dat ik de accountant eens zou raadplegen om te vernemen hoe hij tegen het bedrijf aankeek. Het antwoord was verbluffend. Mij werd verteld dat het accountantskantoor er al twee jaar van overtuigd was dat deze onderneming het niet zou redden. Voortdurend werd gecheckt of er niet teveel openstaande facturen zouden zijn omdat men er zelf anders bij zou inschieten. Maar men had dit nog steeds niet gemeld bij de ondernemer. Er waren niet pro-actief maatregelen genomen etc.

Ondernemers zijn soms te aardig voor de adviseur

Als ondernemer mag je best kritisch zijn op jouw adviseurs. En dan niet alleen op de factuur.Dat mag ook! Maar vooral op: wat voegt de adviseur nu in essentie toe? Wat is zijn/haar toegevoegde waarde? Wat levert het je op?

Second opinion

In onze praktijk gebeurt het nogal eens dat wij een second opinion laten doen bij bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming al 15 jaar met dezelfde accountant werkt terwijl er een kritische situatie ontstaan is. Op dat moment schakelen wij - in en na overleg met de ondernemer - ons netwerk in met onafhankelijk adviseurs in de functie van jurist, fiscalist of accountant (naar gelang van het vraagstuk).

Functioneringsgesprek met de adviseur

Wat vind je ervan om - net als met jouw medewerkers - jaarlijks eens een soort van functioneringsgesprek met jouw adviseur te houden? Wat vindt hij/zij van jouw bijdrage en wat vind je van zijn/haar bijdrage? En hoe kun je dat de komende jaren nog verder verbeteren en uitbuiten?

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes?
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Podcastserie 'reis of bestemming'

Je kunt in het kader van ons jubileum gratis onze podcastserie volgen in de serie van 'reis of bestemming'.

Podcastserie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.