Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Criteria voor een organisatieadviseur, HRM-adviseur, bedrijfsadviseur of coach

Een goede adviseur kost geen geld maar bespaart geld of levert geld op. Dat geldt voor de HRM-adviseur, P&O adviseur, Organisatieadviseur, Bedrijfsadviseur, de coach en trainer. Maar zijn er criteria te bedenken voor een goed adviseur?

coaching directie DGA ondernemers MKBSoms laten ondernemers zich wat laat of zelfs te laat begeleiden door een adviseur of coach. Deels kan dat aan de ondernemer liggen. Is een ondernemer wel coachbaar überhaupt? Maar soms hebben ondernemers ook vervelende ervaringen met adviseurs. Of het nu gaat om de HRM-adviseur, de P&O adviseur, de financieel adviseur, de organisatieadviseur of de coach: een adviseur moet iets toevoegen en dus geld opleveren of besparen.

Criteria

Zijn er criteria te bedenken waaraan een goed adviseur moet voldoen? Uiteindelijk bepaalt u die geheel zelf. Maar wellicht kunnen we u een handje helpen bij de formulering:.

  • Een goed adviseur denkt primair aan uw portemonnee en secundair aan zijn eigen portemonnee. U huurt hem in omdat u er beter van wilt worden. Vanzelfsprekend moet hij betaald worden. Dat staat buiten kijf. 
  • Een goed adviseur praat u niet naar de mond maar durft een afwijkende mening te geven. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt is taboe in de advieswereld (was het maar waar!)
  • Een goed adviseur laat u de keuzes maken en laat de verantwoordelijkheid voor de keuzes geheel en al bij u liggen. Ook al denkt hij er zelf anders over.
  • Een goed adviseur schakelt derden in als er vraagstukken zijn die buiten zijn vakgebied liggen.
  • Een goed adviseur geeft zelf aan wanneer hij/zij niets meer voor u of uw bedrijf kan toevoegen.
  • Een goed adviseur durft ook ongevraagd advies te geven.
  • Een goed adviseur evalueert zijn dienstverlening van tijd tot tijd met u.

Praktijkvoorbeeld

Onlangs sprak ik met een accountant over een klant die wij gezamenlijk bedienen. Dat was met toestemming van de ondernemer zelf overigens. In mijn ogen was er een zorgelijke bedrijfssituatie ontstaan. En de ondernemer had dat gevoel ook wel een beetje. Maar we spraken af dat ik de accountant eens zou raadplegen om te vernemen hoe hij tegen het bedrijf aankeek. Het antwoord was verbluffend. Mij werd verteld dat het accountantskantoor er al twee jaar van overtuigd was dat deze onderneming het niet zou redden. Voortdurend werd gecheckt of er niet teveel openstaande facturen zouden zijn omdat men er zelf anders bij zou inschieten. Maar men had dit nog steeds niet gemeld bij de ondernemer. Er waren niet pro-actief maatregelen genomen etc.

Ondernemers zijn soms te aardig voor de adviseur

Als ondernemer mag u best kritisch zijn op uw adviseurs. En dan niet alleen op de factuur.Dat mag ook! Maar vooral op: wat voegt de adviseur nu in essentie toe? Wat is zijn/haar toegevoegde waarde? Wat levert het u op?

Second opinion

In onze praktijk gebeurt het nogal eens dat wij een second opinion laten doen bij bedrijven. Bijvoorbeeld wanneer een onderneming al 15 jaar met dezelfde accountant werkt terwijl er een kritische situatie ontstaan is. Op dat moment schakelen wij - in en na overleg met de ondernemer - ons netwerk in met onafhankelijk adviseurs in de functie van jurist, fiscalist of accountant (naar gelang van het vraagstuk).

Functioneringsgesprek met de adviseur

Wat vindt u ervan om - net als met uw medewerkers - jaarlijks eens een soort van functioneringsgesprek met uw adviseur te houden? Wat vindt hij van uw bijdrage en wat vindt u van zijn bijdrage? En hoe kunt u dat de komende jaren nog verder verbeteren en uitbuiten?

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt  ondernemers en directeuren binnnen het MKB.

Coaching voor ondernemers en directies

Trainingen en coaching

Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching gericht op organisatieontwikkeling en leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

 


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

  • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
  • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.