Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Negatieve gevoelens bij veranderingen: hebt u er last van?

Negatieve gevoelens en emoties ontstaan bij negatieve veranderingen  zoals twijfel, angst, onzekerheid, soms ook verdriet of boosheid. Hoe u ook redeneert, beschouwt: u ontkomt er niet aan! Wilt u anders omgaan met negatieve gevoelens bij veranderingen? De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Verandering kan een bedreiging zijn

Negatieve gevoelens bij veranderingenVerandering zorgt ervoor dat wij ons bedreigd voelen in onze behoeften. Of het nu gaat om veranderingen in ons persoonlijke leven zoals echtscheiding, verlies, vermindering van mogelijkheden door ziekte of om een verandering in de organisatie zoals functieverandering, reorganisatie of ontslag: een mens voelt zich bedreigd in de eigen behoeften. 

Wat voor behoeften?

Als voorbeeld nemen we een organisatieverandering waarbij de ontslagronde wordt aangezegd. Dit leidt tot gevoelens van onzekerheid, twijfel en angst omdat medewerkers worden bedreigd in hun behoefte aan zekerheid en soms zelfs in de behoefte aan eten, onderdak (in verband met huis en hypotheek).

Wat voor negatieve gevoelens: de 3 B's

Een mens heeft zo ongeveer een stuk of veertig negatieve gevoelens. U kunt ze zien op de afbeelding. En in feite kan verandering al dit soort gevoelens oproepen. Zodra dat gebeurt heeft een mens de neiging primair te reageren bij een negatieve verandering.

 • Bedroefd of verdriet

  Emotionele teleurstelling als onze wensen en verwachtingen niet uitkomen. We verliezen iets wat ons dierbaar is: baan, partner of een verloren jeugd In het algemeen wordt vermijding van verdriet gebruikt om ons verlangen naar geluk vorm te geven. Verdriet is een reactie op verandering terwijl wij willen dat we bij de oude situatie kunnen blijven. Verdriet is nodig om een verandering te kunnen aanvaarden. Pijn ontlopen heeft geen zin. Verdriet ontlopen zorgt ervoor dat we een soort van vaag algemeen geluksgevoel creëren. De mond lacht, maar van binnen is er pijn. Verdriet uiten geeft het gevoel van: ‘hè dat lucht op’.

 • Boosheid

  Boosheid is de kracht om ‘de ander uit je innerlijk te gooien’, je integriteit te beschermen, te zorgen dat je grenzen niet overschreden worden. Boosheid zegt ‘nee’ tegen iets wat we als verkeerd ervaren, de grens wordt getrokken. Boosheid is een sterke kracht. Iemand vergeleek het met een teef die gromt om haar jongen te beschermen. Gevoelens van irritatie lopen voor de boosheid uit. Vaak is woede een opeenstapeling van irritaties. Maatschappijbreed wordt boosheid bedwongen: we zijn netjes, beleefd, vormelijk, procedureel. De gevolgen? Geweld, ruzie, trammelant, mishandeling, destructie. Naar binnen geslagen boosheid kan leiden tot depressie en zelfhaat. De schuldgevoelens die daarna ontstaan leiden tot een vicieuze cirkel. Boosheid is een samenhang tussen behoeften en verlangens. Iemand zei: ‘een verwijt is een bevroren verlangen’. Ik verwijt iemand dat hij nooit meer iets van zich laat horen maar ik heb ten diepste behoefte aan contact.

 • Bang of Angst

  Angst maakt ons alert, wijst ons erop dat er gevaar dreigt, dat we moeten opletten. Angst verhoogt ons bewustzijnniveau en het scherpt de zintuigen. Een prachtig instrument om te overleven. Als we angst onderdrukken of ontkennen gebruiken we energie om deze emotie het zwijgen op te leggen. De nek verstijft, de schouders gaan omhoog, het voorhoofd trekt samen, we drukken de knieën tegen elkaar etc. Waar zijn we bang voor? Er is angst om afgewezen te worden, angst om onze baan te verliezen of onze geliefde, we zijn bang voor de dood. Soms ook voor succes, voor de waarheid, we zijn bang voor verandering. Angst hoort bij behoeften. Verlatingsangst laat vaak een duidelijke behoefte aan genegenheid zien. Angst om de baan te verliezen heeft te maken met de behoefte aan zekerheid. Behoefte aan veiligheid kan angst voor onveiligheid creëren, behoefte aan sociale verbondenheid kan voortkomen uit angst voor eenzaamheid. Angsten hebben dus sterke wortels in onze basisbehoeften als: veiligheid, waardering en verbondenheid. Behoefte geeft verlangen, verlangen geeft hoop. Maar hoop geeft ook angst. We hopen dat het goed komt maar we zijn bang dat het verkeerd gaat.

Omgaan met emoties en gevoelens

Ontken je eigen gevoelens niet. Als je depressief bent, je voelt je overspoeld door gevoelens, je bent in de war of je voelt je ongelukkig, moet je je gevoelens niet verbergen of ontkennen. Spreek het uit. Gevoelens en emoties zijn zeer krachtig. Het kost enorm veel energie om gevoelens en emoties te verstoppen. Deze energie kun je beter positief besteden.

Gevoelens toestaan en ervaren

Tegenstrijdige of gemengde gevoelensZeg hoe u zich voelt

 • ik ben boos want…………
 • ik voel me enorm geraakt door jouw uitspraak want……….
 • Ik ben verschrikkelijk teleurgesteld……. (dat hoeft niet de schuld van de ander te zijn want ik ben verantwoordelijk voor mijn gevoelens)
 • Ik voel me gefrustreerd
 • Ik ben verdrietig.
 • Ik voel me aan de kant gezet, ik voel me gepasseerd.
 • Ik heb het gevoel dat hier met 2 maten wordt gemeten (let op: ik zeg niet dat het zo is maar ik heb het gevoel).

Negatieve gevoelens roepen stress en spanning op

Negatieve gevoelens worden vaak ervaren als stress of spanning. Zie ook: leerdoelen voor het omgaan met stress.

Leerdoelen training omgaan met veranderingen

We hebben nog veel meer leerdoelen gericht op omgaan met veranderingen  voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht  bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen gericht op omgaan met veranderingen

Training en coaching

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens