Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Weerstand tegen veranderingen: hoe ga je ermee om?

Weerstand tegen veranderingen

Merk je dat je vaak weerstand hebt tegen veranderingen? Dat je er moeite mee hebt? Dat je er maar niet aan wennen kunt? Dan heb ik goed nieuws voor je. Ten eerste zit je nu op de juiste website die je wat verder richting kan wijzen en ten tweede is het een normale reactie op verandering.

Ontkennen

Fase 1 in een veranderingsproces wordt wel de ontkenningsfase genoemd. Dat geldt vooral bij ongewenste veranderingen natuurlijk. Wanneer je een loonschaal omhoog gaat, is de ontkenningsfase minder heftig. Nee, het gaat om veranderingen die je niet als positief bestempelt en waar je zelf niet voor gekozen hebt.
Dus wat ik wil zeggen: weerstand tegen verandering is niet gek. Het begint vaak met de ontkenningsfase. Zo van: ‘dat zal zo’n vaart wel niet lopen’ of ‘dat krijgen ze er toch niet door’.  Totdat je zachtjes aan door krijgt dat het er wel door komt. En dat jij er wel mee te maken krijgt.

Alles bij het oude laten

Het liefst zou je alles bij het oude willen laten misschien. Waarom? Daar ben je vertrouwd mee. Qua kennis en kunde ben je toegerust op de huidige situatie. En als er veranderingen komen dan moet je uit de comfortzone, word je onzeker, ga je twijfelen aan jezelf of jij dat wel kunt en zo roept het van alles bij je op.
Veranderingen maken een inbreuk op onze behoefte aan zekerheid. Zekerheid is in feite duidelijkheid. Dus onze behoefte aan duidelijkheid wordt doorbroken.

De wereld verandert: je moet mee

Echter: de wereld verandert continue. Jij en ik moeten mee, willen we aansluiting houden bij wat de maatschappij van ons vraagt. Jij en ik moeten mee in wat werkgevers vragen en wat de arbeidsmarkt van ons verlangt. Wanneer je daar niet open voor staat, dan mis je de boot een keer of je mist de aansluiting op de arbeidsmarkt.

Aanvaarden en accepteren

Veranderingen aanvaarden is dus voor veel mensen moeilijk. Zelfs al bieden veranderingen ook tal van kansen en mogelijkheden. Het kan zelfs stress of slapeloze nachten veroorzaken. Heb jij dat ook? Lig je er wakker van? Heb je de neiging om ervoor te vluchten? Of om juist altijd maar de strijd aan te gaan? Dan kan de training omgaan met veranderingen helpend zijn.

Training en coaching

Training omgaan met veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens