Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Bent u naïef of te goed van vertrouwen?

Naïef en naïviteit

Bent u naïef en te goed van vertrouwen? Bent u soms te weinig kritisch en niet alert genoeg? Stelt u zich te open op of te kwetsbaar op naar uw omgeving? Bent u soms argeloos, goedgelovig en neemt u te snel iets van andere mensen aan en bent u daar al een paar mee op de koffie gekomen? Anders zou u dit artikel niet gaan lezen immers! We gaan in op naïviteit, waar het vandaan komt en wat u er aan kunt doen!

Naïviteit: wat is dat?

Wanneer bent u naïef? Vooropgesteld: daar bent u zelf eigenaar van! Maar we proberen toch wat kenmerken te formuleren waarin u zich misschien herkent. Wie naïef is:

 • stelt zich te open of te openhartig op in de communicatie: niet iedereen is te vertrouwen
 • is te goedgelovig of gaat ervan uit dat iedereen goede bedoelingen heeft en dat is niet zo
 • is argeloos en ziet te weinig gevaren
 • is te weinig alert en niet kritisch genoeg
 • laat de ander teveel toe in zijn/haar leven met als gevolg dat anderen daar misbruik van kunnen maken
 • maakt zich teveel afhankelijk van anderen
 • is vatbaar voor manipulatie
 • is te weinig zakelijk en gaat verplichtingen aan die onverstandig zijn

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gevolgen

De gevolgen kunnen legio zijn. We noemen er een paar:

 • u bent verplichtingen aangegaan wat u achteraf niet had moeten doen: onverstandig en niet wijs
 • u ging relaties aan die u hebben leeggezogen en anderen maakten misbruik van u en in uw argeloosheid stond u dat toe: het bracht u teleurstelling, boosheid en verdriet
 • u was te goed van vertrouwen en anderen hebben dat in hun eigen voordeel uitgelegd: u hebt zich soms 'bekocht', 'gebruikt' of 'misbruikt' gevoeld

Waar komt het vandaan?

De vraag is waar uw naïviteit vandaan komt? Bent u werkelijk zo argeloos dat u meent dat iedereen het goede met u voor heeft? Laat u zich zomaar wat aanpraten of bent u zo om te praten? Weet u niet waar uw grens ligt of geeft u deze niet aan? Laat u anderen zomaar toe in uw privéterrein?

Naïviteit kan dus met overtuigingen te maken hebben. Maar ook kan er een relatie liggen met uw aard en karakter. Goed van vertrouwen is een kwaliteit namelijk. Dat geldt ook voor open en openhartig. Echter: wie open is, is nog niet naïef.

Leerdoel

Uw leerdoelen kunnen zijn:

Teleurstelling kan leiden tot irritaties

Wanneer u door nare ervaringen teleurgesteld bent geraakt, kan het gebeuren dat u gaat reageren vanuit de irritatiezone. Dat is gedrag wat niet bij u past. Op dat moment stelt u zich helemaal niet open meer op maar laat u zich leiden door uw gevoelens van teleurstelling. Gedrag vanuit de eigen irritatiezone is een vorm van zelfbescherming. Opeens vertoont u gedrag wat zich uit in de volgende woorden:

 • Gereserveerd
 • Ontoegankelijk en gesloten

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens