Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Enthousiast en enthousiasme

Enthousiast

Enthousiast of enthousiasme is een gevoel of gemoedstoestand. Waarschijnlijk heeft ieder mens wel eens iets waar hij/zij enthousiast van wordt. Enthousiast is een kernkwaliteit wanneer u van nature enthousiast bent. Het zit in uw aard en karkater en anderen zeggen over u nog wel eens dat zij u een enthousiast persoon vinden.

Betekenis en definitie

Aan de hand van wat kenmerken komen wij tot een betekenis van enthousiasme. Enthousiasme is:

 • een gevoelskwestie, komt van binnenuit en heeft toch te maken met dat u met hart en ziel ergens van in vuur en vlam raakt
 • in vuur en vlam raken bij een bepaald plan of idee
 • begeestert zijn, uitbundig of geestdriftig bij een bepaalde gedachte
 • een zekere mate van blijheid, plezier of bevlogenheid
 • vurig, warm of gloedvol

Doe de test!

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen. Of maak gratis de beknopte test.

Uitgebreide test

Webinar over kwaliteiten

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Waarover bent u enthousiast?

Wellicht bent u enthousiast over het nieuwe huis wat u wilt kopen of de nieuwe auto. Of omdat uw kind geslaagd is voor het zwemdiploma. U kunt ook enthousiast zijn over het bedrijf waar u werkt. Over uw baan of carrière. Misschien bent u enthousiast over wat u bereikt hebt in uw leven. Enthousiasme heeft altijd te maken met dat ‘wat u raakt’, ‘wat u in vuur en vlam zet’, ‘waar uw hart ligt’.

Enthousiasme spelen

Bent u enthousiast of wilt u enthousiast overkomen? Dat zijn twee verschillende dingen. Enthousiasme kunt u wel willen naspelen maar dan is het geen oprechte gevoelsuiting maar een vorm van ‘gemaaktheid’. Wie het wil naspelen, mist de bezieling in de uiting van communicatie en komt dus niet over.

Wat is de valkuil? Overenthousiast!

De valkuil van enthousiasme is overenthousiast, overdreven of te uitbundig. De omgeving zal dat aanduiden als ‘doe niet zo overdreven of reageer toch eens gewoon’. Eigenlijk zegt men: ‘reageer eens wat nuchterder’. Maar niet iedereen is even tactisch helaas. Uiteindelijk is dit de boodschap: in uw valkuil neemt u de mensen niet mee in uw ideeën. Men kwalificeert dit als overdreven. Maar u kunt ook zelf last krijgen van uw valkuil:

 • door een stukje realiteitszin uit het oog te verliezen
 • door zaken over het hoofd te zien
 • door een irrealistisch plan op te starten
 • impulsiviteit

Enthousiasmeren: beinvloeden

Enthousiasmeren

Enthousiasmeren betekent in feite dat u uw eigen enthousiasme overbrengt op anderen. Enthousiasmeren is de kracht van inspireren en wordt wel gerekend tot de beïnvloedingsvaardigheden of invloedvaardigheden. Mensen die van nature over de kwaliteit enthousiasme beschikken kunnen anderen gemakkelijker meenemen in hun ideeën. Enthousiasme werkt aanstekelijk. U blaast aan, bezielt, brengt de ander in geestdrift. U stimuleert, motiveert en activeert. Maar u voelt wel aan wellicht dat dit niet van aangeleerd kunstje is. Ook niet al wordt het als vaardigheid omschreven.

Leidinggevenden moeten hun medewerkers kunnen enthousiasmeren. Maar de vraag is: hoe moet dat dan?

Enthousiasmeren

Uw leerdoel: nuchter

Uw leerdoel is:

Concentreer u maar niet teveel op uw leerdoelen. Maar nuchterheid en realisme zorgen ervoor dat u niet in uw valkuil van over-enthousiasme terecht komt. Het zorgt voor balans. U schiet niet door.

Uw irritatie

Waar u een hekel aan zult hebben is wanneer mensen nooit een keer in vuur en vlam raken bij een bepaald idee of plan. Of wanneer er gezapig of gereserveerd wordt gereageerd op uw voorstel? Dat kan gevoelens van teleurstelling opleveren. Wist u dat u ook kunt leren van uw irritatie?

Irraties

Introvert of extravert

Mensen die extravert zijn, laten doorgaans meteen zien wanneer ze enthousiast zijn. Ze worden wat drukker, beginnen te gebaren, ze praten wat harder soms. De omgeving zal snel zeggen dat die categorie enthousiast overkomt. Maar onderschat de introverte mens niet. Ook mensen die meer naar binnen gekeerd zijn, kunnen wel degelijk enthousiast zijn over een bepaald idee ook al tonen ze het misschien op een andere manier. Wanneer u goed oplet, voelt u het en kunt u het zien.

Afgerekend! Enthousiasme de doofpot in?

Soms worden enthousiaste mensen afgerekend op hun kwaliteit. Van huis uit werd er niet goed op gereageerd en werd het de kop ingedrukt:

 • Doe nu eens rustig
 • Reageer eens normaal
 • Schreeuw niet zo
 • Maak je niet zo druk

Dat is heel pijnlijk. Want in feite werd u dan miskend in wie u bent, in uw kwaliteiten. Vaak zien we dat dan een soort van overlevingsmechanisme ontwikkeld wordt. Mensen worden dan terughoudend, laten niet meer zien wat er van binnen leeft. Hun ware ik doven ze een beetje uit. Mocht dat bij u zo zijn: kom snel weer terug naar uw oorsprong. Gewoon zijn wie u bent. Moeilijker is het niet.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens