Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Enthousiast en enthousiasme

Enthousiast en enthousiasme is een gevoel of gemoedstoestand. Maar wij noemen het een kwaliteit wanneer u van nature enthousiast bent.  Dat betekent dat u waarschijnlijk snel in vuur en vlam of begeestert kunt raken bij een bepaald plan of idee. U kunt soms uitbundig of geestdriftig reageren bij een bepaalde gedachte. U wordt er als het ware helemaal blij van.

Aanstekelijk

Mensen die van nature over de kwaliteit enthousiasme beschikken kunnen anderen soms meenemen in hun ideeën. Enthousiasme werkt aanstekelijk en wanneer dat bij u past is dat een kwaliteit die kan horen bij uw stijl van invloed.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Waarover bent u enthousiast?

EnthousiastWellicht bent u enthousiast over het nieuwe huis wat u wilt kopen of de nieuwe auto. Of omdat uw kind geslaagd is voor het zwemdiploma. U kunt ook enthousiast zijn over het bedrijf waar u werkt.

Wat is de valkuil? Overenthousiast!

De valkuil van enthousiasme is overenthousiast, overdreven of te uitbundig. De omgeving zal dat aanduiden als ‘doe niet zo overdreven of reageer toch eens gewoon’. Eigenlijk zegt men: ‘reageer eens wat nuchterder’. Maar niet iedereen is even tactisch helaas. Uiteindelijk is dit de boodschap: in uw valkuil neemt u de mensen niet mee in uw ideeën. Men kwalificeert dit als overdreven. Maar u kunt ook zelf last krijgen van uw valkuil:

  • door een stukje realiteitszin uit het oog te verliezen
  • door zaken over het hoofd te zien
  • door een irrealistisch plan op te starten
  • impulsiviteit

Uw leerdoel: nuchter

Uw leerdoel is:

Concentreer u maar niet teveel op uw leerdoelen. Maar nuchterheid en realisme zorgen ervoor dat u niet in uw valkuil van over-enthousiasme terecht komt. Het zorgt voor balans. U schiet niet door.

Uw irritatie

Waar u een hekel aan zult hebben is wanneer mensen nooit een keer in vuur en vlam raken bij een bepaald idee of plan. Of wanneer er gezapig of gereserveerd wordt gereageerd op uw voorstel? Dat kan gevoelens van teleurstelling opleveren. Wist u dat u ook kunt leren van uw irritatie?

Irraties

Bent u enthousiast of moet u enthousiast doen?

Een groot verschil of u enthousiast bent of wanneer u het wilt naspelen. Dat werkt namelijk niet. Enthousiasme is een oprechte gevoelsuiting. Wie het wil naspelen, komt niet over. De ander mist de bezieling in de uiting van communicatie.

Introvert of extravert

Mensen die extravert zijn, laten doorgaans meteen zien wanneer ze enthousiast zijn. Ze worden wat drukker, beginnen te gebaren, ze praten wat harder soms. De omgeving zal snel zeggen dat die categorie enthousiast overkomt. Maar onderschat de introverte mens niet. Ook mensen die meer naar binnen gekeerd zijn, kunnen wel degelijk enthousiast zijn over een bepaald idee ook al tonen ze het misschien op een andere manier. Wanneer u goed oplet, voelt u het en kunt u het zien.

Afgerekend! Enthousiasme de doofpot in?

Soms worden enthousiaste mensen afgerekend op hun kwaliteit. Van huis uit werd er niet goed op gereageerd en werd het de kop ingedrukt:

  • Doe nu eens rustig
  • Reageer eens normaal
  • Schreeuw niet zo
  • Maak je niet zo druk

Dat is heel pijnlijk. Want in feite werd u dan miskend in wie u bent, in uw kwaliteiten. Vaak zien we dat dan een soort van overlevingsmechanisme ontwikkeld wordt. Mensen worden dan terughoudend, laten niet meer zien wat er van binnen leeft. Hun ware ik doven ze een beetje uit. Mocht dat bij u zo zijn: kom snel weer terug naar uw oorsprong. Gewoon zijn wie u bent. Moeilijker is het niet.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens. Voor andere publicaties kunt u ook terecht in onze webshop!

Coach Jan Stevens