Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Denken HSP-ers zwart wit? Zijn ze soms te stellig?

Een verwijt wat een HSP-er kan krijgen is dat hij/zij te zwart wit denkt of te stellig overkomt in zijn/haar communicatie. De vraag is of de HSP-er in werkelijkheid zo ongenuanceerd is. Of is er wellicht iets anders aan de hand?

Denken HSP-ers zwart wit?

Genuanceerd denken en de HSP-er

Wij menen dat genuanceerd denken juist bij de hooggevoelige persoon past. Genuanceerd denken betekent: het is niet goed, het is niet fout. Voor beide is wel wat te zeggen. Anders uitgedrukt: het is niet waar. en het is niet onwaar. Men voelt voor beide wel iets. Juist de HSP-er met zijn fijngevoelige besnaardheid is iemand die zaken, situaties en mensen genuanceerd benadert. Iemand die genuanceerd denkt houdt  rekening met meerdere aspecten over hetzelfde onderwerp, kan prima meerdere opties open houden bij de benadering van een zaak en zal een ander niet snel veroordelen.

Hooggevoelig en zwart-wit voelen

Kenmerk van de HSP is: hij/zij denkt genuanceerd maar voelt zwart/wit. Dat wil zeggen: zijn/haar gevoel is meer uitgesproken of heftiger dan bij andere mensen. Hun gevoel zegt ja of nee, gevaar of veilig, OK of niet OK, waar of niet waar.  Bij de HSP-er kan dit een intern conflict opleveren. Enerzijds denkt men met de nodige nuance en benadert men situaties genuanceerd. Maar hun gevoel spreekt anders. Dat kan een ingewikkelde strijd tussen hoofd en hart van de HSP-er opleveren. Zeker wanneer blijkt dat de HSP-er sommige situaties ook nog voorvoelt, voelt aankomen.

Training Effectief communiceren voor HSP-ers

De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling en biedt o.a. training effectieve communicatie  voor HSP-ers! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Gevolgen voor de communicatie

De strijd die een HSP-er doormaakt kan invloed hebben op zijn/haar communicatie. Sommige HSP-ers worstelen daar jaren mee. Trek je de registers open van hun gevoel dan komen de zaken er te stellig of te zwart wit uit. Maar wanneer je goed naar ze luistert blijkt dat men zo zwart wit niet naar de situatie kijkt en dat er een andere beleving achter zit.  Wanneer mensen echter niet goed luisteren naar de HSP-er dan kan er al te snel een veroordeling plaatsvinden: te stellig, te direct, te zwart-wit, ongenuanceerd.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens